Hírvilág

Kulcsfontosságú prevenció

2011. AUGUSZTUS 15.


Szakértői konferencia a dohányzással, fizikai aktivitással és egészséges táplálkozással kapcsolatos megelőzési programokról.

Magyarország a soros EU elnökség keretében adott otthont 2011. május 30-31. között a "Tegyünk a megelőzésért!" című népegészségügyi konferenciának, amelynek középpontjában az európai uniós tagállamok táplálkozással, fizikai aktivitással és dohányzással kapcsolatos megelőzési programjai álltak. Az EU Tanácsának soros magyar Elnöksége, az Európai Bizottság, és az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által, a WHO Európai Regionális Irodájával együttműködésben szervezett esemény újszerűsége, hogy egy időben teremtett alkalmat a három kulcsfontosságú népegészségügyi kérdéskör megvitatására, az európai, nemzeti és helyi prevenciós programok bemutatására.

Az életmóddal összefüggő tényezők, mint a nem megfelelő táplálkozás, az alacsony fizikai aktivitás, valamint az aktív és passzív dohányzás nagymértékben felelősek az Európában vezető haláloknak számító nem fertőző (krónikus) betegségek kialakulásáért. Tekintettel e rizikófaktorok jelentőségére, európai szintű összefogásra, a megelőzési programok hatékonyságának átfogó javítására van szükség, mert határozott fellépés nélkül az elkövetkező évtizedekben a krónikus betegségek által előidézett társadalmi és gazdasági terhek meredek emelkedése várható.

Szócska Miklós, a NEFMI egészségügyért felelős államtitkára köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarországon a népegészségügyi intézményrendszer adaptálása a jelenlegi kihívásokhoz, a lakossági egészségfejlesztési programok megújítása, valamint új szabályok megalkotása egyaránt szükséges a jelenleg kritikus népegészségügyi helyzet javítása érdekében. A nemdohányzók védelméről szóló szabályozás jelentős szigorítása révén Magyarország komoly lépést tett ezen az úton. Hozzátette: a megelőzési programok tekintetében van mit tanulnunk egyes tagállamoktól, de Magyarország is büszkélkedhet számos példaértékű prevenciós kezdeményezéssel mindhárom kiemelt területen.

Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Irodájának vezetője többek között kiemelte, hogy a WHO üdvözli az új, nem dohányzók védelméről szóló szabályozást Magyarországon, amely komoly mérföldkőnek számít a dohányzás visszaszorítását célzó harcban és minden eszközzel támogatni kívánja Magyarországot annak eredményes bevezetésében.

Dr. Martos Éva, az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatója elmondta, hogy a konferencia lehetővé tette a párbeszédet a dohányzással, fizikai aktivitással és egészséges táplálkozással foglalkozó szakemberek között. A főigazgató asszony felhívta a figyelmet, hogy a megelőzési kampányok tervezése mellett azok folyamatos nyomon követése és értékelése is kiemelkedő feladat, hiszen a korábbi programok eredményeinek ismeretében és az azokból leszűrhető tanulságok figyelembevételével nyílik csak lehetőség a népegészségügyi programok hatékonyságának javítására. A szektorok közötti együttműködés kiemelt jelentőségét is aláhúzta a főigazgató, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a magánszektor bevonásánál az együttműködés kereteit is meg kell határozni.

Az esemény plenáris előadások és szekcióülések keretében alkalmat adott az EU polgárok egészségi állapotának javítását szolgáló európai, nemzeti, és helyi kezdeményezések gyakorlatorientált bemutatására. Szó volt többek között a prevenciós programokban rejlő gazdasági és egészségügyi haszon maximalizálásának lehetőségeiről valamint a hatékony és eredményes népegészségügyi programok jellemzőiről. A szűkösen rendelkezésre álló erőforrások a népegészségügyi programok tervezése és végrehajtása során új, költséghatékony megközelítést tesznek szükségessé. A lakosság már nemcsak passzív alanya, hanem aktív részese az egészséggel kapcsolatos döntéseknek.

A programok során ezért már nem elegendő az egyoldalú információadás és felvilágosítás: tudatosítani kell az egyén felelősségét és motiválni arra, hogy aktívan tegyen saját egészségéért. Több előadó is rámutatott a közösségi média alkalmazásának jelentőségére, ami nemcsak költségkímélő megoldás, hanem az üzenetek célzott közvetítésére, a lakosság bevonására, interaktív kommunikációra is alkalmas.

A konferencia résztvevői hangsúlyozták: Európában óriási kollektív tudásanyag gyűlt össze a krónikus betegségek megelőzésének módszereivel, eredményes népegészségügyi programokkal kapcsolatban, aminek kiaknázásához közös gondolkodásra, rendszeres tapasztalatcserére van szükség a tagállami szakértők és döntéshozók között.

2011. 06. 03.

Forrás: Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárság


Rizikófaktor - Megvan benned?
Pillantás az egészségünkre Az OECD országok és Magyarország egészsége, 2010-ben
Civilizáció és betegségei – személyes konferenciabeszámoló
Az első feladatok között van a népegészségügy átalakítása - Interjú dr. Vokó Zoltánnal
A törvénymódosítás segítség a dohányzásról leszokni vágyóknak
Életmód-váltással a népegészségügyi katasztrófahelyzet visszafordításáért
Húsz év alatt duplájára emelkedett az elhízottak száma
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Hírvilág

A kényszerbetegség kulcsa

Népszerű elképzelés, hogy a kényszerbetegségre jellemző cselekvéseket, mint például az állandó kézmosást zavaró obszesszív félelmekre adott reakcióként végzik a betegek. Ezt azonban megkérdőjelezik az új kutatási eredmények.

Gondolat

Nem tükörkép hasonmások Az ikrek világa

FAZEKAS Erzsébet

Az iker-testvérek számát 125 millióra becsülik a világon. Statisztikák szerint minden 333 szülésre esik egy olyan, amikor egy terhesség után két baba jön világra.

Klinikum

A biológiai terápia 15 éve - A Figyelő 2015;2

HOLLÓ Péter

Mintegy 15 évvel ezelőtt új fejezet kezdődött a gyógyszergyártásban: megjelentek az első olyan szerek, melyekkel egy adott betegség patomechanizmusába célzottan tudunk a kulcsfontosságú molekulák gátlása révén beavatkozni. Legfőbb jellemzőjük, hogy biotechnológiai úton előállított, fehérjetermészetű molekulák, a gátolni tervezett molekulák vagy receptoraik antitestjei.

PharmaPraxis

Klinikai gyógyszerész a hollandiai alapellátásban: négy lehetséges modell

A gyógyszert nem kiadó gyógyszerész szerepköre, felelőssége egyelőre bizonytalan. Négy eltérő modellel tipizálható megítélése ellenére jelentős szakmai konszenzus uralkodik az új típusú gyógyszerész szerepének egyes jellemzőit, valamint az alapellátási gyakorlatba való integráció pénzügyi, szervezeti és együttműködési aspektusait illetően.