Hírvilág

Kövérebbek a kevésbé iskolázott nők

2011. AUGUSZTUS 15.


A jobban képzett és legalább közepes bevétellel rendelkező háztartásban élő nők kevésbé elhízottak, mint azok, akik nem annyira iskolázottak és keveset keresnek –derült ki egy új kormányzati kutatásból.

Az amerikai felnőtt lakosság körében minden harmadik ember (kb. 73 millió fő) elhízott, ami azt jelenti, hogy legalább 15 kg-mal súlyosabbak a kelleténél. A súlyfelesleg növeli a cukor-, a szívbetegség, néhány rákfajta és más betegségek kockázatát.

"Az elhízás és a jövedelem összefügg, de ez nem egyszerű történet” – mondta Cynthia Ogden, a Nemzeti Egészségügyi Statisztikai Központ epidemiológusa. - A gazdaságtársadalmi helyzet e két meghatározó eleme inkább hat a nőkre, mint a férfiakra.”
A férfiak körében nem mutatkozott statisztikailag szignifikáns különbség az elhízás és kereset között, az iskolázottság is csak minimálisan befolyásolja a testsúlyt.

Jennifer Lovejoy az Elhízás Szövetség elnöke szerint az alacsonyabb jövedelmű nők esélyesebbek az elhízásra az olyan környezeti faktorok miatt, mint a testmozgásra alkalmas biztonságos helyek hiánya és a könnyen elérhető gyorséttermek.

Az eredményekből kiderül továbbá: hogy a 77 000 dollárnál (kb. 17 000 000 forint) magasabb éves jövedelemmel rendelkező négytagú családoknál a nők 29 százaléka elhízott. Azoknál a családoknál, ahol évente 29 000 dollárnál (6 400 000 forint) kevesebb kerül a kasszába, a nők 42 százaléka küzd túlsúllyal. A férfiaknál ez az arány 33 százalék illetve 29 százalék, mely nem jelent statisztikailag jelentős eltérést. Továbbá a főiskolát végzett nők 23 százaléka elhízott, ami jóval kevesebb, mint a kevésbé iskolázott nők körében megállapított 42 százalék.

Az elemzést a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés adatai alapján végezték el, mely az elhízás mértékének megállapításához használt arany standard. Ez egy kiterjedt felmérés, melynek során valóban megmérik a résztvevők magasságát és súlyát, nem csak bemondás alapján rögzítik.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Elhízásjárvány
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.