Hírvilág

Lassítható az emlőrák növekedése egy forradalmi terápia segítségével

2011. AUGUSZTUS 15.


Új terápiás eljárást fejlesztettek olyan tumorok ellen, ahol a betegekben kimutatható a BRCA1, illetve a BRCA2 génmutáció: a daganat növekedése 85 százalékkal lassult – olvasható a Lancet július 6-i számában.
Dr. Susan M. Domchek és a Pennsylvaniai Egyetem munkatársai nem a tumorban zajló szabályozási rendellenességre koncentráltak, hanem azt vizsgálták, hogy a betegekben megtalálható-e a BRCA1, vagy a BRCA2 öröklött mutációja - ezáltal kiaknázva a daganat gyengeségét. Ez a stratégia kevesebb mellékhatással jár.

Az olaparibnak elnevezett szer a poli(ADP-ribóz) polimeráz enzimet (PARP) gátolja. A PARP, hasonlóan a BRCA-hoz, a DNS javításában vesz részt. A PARP gátlása - nem működő BRCA mellett - a hibajavítás elmaradásához, a sejt halálához vezet.

Mivel az egészséges sejtek minden génből két kópiát tartalmaznak, a mutáns BRCA fennállása esetén a másik gén ellátja a funkciót, ezért a sejtek kevéssé érzékenyek a PARP-gátlással szemben - emiatt kevesebb mellékhatás lép fel.

A nemzetközi vizsgálat 54 nőbetegre terjedt ki, akiket két csoportra osztottak. Az első csoport naponta kétszer 400 mg olaparib tablettát kapott, a másik 100 mg-ot. A magasabb dózis nagyobb daganatellenes hatást váltott ki, egy betegnél teljesen eltűnt a tumor, míg tíznél (37%) csökkent, tizenkét betegnél (44%) nem változott a daganattömeg. Alacsonyabb kezelési dózis mellett hat beteg (22%) mutatott jelentős daganatcsökkenést, míg a folyamat tizenkét esetben (44%) stabilnak bizonyult.

Domchek a biztató eredmények ellenére további klinikai vizsgálatok elvégzését tartja szükségesnek ahhoz, hogy az olaparibot, vagy más PARP-gátlókat bevezethessenek az orvosi gyakorlatba. Az újfajta kezelési stratégia új utakat nyithat meg az onkológia területén.


Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma