Hírvilág

Mesterséges hasnyálmirigy kísérlet

2011. AUGUSZTUS 15.


Az 1-es típusú cukorbetegség kezelésére szolgáló mesterséges hasnyálmirigy elvét tesztelő legújabb kísérletben brit kutatóknak sikerült javítani a vércukor szabályozást, és csökkenteni a veszélyes éjszakai alacsony vércukorszint kockázatát.

A kutatást vezető Roman Hovorka, a Cambridge-i Egyetem munkatársa arról számolt be, hogy az eredmények szerint a mesterséges hasnyálmirigy segítségével a teljes idő, amíg a plazma vércukorszint a céltartományban maradt, átlagosan 28 százalékkal nőtt. Hovorka csapata egyike annak a hét kutatócsoportnak, amelyek a zárt hurkos inzulinszállító rendszerként is ismert mesterséges hasnyálmirigy kifejlesztésén dolgoznak.

A mesterséges hasnyálmirigy a létező diabétesz kezelési technikákat (inzulinpumpa és folyamatos vércukorszint mérés) ötvözi egy bonyolult számítógépes algoritmussal, amely megszabja ezeknek az eszközöknek, mit tegyenek, amikor a vércukorszint megemelkedik, illetve leesik. A zárt hurkos inzulinszállító rendszer például kiszámítja az inzulin adagot, és az érzékelő által észlelt vércukorszint alapján adja be. A kutatók azt remélik, hogy a mesterséges hasnyálmirigy a lehető legjobban utánozná azt, ahogyan az emberi hasnyálmirigy természetesen felszabadítja az inzulint a táplálék vagy a stressz hatására. Egy hatékony mesterséges hasnyálmirigy jelentősen javítaná az 1-es típusú cukorbetegek életét.

A British Journal of Medicine folyóiratban megjelent tanulmány során huszonnégy 1-es típusú cukorbeteg vett részt két különböző kísérletben. Az első otthoni vacsorázást, a második viszont étteremben elköltött vacsorát imitált, egy kevés alkohol fogyasztásával együtt. A csoport felénél az étkezést követő éjszaka a mesterséges hasnyálmirigy programot alkalmazták, míg a másik fele a szokásos inzulinpumpás kezelést használta.
A zárt hurkos inzulinszállító rendszer átlagosan 22 százalékkal növelte azt az időtartamot, amíg a vércukorszint a megfelelő tartományban maradt.

Bár a mesterséges hasnyálmirigy kutatása egyelőre gyerekcipőben jár, a szakértők örömmel fogadták az ígéretes eredményeket.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Ki készíti el az első mesterséges hasnyálmirigyet?Az inzulintermelő sejtek belső órájaMegduplázódhat a cukorbetegek száma 20 év múlvaKínában él a legtöbb cukorbetegHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Idegtudományok

A drogok hatása az agyra

A kábítószerélvezet valószínűleg a „gondolkodás nélküli cselekvés” veleszületett hajlamához köthető. Legalábbis ezt mutatták ki a kutatók mesterséges stimulánst használó testvérek vizsgálata alapján.

Klinikum

Átoltottságot növelő stratégiák

Az Egyesült Államok 10 milliárd dollárral támogatta a Covid-19 elleni oltások fejlesztését, az USA állami szervei ezért is fontosnak tartják az átoltottság növelését. Tavaly novemberi adatok szerint az amerikai lakosság 40%-a nem akarta beoltatni magát, és az oltást nem akarók mindössze 46%-a mondta, hogy esetleg megfontolja a vakcinációt, ha majd több információ áll rendelkezésre. Ezek az adatok is alátámasztják, hogy az oltásfelvételt promotáló kommunikációs szakmai csoportoknak hatalmas munkát kell elvégezniük: ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba, az átoltottságnak el kell érnie a 80%-ot.