Hírvilág

Kirúgták a betegjogi szakreferenst és kollégáit

2011. AUGUSZTUS 15.

Indoklás nélkül, azonnali és kommandószerű átadás-átvételt követően 30 napos határidővel felmondták munkaviszonyát, és felmentették munkavégzési kötelezettsége alól dr. Bodnár Ágnest, a kormány által megszűnésre ítélt Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány (BEGYKA) betegjogi szakreferensét és négy kollégáját. Az Aszklépiosz-fórum meglátása szerint az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézetből létrehozott Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal ezzel megtette a következő lépést a pillanatnyilag általa foglalkoztatott betegjogi képviselők és a betegjogi képviselet totális ellehetetlenítése felé.

Csehák Juditot, a közalapítvány elnökét is a portással kísértették fel az épületbe. Gyakorlatilag ügyvédi felügyelet alatt kellett átadni a papírokat. A számítógéphez – így levelezésükhöz – nem férhettek hozzá az érintettek; a telefont letiltották. Bodnár Ágnes, a betegjogi képviselők vezetője számára azt sem engedélyezték, hogy a továbbiakban betegjogi képviselőként dolgozzon tovább.

Bár nem tudni, mi váltotta ki az elbocsátásokat, az ügy közvetlen előzménye, hogy a közalapítvány szakreferensei levélben fordultak az őket foglalkoztató Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal vezetőjéhez, jelezve, hogy nem tudják elfogadni a jogvédők teljes létbizonytalanságát. Azt a totális káoszt, ami azt követően alakult ki, hogy a hivatal átvette a jogvédőket és hivatalos jogutóda lett a közalapítványnak. Mint azt az Aszklépiosz-fórum megírta, 2011. január elsejével új időszámítás kezdődött a hazai betegjogi rendszer életében. Ki tudja, miért, a kormány által december végén megszűnésre ítélt, Csehák Judit ex-miniszter által vezetett Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány jogvédelmi feladatai az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézetből létrehozott Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalhoz kerültek.

A továbbiakban ez az intézmény foglalkoztatja a betegek, idősek és gyermekek bentlakásos intézményeiben lakók érdekeinek képviseletével megbízott jogvédőket, akiknek státusza azonban mindmáig bizonytalan. Az új munkáltatótól kapott, egymásnak ellentmondó szóbeli közlések, a korábbinál lényegesen alacsonyabb összeg, illetve vállalkozói szerződés „megajánlása” miatt hat képviselő felmondott. A tervezett komoly óraszám-, és óradíj-csökkentéssel szinte ellehetetlenül a feladatellátás. Mindeközben valójában még azt sem tudni, hogy a jogvédők közül hányan dolgozhatnak tovább kormánytisztviselőként.

Eredeti közlemény: A cél a képviselet teljes szétverése?

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A rezidensek álma: szűnjön meg a hálapénz

Bemutatkozott a Magyar Rezidens Szövetség új elnöke

Hírvilág

Gyakorlatias betegjogvédelem

Az OBDK fennállásának első évfordulóján dr. Novák Krisztinát kérdeztük

Hírvilág

Cukorban az igazság?

A HbA1c értékekben több százalékpontos eltérés is lehet két különböző laborban ugyanannál a betegnél.

Hírvilág

A beteget nem lehet kihagyni a döntésekből

A hazai gyakorlatban a betegek többsége tájékozatlanul egyezik bele a gyógyszeres, invazív, vagy non-invazív terápiákba. Ez mindaddig nem okoz problémát, amíg a kezelés eredménye a beteg elvárásainak is megfelel, igaz, a hazai, igen rossz compliance és adherencia adatok is arra mutatnak, hogy az orvosi gyakorlatban nem valósul meg a tájékozott beleegyezés.

Hírvilág

Mit kérdezhet az iskolaorvos?

Csak szülői engedéllyel faggathatók a kiskorúak