Hírvilág

Megszüntették a nyomozást

2013. AUGUSZTUS 28.


Az Uzsoki Utcai Kórház vezetősége és minden dolgozója üdvözli, hogy a Fővárosi Főügyészség megszüntette a nyomozást az egészségügyi intézményben állítólag morfintúladagolásban meghalt betegek ügyében - közölte a kórház főigazgatója kedden az MTI-vel.

Ficzere Andrea közleményében azt írta: "a kórház korábbi és jelenlegi vezetősége mindvégig meg volt győződve arról, hogy az ügy valótlan és hiteltelen feltételezéseken alapul".

A főigazgató hangsúlyozta, hogy az Uzsoki Utcai Kórház Magyarország egyik legjobban felszerelt, belföldön és külföldön is népszerű egészségügyi intézménye, "ahol felkészült, komoly referenciával rendelkező szakemberek dolgoznak, akik kizárólag elismerést érdemelnek a mindennapi áldozatos munkájukért".

A kórház dolgozóit ért "igaztalan vádak és jogtalan meghurcoltatás" ellenére az intézmény vezetősége az ügyészség döntésével lezártnak tekinti az ügyet - tette hozzá.

A Magyar Hírlap 2011 novemberében írt arról, hogy információik szerint a fővárosi kórházban morfintúladagolásban 2005 és 2007 között meghalt betegek ügyében vizsgálódik a rendőrség. A lapban megjelentek szerint végstádiumban lévő daganatos betegeknek a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfiumadag négyszeresét-ötszörösét adták be, ennek következtében az érintettek néhány napon belül meghaltak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztálya az ügyben ismeretlen tettes ellen emberölés gyanúja miatt indított nyomozást.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője múlt szerdán az MTI-vel azt közölte: az ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette az Uzsoki kórházban történt rendkívüli halálesetek ügyében folytatott nyomozást, annak adatai alapján ugyanis nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény.

Az Uzsoki Utcai Kórház korábban, első közleményében meggyőződését fejezte ki, hogy "a valótlan és hiteltelen feltételezéseken és sértett személyek rágalmain nyugvó tudatos intézményellenes szándék a megindított hatósági eljárás során tisztázódni fog".

Később azt írták: a nyomozás alapját képező, a Lege Artis Medicinae című orvosi szaklapban megjelent cikk szakmai szempontból megalapozatlan, mivel a szigorú elszámolás alá tartozó gyógyszer kiadott mennyisége mindvégig ellenőrzött és nyomon követhető.

"A cikk szerzőjének a hamis vád következményeivel is számolnia kell" - közölte a kórház.

Réthelyi Miklós akkori nemzetierőforrás-miniszter szakértőkből álló ad hoc bizottságot állított fel. A testület megállapításait 2012 januárjában a miniszter úgy összegezte: a végső stádiumban lévő betegek fájdalomcsillapítása, illetve a kábítószerek alkalmazása jogi szempontból rendezettnek tekinthető, ugyanakkor a szabályok érvényesítése sokszor nehézségekbe ütközik.
MTI 2013. augusztus 27., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Degradálódott a pszichiátria

Papíron szétosztották a betegeket 2007-ben, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI), közismert nevén a Lipót bezárása előtt, de hogy hány beteg nem jelentkezett az új ellátóhelyén, azt senki sem tudja megmondani. Azt viszont igen, hogy az OPNI-ban dolgozó közel száz orvosból csak az egyharmada helyezkedett el máshol, a többiek külföldön kerestek új munkahelyet, illetve nyugdíjba mentek.

Hírvilág

Szívmegállás? Agyhűtés!

A kamrafibrilláció miatt szívmegállást szenvedett betegek neurológiai prognózisát szignifikánsan javítja a test és ezzel az agy lehűtése 32–34 fokra.

Egészségpolitika

Védőnők partvonalon

TARCZA Orsolya

Papírmunka helyett egészségvédelemmel foglalkozhatnának.

Gondolat

Megfelelő képzéssel, s bérrel itthon tarthatók a szakdolgozók

Lecsengett a külföldi egészségügyi szakdolgozók magyarországi munkavállalási rohama, sokan visszatérnek anyaországukba, mint Erdélybe, Szlovákiába, sőt a hazai szakdolgozókat is magukkal csábítják. S ezen nem segít a jövő évi 16 százalékos adókulcs sem.

Hírvilág

Két év után lesz betegjogi központ

Elfogadta a kormány az OBDK felállításáról szóló határozat-tervezetet szerdai ülésén.