Hírvilág

Kiképzés elsősegélyre, harctéri orvoslásra

2012. JÚNIUS 23.


A katonaság különleges egységeinek munkáját mutatja be a Sziklakórház Múzeum pénteken megnyílt új kiállítása, a Különleges Műveleti Erők című tárlat, amely a múzeum állandó kiállításába illeszkedik.

A kiállítás témájával Tatai Gábor, a múzeum igazgatója szerint, szerettek volna kitörni a múzeum pusztán kórházi jellegéből, hiszen a helyszín a háborús időkben a kórházaknál sokkal komplexebb funkciókat látott el.

Benkő Tibor vezérezredes a különleges műveleti erőkben szolgáló katonák nem mindennapi képességeit hangsúlyozta. Mint rámutatott, ezt az is jól példázza, hogy a jelentkezőknek csupán 10 százaléka felel meg az elvárásoknak. A vezérezredes kiemelte az Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar honvédek különleges helytállását, megjegyezve, hogy Magyarországon ennek az alakulatnak a speciális képzése csak néhány éves múltra tekint vissza.

A különleges műveleti erők akciói "titokzatosságuk" miatt mindig igen élénken foglalkoztatják a közvéleményt. Ennek ellenére az emberekben élő kép igen távol áll attól a professzionális katonától, aki képességeit sok gyakorlással, odafigyeléssel, szakmai elhivatottsággal és sokszor nélkülözéssel, kényelmetlenséggel szerezte meg. Szintén kevéssé ismert az a sokoldalúság, kreativitás, bajtársiasság, ami a különleges egységeknél szolgáló sikeres szakembereket, katonákat jellemzi. Ezen szempontok alapján igyekszik bemutatni az elitalakulatokat és munkájukat a múzeum.

Tatai Gábor kiemelte, hogy a különleges műveleti erők munkájának bemutatása több ponton is kapcsolódik a múzeum állandó tárlatához: elsősegélyre, harctéri orvoslásra való kiképzésük, ellenséges területen való túlélésük például teljesen egyértelmű kapcsolódási pont.

A kiállítás nem az egységek kialakulásának történetére összpontosít, hanem életképeket mutat be, köztük például azt a helyzetet, amikor a Bercsényi Különleges Műveleti Zászlóalj Afganisztánban félelmet nem ismerve mentette meg több amerikai katona életét. Látható Otto Skorzeny is, aki 1944. október 15-én Horthy Miklós fiának elrablásával bebizonyította, hogy egy mesterien megtervezett és végrehajtott művelet hogyan befolyásolhatja a történelem alakulását.

Megismerhetik a látogatók a szovjet Specnaz talán legismertebb bevetését, amely során Hafizullah Amint, Afganisztán korábbi elnökét 1979-ben megölték. Afrikai, izraeli, afgán jelenetek után az utóbbi évek talán legnagyobb figyelmet kiváltó akciója is megelevenedik: testközelből mutatja be a kiállítás, ahogyan Oszama bin Laden terrorista vezért pakisztáni búvóhelyén likvidálja az amerikai Seal csoport.
A pénteken nyílt kiállítás fotók mellett - a Sziklakórház Múzeumra jellemző - életnagyságú diorámákban, azaz korhű ruhákba öltöztetett figurákból és eredeti vagy élethű replika tárgyakból összeállított élőképekben mutatja be akció közben a különleges egységeket.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.

Gondolat

A tibeti orvoslás és Kőrösi Csoma Sándor Dr. Nemes Csaba orvostörténelmi sorozata II.

Ha találunk is racionális elemeket a fejlődésre képtelen, varázslással teli tibeti gyógyításban, rendkívül komplex és teljesen elvont, irreális kórtani elméleteik...

Hírvilág

A kutyák is képesek "mentális időutazásra"

A kutatók eredményei az epizodikus jellegű memória használatát támasztották alá, így elsőként adtak kísérleti bizonyítékot arra, hogy a kutyák képesek emberi társuk múltbeli akciójára emlékezni, és azt szükség esetén felidézni.

Hírvilág

Meridiánok a Semmelweis Egyetemen

A tudományos viták kereszttűzében álló akupunktúrás terápia is szerepel a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán a Heilongjiang Hagyományos Kínai Orvostudományi Egyetem kihelyezett tagozatának felsőoktatási programjában.

Hírvilág

A katonai egészségügy és a pécsi egyetem együttműködése

Együttműködik a NATO KEKK a pécsi orvostudományi karral