Hírvilág

Minden hetedik osztályos lány jogosult

2013. SZEPTEMBER 11.


Kedvezményesen igényelhetnek gyermekük számára humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást az önkormányzattól a kecskeméti hetedik osztályos leányok számára szüleik - közölte a Bács-Kiskun megyei város önkormányzata szerdán.

A közlemény szerint a védőoltás-támogatásra minden olyan hetedik osztályos leány jogosult, aki valamelyik kecskeméti iskolában tanul. Alaptámogatás esetén a hármas oltássorozat első oltásának költségét a támogatott fizeti, a második és harmadik oltást pedig az önkormányzat ingyenesen biztosítja.

Megjegyezték, a HPV elleni oltássorozat gyógyszertári áron összesen mintegy 90 ezer forintba kerülne, az önkormányzat által kötött szerződésnek köszönhetően azonban a befizetendő összeg egy vakcina ára, 15 855 forint.
Kiemelt támogatás jár mindazoknak, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, és akiket átmeneti vagy tartós nevelésbe vettek. Ez esetben a teljes oltássorozat ingyenes, és a költségek megelőlegezése sem szükséges.
A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a HPV az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, amely nőket és a férfiakat egyaránt megfertőz. A szexuálisan aktív lakosság 50-80 százaléka élete során átesik valamilyen HPV fertőzésen, azonban a fertőzöttek 10-20 százalékánál tartós fertőzés alakul ki, ami betegségekhez vezet. Mint írták, a Magyarországon évente mintegy 500 fiatal nő halálához vezető méhnyakrákot 99,7 százalékban a HPV okozza.

Hangsúlyozták, hogy a támogatás nem jár automatikusan, azt igényelni kell a www.kecskemet.hu oldalról letölthető, illetve a polgármesteri hivatal családvédelmi osztályán elérhető nyomtatványon. A kérelemhez olyan iskolalátogatási igazolást kell csatolni, amelyen feltüntették, hogy a gyermek 7. osztályos.
A kérelmet szeptember 15. és október 15. között lehet benyújtani a polgármesteri hivatalhoz személyesen vagy postai úton.
Mint írták, a védőoltás mellett nem szabad megfeledkezni a rendszeres méhnyakrákszűrésről és nőgyógyászati vizsgálatról, amely lehetővé teszi, hogy az orvos időben észrevegyen egyéb elváltozásokat is.

A HPV elleni vakcina önkormányzati támogatásának ügyintézésével kapcsolatosan információ kérhető a 76/512-222 és a 76/513-573 telefonszámokon. A védőoltásról a www.hpvinfo.hu honlapon lehet tájékozódni.
MTI 2013. szeptember 11., szerda

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.