Hírvilág

Késői rákdiagnosztika

2011. AUGUSZTUS 15.


A méhnyakrákos és a vastagbélrákos esetek közel felét a betegség késői stádiumában mutatják ki az Egyesült Államokban, amikor a kezelés valószínűleg már nem segíthet – derül ki az amerikai kormány szerdán közzétett felméréséből.

A késő diagnosztika nem ritkán az idősek, a spanyol ajkúak és a feketék körében fordult elő- derült ki a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) 2004-től 2006-ig tartó felméréséből.

„Az eredmény aggodalomra ad okot, mert nagyon sok megelőzhető rákos esetet nem diagnosztizálnak akkor, amikor a kezelés a leghatékonyabb” – nyilatkozta Marcus Plescia, a CDC rákmegelőzési osztályának igazgatója. „Több erőfeszítést kell tenni a bizonyíték alapú rákszűrő tesztek széles körű alkalmazása érdekében, melyek korai diagnózishoz, végül pedig a megmentett életek számának növekedéséhez vezethetnek.”
Az emlőrákos esetek közel egyharmadát későn diagnosztizálták, és a késői diagnózis a 70-79 éves, illetve a fekete nők körében volt a leggyakoribb.

A végstádiumú vastag- és végbélrák a fekete férfiak és nők körében volt a leggyakoribb, a végstádiumú méhnyakrák pedig az 50-79 éves, illetve a hispán nők körében a legelterjedtebb. A jelentés szerint a késői stádiumú rák diagnosztizálásában tapasztalható eltéréseket részben a helyszínenként és a különböző demográfiai csoportonként változó szűrési arány magyarázhatja.

A szeptemberben megkezdett amerikai egészségügyi reform tartalmaz olyan elemeket, amelyek például a külön vizitdíjak eltörlésével próbálják emelni a szűrővizsgálatok arányát. A CDC szerint ez a tervezet jelentős első lépésnek számít az ilyen szolgáltatásokban részt vevők számának tudatos emelésében.

A vastag- és végbélrák évente mintegy 50 ezer ember halálát okozza az Amerikai Egyesült Államokban, így a tüdőrák után a második leggyakoribb haláloknak számít. Emlőrákban évente körülbelül 40 ezer nő hal meg. A méhnyakrák a rendszeres szűréssel az egyik legkönnyebben kimutatható rákbetegség, ennek ellenére körülbelül 4 ezer ember halálát okozza az Egyesült Államokban.


Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: A humán papillpmavirus és a méhnyakrák kapcsolata
Kapcsolódó anyagok: A vastagbél papilláris struktúrájú áttéti rákjaHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2 fertőzés (nem is olyan) ritka kardiális szövődménye: a szívizomgyulladás

Érdekes közlemény jelent meg a Lancet Klinikai esetbemutatások rovatában április 23-án egy Dél-Franciaországban észlelt myocarditis kapcsán, melyet a COVID-19 egyértelmű szövődményének tartottak a szerzők. Egy korábban jó karban lévő, 69 éves Lombardiából érkezett olasz férfi nizzai nyaralása során hasmenést, hányást tapasztalt, majd 7 nappal később a COVID-fertőzés tipikus tüneteit produkálva (köhögés, 39 C fokos láz, légszomj) került a Nizzai Egyetemi Kórház Sürgősségi Osztályára, ahonnan azonnal az Intenzív Osztályra szállították. Súlyos heveny légzési elégtelenség, respiratorikus distress, súlyos hypoxia miatt mechanikus lélegeztetésre szorult. Laborértékeiben normális Hb- és vérlemezkeszint, leukocytosis (Fvs: 14.9 G/l), balra tolt vérkép (neutrofil: 89%, lymphocyta: 7%, monocyta: 4%, eosinophil és basophil sejtek: 0-0%) igazolódott. Astrupja acidózist (pH: 7.27), 45.3 Hgmm-es pCO2-t és 146 Hgmm-es PO2-t mutatott, 98.2%-os O2-szaturációval. A beteg előzményeiben mindössze hypertonia szerepelt, melyre 2.5mg bisprolol kezelést kapott, tehát súlyos alapbetegsége nem volt.

Gondolat

Nincsenek csodák - SM-ben sem

A sclerosis multiplex progresszív formája nem mutat összefüggést a cerebrospinalis vénás rendszer elégtelenségével

Klinikum

1,5-es diabetes mellitus

Melyik a leggyakoribb diabetes-forma felnőtteknél? – gyakran kérdezik az orvosi egyetemistáktól, és a választ kötelező fújniuk...

Klinikum

A TIPS korai használata cirrhosisos és varixvérző betegeknél.

A korai TIPS-beültetés eredményességét vizsgálták varixvérzéssel kórházba került betegekben spanyol kutatók.

Egészségpolitika

Kollegiális Vezetés -- az új Háziorvosi Szakfelügyelői Rendszer

Bár a szakmának kerek két évet kellett várnia arra, hogy a 2015 júniusában elfogadott alapellátási törvényhez a főhatóság (legalább részben) elkészítse a végrehajtási rendeleteket, idén júniusra megszületett a kollegiális szakmai vezetői rendszer létrehozását elrendelő szabályozás.