Hírvilág

Kritikus helyzetet teremt az orvoshiány Romániában is

2011. NOVEMBER 30.


Romániában is előfordulhat, hogy kórházi osztályok tevékenységét kell felfüggeszteni, ha továbbra is folytatódik a jelenlegi orvoselvándorlás – írta a Krónika című napilap.

Az erdélyi újság szerdai tudósítása szerint Eugen Nicolaescu volt román egészségügyi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt három évben mintegy tízezer orvos távozott Romániából. A jelenleg ellenzéki parlamenti képviselő szerint egy orvosnak legkevesebb 6000 lejes (mintegy 425 ezer forint)bért kellene biztosítani a mostani 1500–1800 lej (107-128 ezer forint) helyett.

Az idén számos orvos igényelte a megyei egészségügyi hatóságoknál a külföldi munkavégzéshez szükséges bizonylatot. Arad megyében például több mint 170 orvos és egészségügyi asszisztens kérvényezte a dokumentumokat. A külföldre távozók többsége Németországban, Olaszországban és Angliában gyakorolja a szakmát.

A partiumi megyében nagy a szakemberhiány, csupán az állások 60 százaléka van betöltve. Jelenleg az üres helyeket nem lehet betölteni, mivel a kormány már tavaly óta létszámstopot rendelt el a közszférában, így egy intézményben csak minden hetedik megüresedett hely után lehet alkalmazni egy embert.

Vasile Neagovici, a Sanitas egészségügyi szakszervezet Kovászna megyei elnöke szerint az egészségügyi ellátás minőségének rovására megy, hogy a rendszerből kilépett alkalmazottak helyére nem lehet másokat alkalmazni. A szakszervezeti vezető szerint a térségből nem vándorolnak el tömegesen az orvosok, mégis szinte naponta csökken a számuk, ugyanis sokan kérték előrehozott nyugdíjazásukat. A Kovászna megyei egészségügyben jelenleg 2400-an dolgoznak, de még legalább 600 szakemberre lenne szükség.

Romániában elsősorban a kisebb kórházakban áll fenn annak a veszélye, hogy ha nem is a teljes intézmény, de osztályok tevékenységét fel kell függeszteni, ha az ott dolgozó egyetlen orvos kilép a rendszerből vagy megbetegszik.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Agykutatás

Az agyi plaszticitás kulcsa

A felnőtt korban született neuronok jóval a neurogenezis hanyatlása után is hozzájárulnak az agy flexibilitásához, állapította meg a Journal of Neuroscience tanulmánya.

Hírvilág

Magyar világszenzáció! - Megvan a cukorbetegség gyógyszere?

Magyar szer hozhat áttörést a felnőttkori cukorbetegség gyógyításában. A tablettákat már embereken tesztelik. A nemzetközi kutatók is az antibiotikumhoz hasonló áttörésről beszélnek. A kész gyógyszer négy év múlva kerülhet a piacra.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.