Hírvilág

Kihirdette az új influenza világjárványt a WHO!

2011. AUGUSZTUS 15.

41 év után először hirdetett ki világjárványt az Egészségügyi Világszervezet, miután a sertésinfluenzás esetek száma az amerikai kontinensen, Európában és Ausztráliában is nőtt.

A szervezet skót, indonéz és thaiföldi illetékesei már a hivatalos nyilatkozat előtt is biztosan voltak abban, hogy a WHO ma a legmagasabb szintre emeli a készültséget – jelenti az AP. A szervezet előzetesen csak annyit mondott: ma délben rendkívüli ülésre kerül sor. A WHO általános igazgatója ma délutáni sajtótájékoztatóján hirdette ki a világjárványt.

Utoljára 1968-ban, a hongkongi influenza idején nyilvánított egy fertőzést pandémiának a WHO. Akkor 1 millióan vesztették életüket (a szezonális influenza 250-500 ezer áldozatot követel évente).

A H1N1 április, mexikói megjelenése óta 74 országból jelentettek fertőzötteket. A WHO legfrissebb adatai szerint 27 737-en betegedtek meg az új influenzában, és 141-en vesztették életüket a fertőzés következményeként. A WHO többször hangsúlyozta, hogy a betegség legtöbbször enyhe lefolyású, de a helyzet a fertőzések megszaporodásával súlyossá válhat, különösen a fejlődő országokban.

Májusban több ország vezetői próbáltak nyomást gyakorolni a WHO-ra azért, hogy ne emelje a legmagasabb, 6-os szintre a járványügyi riasztást, félő volt ugyanis, hogy a pánik óriási veszteségeket okoz az érintett államoknak.

Argentínában az új influenzától rettegő tömegek megrohanták a kórházakat, az egészségügyi ellátás összeomlását okozva ezzel. A hongkongi kormány csütörtökön két hétre elrendelte az összes óvoda és általános iskola bezárását, miután egy tucat gyereknél diagnosztizálták a fertőzést.

A világjárvány kihirdetése ugyanakkor a szakértők szerint nem a betegség súlyosságával kapcsolatos ítélet, mindössze azt jelenti, hogy az államoknak érvénybe kell léptetniük a pandémiára vonatkozó terveiket.

Forrás: AP, CDC, ECDC

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Operatív törzs: nyilvánosak a hétfőtől érvényes védelmi intézkedések

Megjelent a Magyar Közlönyben a hétfőtől hatályos - Budapest kivételével az egész országra érvényes - védelmi intézkedéseket tartalmazó kormányrendelet - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szombati online sajtótájékoztatón.

Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza eddig több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott világszerte.

Hírvilág

H1N1: Eddig 80 millió fertőzött és 16 000 halott az USA-ban

H1N1: a CDC nyilvánosságra hozta a megbetegedettek és a halálos áldozatok számát.

COVID-19

Lehetőségek a COVID-19-járvány mortalitásának és az egészségügyre nehezedő terhelésének csökkentésére

A COVID-19-világjárvány több mint száz éve nem látott kihívás elé állítja az emberiséget. Az az Imperial College COVID-19 munkacsoportja közleményében áttekinti, a reménybeli vakcina kifejlesztéséig milyen nem farmakológiai közegészségügyi intézkedésekkel vehetjük fel a küzdelmet a vírussal.

COVID-19

A 2019-es koronavírusos megbetegedések (COVID-19) súlyosságának becslése nagy betegszámon alapuló modell alapján

Az elmúlt hónapokban a koronavírussal (COVID-19) összefüggésbe hozható megbetegedések és halálozások statisztikai értékelésének eredményei nagyon tág határok közt mozogtak. Egyetlen olyan átfogó tanulmány sem jelent meg, amely független szempontok alapján objektív képet adott volna a betegség természetrajzáról. A Lancet „Estimates of the severity of coronavirus disease 2019: a model-based analysis” című tanulmánya ezt a hiányosságot igyekszik pótolni.