Hírvilág

"Maradékelven" kezelt ágazat

2013. DECEMBER 10.


Az egészségügy 2013-ban sem lett stratégiai ágazat, a kormányzat "maradékelven" kezeli az egészségügyet - mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján, ahol a MOK küldöttgyűlésének megállapításait ismertette.

A november 30-án tartott küldöttgyűlésen született állásfoglalás felszólítja a mostani és a jövőbeli kormányokat a haladéktalan szemléletváltásra az egészségügy megmentése érdekében, és azért, hogy a mostaninál nagyságrendekkel több forrást biztosítva nőjön a nemzetstratégiai elismertsége az ágazatnak.

Éger István emlékeztetett arra, hogy a kamara több éve folyamatosan kinyilvánítja: több forrás kell az ágazat működéséhez, ezen belül is elsősorban a kapuőr szerepet betöltő alapellátáshoz, ugyanakkor hét év alatt mindössze tíz százalékkal nőtt az állami forrásbevonás ezen a területen.

A küldöttgyűlés megállapításai között szerepel az is, hogy a várólisták nem csökkentek, nem megoldott a házi orvosok praxisátadása, és az ágazat létszámgondokkal küzd.
Az elmúlt két évben végrehajtott béremelések jelentőségét nem lehet vitatni, de az orvosok elvándorlását nem állította meg. Továbbá hiába kerültek állami irányítás alá a kórházak, a hiányos finanszírozottságuk és így eladósodottságuk nem csökkent - mondta.
A parlament előtt végszavazásra váró egészségügyi tárgyú törvénnyel kapcsolatban Éger István megjegyezte, a kamara a szavazás elhalasztását kéri, mivel hatósági engedélyt kaphatnának azok a hagyományos kínai orvosok, akik legalább ötéves felsőfokú képzés után kaptak oklevelet. Az engedélyhez nem lenne szükség az oklevél elismertetésére, hiszen az indoklás szerint ez – hasonló magyarországi képzés hiányában – nem is lehetséges.

A kamara álláspontja ezzel kapcsolatban az, hogy a hagyományos kínai orvoslás elsajátítását igazoló, kínai felsőoktatási intézményben szerzett diploma nem feltétlenül takar a szó megszokott értelmében orvosi végzettséget. Továbbá sem a köztestület, sem az egyetemek nem kaptak felkérést arra, hogy ebben a betegbiztonsági kérdéseket is felvető ügyben véleményt nyilvánítsanak. Emellett a kamara szerint a diplomák és végzettségek kölcsönös elismeréséről szóló európai uniós direktívába is ütközhet e jogszabályi passzus.
MTI 2013. december 10., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Idegtudományok

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Hírvilág

Paroxysmalis pitvarfibrilláció - abláció vagy gyógyszerek?

A katéteres abláció hatá- sosabb volt a gyógyszeres kezelésnél korábban antiarrhythmiás gyógyszerrel sikertelenül kezelt betegekben.

Idegtudományok

A cannabidiol hatása a Lennox–Gastaut szindrómával járó epilepsziás rohamokra

A CBD-kezelésben részesülők szignifikánsan nagyobb száma érte el az astatikus rohamfrekvencia 25, 50 és 75%-os csökkenését, továbbá a CBD-kezelés szignifikánsan csökkentette az összrohamszámot és a nem astatikus rohamfrekvenciát is, ami arra utal, hogy a szernek széles spektrumú rohamcsökkentő hatása van.