Hírvilág

Második emlőrák – Nem nélkülözhető a korai kimutatás

2011. AUGUSZTUS 15.

Nem pontosan tisztázott, mekkora jelentőséggel bír a korábban emlőrák miatt kezelt betegek esetében a második carcinomák korai kimutatása. Az Olaszország egyik emlőrák-terápiás központjában végzett retrospektív vizsgálat szerzői azonosítottak minden olyan nőt, akik esetében második carcinomát (az első daganat diagnosztizálása után legalább 6 hónappal) mutattak ki 1980 és 2005 között.

Összesen 1044 nő esetében mutattak ki második emlőrákot (medián életkoruk 60 év), ez 455 esetben azonos oldali, ugyanazon emlőn belüli „relapsust” és 589 esetben ellenoldali emlőrákot jelentett. Az első és a második daganat diagnosztizálása között átlagosan 14 év telt el.

A második emlőrák eseteinek kétharmadát tünetmentes nőkben diagnosztizálták – nem volt az emlőben csomó vagy gócos terime, bimbóváladékozás, bőrelváltozás, sem hónalji terime. A második emlőrákos esetek közül 86%-osnak bizonyult a mammográfia és 57%-osnak a klinikai vizsgálat szenzitivitása.

A második daganatban szenvedő betegek 14%-ában azonban pozitív eredményt adott a klinikai vizsgálat, de negatív eredményt a mammográfia.

A tünetmentes fázisban kimutatva a második carcinomákat, fele akkorának bizonyult az emlőrákos halálozás kockázata, mint ha már tüneteket okoztak volna. Ugyancsak rövidebb volt a túlélés az idősebb nők, valamint az első daganat után röviddel diagnosztizált második carcinomák esetén.

A második emlőrák korai kimutatása tehát bizonyítottan javítja a prognózist. A vizsgálat másik fontos üzenete, hogy egyes tapintható daganatok nem azonosíthatók mammográfiával.

Az American Society of Clinical Oncology ajánlása szerint az emlőrákot túlélt betegek anamnézisének felvételét és fizikális vizsgálatát olyan egészségügyi dolgozóknak kell végezniük, akik tapasztaltak a daganatos betegek követésében és az emlő vizsgálatában. Az első három évben 3–6 hónaponként, a 4. és 5. évben 6–12 hónaponként, majd aztán évente kell elvégezni ezt a vizsgálatot. Emlőmegtartó műtét után a kezelés utáni mammográfiát egy évvel az első mammográfia után, valamint legalább hat hónappal a sugárkezelés befejezése után kell elvégezni.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Ann Oncol 2009 Mar 17 [előzetes elektronikus közlés].

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mammográfiás szűrésre várják október 30-án a beutalóval rendelkező hölgyeket az SZTE Radiológiai Klinikán

A mellrák a hölgyek körében a leggyakrabban előforduló daganattípus, amely világszerte a nők 10-12 százalékát érinti, és évente mintegy 2200 életet követel Magyarországon! Ennek oka, hogy a többségüknél már csak előrehaladott klinikai stádiumban ismerik fel a betegséget, miközben az időben felfedezett és diagnosztizált emlődaganat sokkal hatékonyabban gyógyítható! Mivel a betegség kezdeti stádiumában tünet- és panaszmentes, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a szűrővizsgálatok és a helyesen végzett, rendszeres önvizsgálat fontosságát! A legközelebbi mammográfiás szűrőnapon, október 30-án, pénteken 15 órától 20 óráig várják az SZTE Radiológiai Klinika Női Diagnosztikai Osztályán a beutalóval rendelkező hölgyeket szűrővizsgálatra.

Hírvilág

A D-vitamin véd az emlőráktól

A D-vitamin-pótlás védőhatásúnak bizonyult az emlőrákkal szemben, függetlenül az ösztrogén- és a progeszteronreceptor-statustól.

Hírvilág

Csodafegyver a háromszorosan receptornegatív emlőrák kezelésére?

Új gyógyszercsoportot fejlesztettek ki a különösen agresszív, ösztrogén-, progeszteron- és HER2-receptor-negatív emlőrák kezelésére, az előzetes eredmények biztatóak.

Hírvilág

Prostata- és emlőrákszűrés: Sok hűhó semmiért?

A prostatarák és az emlőrák szűrésével rengeteg daganatot azonosítanak, majd ezeket kezelik is, de mégsem csökken igazán az előrehaladott állapotú tumorok gyakorisága…

Hírvilág

Emlőrák: szűrés = túldiagnosztizálás?

A lakosságszintű mammográfiás szűrés együtt jár az emlőrák nagyobb incidenciájával, a túldiagnosztizálás becsült aránya több mint 50%.