Hírvilág

Kézmosásért prémium

2011. AUGUSZTUS 15.


A kórházi fertőzések 30 százalékos visszaesését tapasztalták abban a milánói kórházban, ahol a koraszülöttekkel dolgozó ápolónők 3 ezer eurós éves prémiumot kapnak, ha megfelelően mosnak kezet.

A Mangiagalli klinikán összesen 200 ezer eurót különítettek el a prémiumokra a 70 nővér számára, akik akkor kapják meg a plusz pénzt, ha betartják a szigorú higiéniai követelményeket. A személyzetet zárt láncú kamerahálózattal ellenőrzik, így meg lehet bizonyosodni arról, hogy a megfelelő technikát alkalmazzák, és elegendő időt fordítanak a dörzsölésre. Ezt követően ellenőrzik a baktériumszintet a kezükön, mielőtt az újszülöttekhez nyúlnának.

„Az intenzív újszülött ellátás az egyik olyan terület, ahol a legmagasabb a fertőzés kockázata” – nyilatkozta Fabio Mosca, a klinika újszülött osztályának vezetője, amikor bejelentette a fertőzések arányának visszaesését.

A tiszta kézért járó prémium ötletével előrukkoló Mosca szerint a magas higiéniai szint azért fontos, mert a páciensek vagy újszülöttek, vagy súlyosan beteg csecsemők, akiknek gyenge az immunrendszerük.


Forrás: MedipressKapcsolódó anyagok: A fertőző megbetegedések jelentése régen és ma
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A betegek élete a kézhigiénén múlik

A kórházi fertőzések csupán 20 százalékkal szoríthatók vissza előírásokkal, a prevenció 80 százaléka a kezünkben van.

Hírvilág

Ösztöndíj, hogy ne menjen, vagy prémium hogy visszajöjjön?

Emocionális okokból térnek haza az orvosok

PharmaPraxis

Gyógyszerelési adatok: ritkán néznek rá

Lassan két év telt el azóta, hogy a gyógyszerészek számára hozzáférhetővé tették a betegek gyógyszerelési adatait. Az intézkedéstől a gyógyszerellátás biztonságának javulását, az interakciókból, vagy az azonos hatóanyagú gyógyszerek együttes szedéséből eredő kockázatok feltárását, a beteg-együttműködés javulását várták. Ám úgy tűnik, a patikákban egyelőre csak ritkán tekintik át azt a listát, amely TAJ-hoz kötötten, egy évre visszamenőleg tartalmazza a kiváltott, vényköteles szerek nevét, mennyiségét és kiváltásuk idejét.

Hírvilág

LAM-Stúdium

Kötelező vagy kötelezően választható tanfolyamok a LAM támogatásával már 2009. II. félévétől

Hírvilág

A humán-egészségügyi, szociális ellátásban kerestek a legkevesebbet

KSH: 217.800 forint volt a bruttó átlagkereset 2012. január-februárban