Hírvilág

Lézertechnológia a melanoma felismeréséért

2011. AUGUSZTUS 15.


Egy új, lézertechnológiára épülő eszközt fejlesztettek ki a Duke Egyetem kutatói, melyet a bőr festéksejtes rosszindulatú daganatának (melanoma malignum) felismerésében lehetne alkalmazni. Az eljárás a korai vizsgálatok eredménye szerint csaknem 100 százalékos pontossággal azonosítja az elváltozást.

A Science február 23-i számában leírt vizsgálat során a lézeres berendezés az egészséges bőr és a daganat pigmentációja közötti különbséget ismeri fel. Az eddigiekben a gyanús elváltozások sebészi eltávolítása történt, és csak az ezt követő szövettani diagnózis nyújthatott pontos információt a daganat biológiai viselkedéstől. Az új technológiától azt várják, hogy megkíméli a betegeket a felesleges műtétektől, valamint nem kell bizonytalanságban várakozni az eredményre sem.

A melanoma egyike a legagresszívebb daganatoknak, a statisztikák szerint az Egyesült Államokban a férfiak között az ötödik, a nők között a hatodik leggyakoribb rosszindulatú elváltozás. 2009-ben 68 ezer amerikainál diagnosztizáltak melanomát, 8700 esetben halálos kimenetellel. A patológusok egyes esetekben igen nehezen tudnak csak különbséget tenni a jó- és rosszindulatú festéksejtes daganatok között. Ezt hivatott megkönnyíteni a Warren S. Warren és munkatársai által fejlesztett új technika.

A kutatók 42 bőrmintán alkalmazták a speciális lézert. A sugár energiáját a bőr sejtjei elnyelték, melynek mintázata mikroszkópikus különbséget mutatott az elváltozás milyenségétől függően. A mintákban 11 melanoma volt, ezeket 100 százalékos pontossággal fel lehetett ismerni. A kutatók reményei szerint az eszközt alkalmazni lehetne a bőrdaganatok szűrésében, addig azonban még további vizsgálatok szükségesek.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: A bőrdaganatok aggasztó gyakoriságaÁttétek előrejelzése melanomábanLAM (Lege Artis Medicinae) - 2005; 15(7) A melanoma malignum korszerű diagnózisa és kezelése


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A psoriasisos menetelés – a pikkelysömör szerepe a cardiovascularis társbetegségek kialakulásában -- A Figyelő 2017;1

WIKONKÁL Norbert

A közleményben a psoriasis kezelésében a 2000-es évektől észlelt szemléletváltozást tekintjük át a psoriasissal szövődő egyéb betegségek tekintetében. Célunk, hogy a praxisban dolgozó kollégák mind szélesebb köre ismerje meg a pikkelysömör kezelésében elért jelentős haladást, illetve azt a molekuláris szemléletet, ami megváltoztatta nemcsak a psoriasisról alkotott elképzeléseinket, de a psoriasissal szövődő egyéb betegségek, közöttük a cardiovascularis megbetegedések jelentőségét is.

Klinikum

Onkológiai ellátóhelyek eredményességi mutatói

Az onkológiai ellátóhelyek eredményességi mutatóinak közzétételét szorgalmazta a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke. Dr. Bodoky György...

Hírvilág

A problémás D-vitamin Napozás, pótlás, melanoma

Tényleg, előfordul-e a hiánya, és ez milyen következményekkel jár? Mennyi az optimális vérszint? Hogyan vigyünk be többet? Mi a helyzet a napozással és a vitaminpótlással? És a bőrrák? …

Gondolat

A szimbólumok és szertartások szerepe a modern kori ember életében

CSÖRGŐ Zoltán

Kezdetben úgy tűnt, hogy a tudományos gondolkodás uralkodóvá válása után az élet mindennapjainak mitológiai megközelítésű magyarázata elvesztette jelentőségét az emberi társadalmak életében. A felvilágosodás, majd a pozitivizmus - mert nem értette az értékeit - a tudomány “magasáról” lenézte, a babonás szokások szintjére degradálta, majd száműzte, eltűntette az emberiség évezredes tapasztalatait hagyományokba foglaló mitologikus és vallási formákat és helyükbe új hitet, a tudományba, mint az emberiség minden bajára gyógyírt nyújtó megismerő útba, minden kérdésre választ adó világmagyarázatába vetett hitet kínálta.

Klinikum

Az apoptózisgátlás gátlása – fókuszban az MCL1

Az apoptózis szabályozásáért az úgynevezett Bcl-2 gén-, illetve proteincsalád tagjai a felelősek (Bcl-2: B-cell lymphoma 2), amelyek közül egyesek serkentik a sejthalált (pl. BAX, BAK), míg mások (pl. Bcl-X, Bcl-2, MCL1) gátolják.