Hírvilág

mHealth szegényeknek - Ugandában

2011. AUGUSZTUS 15.


A mobil egészségügy korszaka még nem jött el, és még mindig csupán a kezdeti szinten van a legtöbb országban. Az m-egészségüggyel kapcsolatos kísérletekben volt már eddig jó néhány melléfogás, ennek ellenére úgy tűnik, hogy jótékony hatása lehet emberek millióira.

A közelmúltban egy randomizált vizsgálatot végeztek Ugandában a szegények számára nyújtott mobiltelefon-alapú egészségügyi ellátás hatásának értékelése céljából. Úgy találták, hogy csupán minimális számú kérdés, probléma merült föl az alkalmazás során. Miután kialakult a kellő ismeret és tudatosság, a szegény sorsú ugandai embereket tartalmazó minta többsége lelkesen vette igénybe a szolgáltatást. Azt is megállapították, hogy úgy tűnik, hogy az emberek maradandó egészségügyi ismereteket szereznek az adott szöveges üzenet technikát alkalmazó lekérdezés-alapú alkalmazás használatakor. A mobil egészségügyi szolgáltatások hatékonyságának legnagyobb akadálya értelemszerűen az elegendő színvonalú nyelvtudás, az írástudás alacsony szintje és a műveltségi hiányosságok voltak.

Ugandában mintegy 18 hónapos időtartamú „Egészségügyi Tippek” vizsgálatot végeztek. Az IPA (Independent Practice Association) 800 embert kérdezett meg 60 vidéki közösségben, felmérve a demográfiai profilokat, attitűdöket, és a szexuális és reproduktív egészség-magatartással kapcsolatos tudást és megvalósuló viselkedést, valamint a mintához kapcsolódó adatokat gyűjtöttek a helyi klinikákon. Elindítottak egy marketing kampányt is a kutatásba bevont cél-területeken, és más kontroll-területeken is. Az „Egészségügyi Tippek” szolgáltatást szegényeknek szánták, és a kutatástól információkat reméltek a szolgáltatások nagyobb elterjedése, hatása és fenntarthatósága érdekében. A távközlési szolgáltatásokat felértékeli, hogy az ilyen szolgáltatásokat nagy számban veszik igénybe az emberek. A tanulmány azt is jelezte, hogy a fejlesztéseknek több ismeretet kell tartalmazniuk a HIV-ről és a fogamzásgátlókról. Az is láthatóvá vált, hogy telefonok inkább képesek megerősíteni a már meglévő pozitív tendenciákat, mint megváltoztatni a viselkedést, azáltal, hogy könnyebbé teszik az információ keresését és megtalálását.Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: https://www.ehealthonline.org/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Talajbaktériumok a perifériás és centrális gyulladás ellen

A „régi barátok” elmélet szerint nemcsak az állandó tisztító- és fertőtlenítőszer-használat vezet el az allergiás és autoimmun betegségek gyakoriságának növekedéséhez, a modern élet szélesebb körben felelős: az agresszív antibotikum-használat, a pasztörizált élelmiszerek, a természettől és háziállatoktól elzárt, lakótelepi élet egyaránt közreműködik abban, hogy a mai gyermekek nem találkoznak azokkal a mikrobákkal, amelyekkel az emlősök évmilliókon keresztül együtt fejlődtek.

Hírvilág

Egy felhőben az egészségügy

Cammogó informatikai fejlesztések, rohanó mobil-egészségügy

Gondolat

Mágia és orvoslás a történelem előtti korban

NEMES Csaba

A medicina kultúrtörténete címmel orvostörténelmi könyvet írt dr. Nemes Csaba, Németországban élő orvos.

Hírvilág

Álom és intézményesült elhárítás - konferencia beszámoló

Pszichoanalízisen belül számtalan belső irányzat létezik, ismeretanyaga hatalmas. Freud egyébként sokáig úgy tekintett Budapestre, mint a pszichoanalitikus mozgalom lehetséges központjára.

Egészségpolitika

Elektronikus ékszerek az egészség szolgálatában

Karkötőket és amuletteket munkálnak meg a Dartmouth's Institute for Security, Technology, and Society (ISTTS) laboratóriumaiban. Ezek a műtárgyak éppenséggel nem a puszta díszítő funkciót hivatottak betölteni - a tudósok és mérnökök személyes mobil egészségügyi (mHealth) eszközöket konstruálnak: ha úgy tetszik funkcionális ékszereket.