Hírvilág

Kétezer orvos felmondott

2011. NOVEMBER 27.- Egyelőre nem hirdetnek ki szükségállapotot Szlovákiában az egészségügyben kialakult válság miatt - döntött a szlovák kormány rendkívüli ülésén szombaton este Pozsonyban.

Iveta Radicová miniszterelnök közölte: a kabinet hétfőn újra rendkívüli ülést tart, hogy áttekintse a helyzetet. Az egészségügyi ágazatban annak következtében alakult ki válsághelyzet, hogy a kormány és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) nem tudott megegyezni a kórházi orvosok követeléseiről. Szeptemberben mintegy 2000 kórházi orvos felmondott a munkahelyén. A felmondási idő november végén lejár, így orvoshiány miatt több kórház nem tudná ellátni feladatait.

Ha a feleknek nem sikerül kompromisszumra jutniuk, a kormányzat szükségállapotot tervez kihirdetni.

A miniszterelnök biztosította a közvéleményt, hogy a kormány december elseje után is garantálja a teljes értékű egészségügyi ellátást.
"Még ha sor kerül is a szükségállapot kihirdetésére, az csak néhány napig lesz esetleg érvényben" - magyarázta a helyzetet a kormányfő, hozzátéve, hogy a kormánynak több forgatókönyve is van a helyzet tartós rendezésére, külön-külön minden érintett kórház számára.
"Sajnálom, hogy az orvosok felmondtak, s hogy a LOZ nem fogadta el kompromisszumos ajánlatunkat" - jelentette ki Radicová.
A kormány 300 eurós átlagbér-emelést ajánlott fel a kórházi orvosoknak, míg azok 707 eurós átlagos béremelést követelnek. A miniszterelnök ismételten felszólította az orvosokat, hogy vonják vissza felmondásukat.
A kormány rendkívüli ülése előtt a helyzetet megvitatta az ország biztonsági tanácsa is.
A nem hivatalos, médiákban közölt értesülések szerint a szükségállapot mintegy harminc szlovákiai kórházat, illetve egészségügyi intézményt érintene.

A kórházakban kialakult feszültségeket már kezdik megérezni a páciensek is. Több intézményben elhalasztották a december elejére tervezett műtéteket, másutt azok elhalasztását jelezték. Néhány intézmény közölte, hogy napi feladatait sem lesz képes maradéktalanul ellátni.
A szükségállapot kihirdetése esetén az orvosoknak haladéktalanul fel kellene venniük a munkát, mert ellenkező esetben büntetőeljárás indíthatnak ellenük.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.