Hírvilág

Kisgyermekkori komplex szűrőprogram

2013. NOVEMBER 19.
Az eddigi adatok alapján kevesebb, mint 5 százalék volt a 7 évesnél fiatalabb gyerekek között a valamilyen fejlődési problémával kiszűrtek aránya, azonban a szülői segítséggel végzett kora-gyermekkori szűrőprogram tesztelésekor ez az arány 7,33 százalékra nőtt - közölte a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI) hétfőn az MTI-vel.

A kisgyermekkori komplex szűrőprogram célja az, hogy bevonják az ellátásba azokat is, akik valamilyen okból nem kapják meg a nekik szükséges korai fejlesztést.

Mivel az első három évben, azon belül is a csecsemőkorban megkezdett fejlesztés sokkal hatékonyabb, mint bármilyen későbbi időszakban, nagyon fontos a korai fejlesztésre szoruló gyermekek kiszűrése.

A kérdőív 7 éves korig vizsgálja a gyermekek fejlődését 15 életszakaszban, és a kérdőívek mellé a szülők egy kimondottan nekik szóló, a gyerekük életkorához kötött tájékoztató anyagot is kapnak.

Az uniós támogatással megvalósuló kora-gyermekkori program keretében 1650 gyerek részvételével az ország 21 településén védőnők és gyermekeket ellátó háziorvosok segítségével zajlott az úgynevezett szülői megfigyelésen alapuló kérdőív tesztelése, amely a GYEMSZI értékelése szerint biztató eredményekkel zárult.

Mivel a házi gyermekorvosok nem ismerték a kitöltött szülői kérdőívek eredményét, a kérdőívekre adott válaszokat össze lehetett hasonlítani az orvosi vizsgálatok eredményével. Ebből megállapítható, hogy a szülő megfigyelése mennyire megbízhatóan mutat rá azokra a problémákra, melyeket az orvos is észlel. Az orvosok által kiszűrt gyermekek jelentős részénél már a szülői kérdőív is jelzett problémát, ami az újonnan fejlesztett szülői anyag hasznosságát támasztja alá.

A kérdések a különböző fejlődésterületekre vonatkoznak, például a nagy- és finommotoros mozgásra, a hallásra, látásra, a nyelvi készségekre, a beszédre, valamint a kapcsolatteremtő készségekre és a tanulási képességekre.

Az orvosok és védőnők visszajelzései alapján a kérdőívet és a kapcsolódó tájékoztató anyagokat valamennyi szülő kellően részletesnek, informatívnak és érthetőnek találta. A szakemberek egyöntetű véleménye szerint a kérdőívet használó szülők tájékozottak voltak gyermekeik fejlődését illetően, illetve maguknak a szakembereknek is jelentősen segítettek a gyermekek megfigyelésében.

A kötelező orvosi szűrővizsgálatok száma ezek után sem fog nőni, hiszen az egészségesen fejlődő gyermekeknél erre nincs szükség. Azonban ahol a kitöltött szülői kérdőív alapján indokolt, ott részletesebb és gyakoribb háziorvosi vizsgálat javasolt, vagyis a gyermek fejlődésének alaposabb követése. A programban részt vevő szakemberek egyöntetűen azt javasolják, hogy a szülői kérdőívet a családok tekintsék szolgáltatásnak és rendszeresen vegyék majd igénybe.

A most lezárult teszt eredményei alapján dolgozzák ki azt a részletes szűrési módszertant is, amelyek 2014-ben képzéseken ismertetnek majd a védőnőkkel, házi gyermekorvosokkal, illetve a gyermekeket ellátó háziorvosokkal. Ezt követheti majd a szülői kérdőív bevezetése a mindennapi gyakorlatba.

A koragyermekkori program az Európai Unió támogatásával a GYEMSZI és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal konzorciumi együttműködésében valósul meg, több száz szakember bevonásával.
MTI 2013. november 18., hétfő

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Klinikum

Átoltottságot növelő stratégiák

Az Egyesült Államok 10 milliárd dollárral támogatta a Covid-19 elleni oltások fejlesztését, az USA állami szervei ezért is fontosnak tartják az átoltottság növelését. Tavaly novemberi adatok szerint az amerikai lakosság 40%-a nem akarta beoltatni magát, és az oltást nem akarók mindössze 46%-a mondta, hogy esetleg megfontolja a vakcinációt, ha majd több információ áll rendelkezésre. Ezek az adatok is alátámasztják, hogy az oltásfelvételt promotáló kommunikációs szakmai csoportoknak hatalmas munkát kell elvégezniük: ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba, az átoltottságnak el kell érnie a 80%-ot.

Klinikum

Éhezés, stresszrezisztencia, tumoros megbetegedések

Az éhezés különbözőképpen hat az egészséges és a rákos sejtekre: míg az előbbiek túlélése, az utóbbiak pusztulása fokozódik. Az éhezés és a hatását utánzó diéták a kemo- és radioterápia hatásfokát is növelik, ezért a folyamatban lévő klinikai vizsgálatok lezárulta után alkalmazásuk gyorsan el fog terjedni a rákbetegség megelőzésében és gyógyításában.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Klinikum

A humán immunrendszer rendszerelvű megközelítése

A nukleotidpolimorfizmusok kutatása révén kiderült, hogy az autoimmun betegségek kialakulásában nagyon kis hatáserősséggel nagyon sok genetikai lokusz közreműködik, és itt is kiderült, hogy egy-egy kórkép molekuláris heterogenitása – pl. SLE esetén – milyen óriási. E betegségek kezelését forradalmasította a biologikumok rendszerimmunológiának köszönhető bevezetése.