Hírvilág

Képzések pszichológusoknak, orvosoknak

2011. AUGUSZTUS 15.


Tanfolyamokat szervez a Magyar Viselkedéstudományi és Kognitív Terápiás Egyesület CBT pszicoterapeuta, gyermek-pszichoterapeuta, pszichoterápiás betegvezetés a mindennapi gyógyító munkában és sématerápiás szupervízió címekkel.

CBT pszichoterapeuta képző tanfolyam

A CBT Pszichoterapeuta képző tanfolyamot ajánlják pszichológusoknak és orvosoknak, akik már alkalmaznak terápiás gyakorlatukban pszichoterápiás megközelítéseket, vagy ezután kívánják a pszichoterápia módszereit gyógyító repertoárjukba beépíteni, és céljuk a pszichoterapeuta szakképesítés megszerzése.

A képzés ideje: A teljes képzés 3 éves (6 félév), a képzési napok minden hónap első és harmadik péntekén (egy félévben 9 alkalom) egész napos elfoglaltságot jelentenek 10 – 18,30 óráig. Helyszíne: SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, 1083 Budapest, Balassa utca 6.

A hároméves képzés magába foglalja mindazokat a szakaszokat (propedeutikai-, klinikai-, módszerspecifikus fázis), melyek sikeres teljesítése esetén (minden félévet vizsgával zárnak) és a tanfolyamzáró vizsga után kiadott tanúsítvány birtokában be lehet jelentkezni pszichoterapeuta szakvizsgára, vagy meg lehet kérni az Egyesületen keresztül, az Európai Viselkedés- és Kognitív Terápiás Szövetségtől (EABCT) az Európai Uniós akkreditációs diplomát. Ezzel a nemzetközi diplomával jogosulttá válnak az Európai Unió területén CBT terapeutaként pszichoterápiás munkát végezni és a nemzetközi magatartásterapeuta címet használni.

A képzés tematikája: A tanfolyam előadásokból, készségfejlesztő, szupervíziós osztályfoglalkozásokból, valamint egyéni vagy csoportos önismereti foglalkozásokból áll.

Az első félévben a pszichoterápia alapjait oktatják, a második félévben a személyközpontú pszichoterápia és az autogén tréning módszeréből nyújtanak alapszintű képzést. Az első évben lehetőséget biztosítanak a pszichiátria szakvizsgával nem rendelkezők számára, hogy pszichopatológiából levizsgázhassanak, a második és harmadik évben a viselkedés- és kognitív terápia elméletével és gyakorlatával ismertetik meg a résztvevőket. Lehetőséget biztosítanak egyéb módszerek, ill. alkalmazási területek (családterápia, hipnózis, asszertív tréning és rövid dinamikus terápia) megismerésére is. A hatodik félévében a hallgatók pszichoterápiás gyakorlatának folyamatos szupervízióját biztosítják és az előadásokon a pszichoanalízis elméletével foglalkoznak.

Akkreditáció: A tanfolyam kötelezően választható jelleggel akkreditálásra került a Semmelweis Egyetem Továbbképzési Központjánál. Kódszáma: SE-TK/2011.II/00028. A képzés tandíja: 120.000,- Ft/félév. A képzés szakmai vezetője: dr. Tringer László egyetemi tanár, vezetője: dr. Simon Lajos egyetemi docens.

Gyermek pszichoterapeuta képzés

A Gyermek-pszichoterapeuta képzést ajánlják pszichoterapeutáknak, pszichológusoknak, klinikai szakpszichológusoknak, gyermekorvosoknak, akik rendelkeznek pszichoterápiás képzettséggel.

A képzés ideje: 2011. szeptember 23-án indul, kéthetente pénteken (egy félévben 9 alkalom) 10-15 óráig (2 óra elmélet, 3 óra gyakorlat). Helyszíne: Heim Pál Gyermekkórház, Bp. 1089 Üllői út 86.

Az elmélet célja: a kognitív viselkedésterápia gyermekekre adaptált módszereinek bemutatása a gyermek- és serdülőkori pszichopatológia területén /szorongás, depresszió, kényszer, pervazív zavarok, funkciózavarok, agresszivitás és magatartászavarok, tanulási nehézségek stb. A gyakorlat célja: az elméletben elsajátítottak klinikai gyakorlati alkalmazása. Esetreferálások, esetmegbeszélések. Aki rendelkezik pszichoterapeuta szakvizsgával, a képzés befejezését követően gyermek-pszichoterapeuta módszerspecifikus diplomát kap.

Vizsgakötelezettség: félévenként két eset írásbeli leadása, valamit szóbeli vizsga. Akkreditáció: A tanfolyam szabadon választható jelleggel akkreditálásra került a Semmelweis Egyetem Továbbképzési Központjánál. Kódszáma: SE-TK/2011.II/00187 A képzés tandíja: 75.000,- Ft/félév. A képzés szakmai vezetője: Pálmai Katalin, vezetője: dr. Simon Lajos egyetemi docens

Pszichoterápiás betegvezetés a mindennapi gyógyító munkában

A pszichoterápiás betegvezetés a mindennapi gyógyító munkában című tanfolyamot ajánlják minden orvosnak, akiknek szakmai munkájuk során fontosak lehetnek a pszichoterápiás alapismereteket. A képzés 2011. szeptember 16-án indul, havonta egy képzési nap (minden esetben pénteki napon, egy félévben 4 alkalom) 9-18 óráig (4 óra elmélet, 6 óra gyakorlat). Helyszíne: SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika,1083 Budapest, Balassa utca 6.

Az elméleti és a gyakorlati képzés során a mindennapi orvosi gyakorlatban használható kognitív, viselkedésterápiás technikákat sajátítanak el. Vizsgakötelezettség: A félévek elméleti anyagából a hallgatók vizsgát tesznek, a gyakorlati képzés részét képezi félévenként két eset ismertetése a hallgató saját praxisából.

A képzés tematikája: Az első félévben a pszichoterápia alapfogalmaival, a pszichoterápia fő módszereivel, a pszichoterápiás folyamat főbb jellemzőivel, a pszichoterápiás etikával a pszichopatológiával, személyközpontú terápia alapjaival, szemléletével és gyakorlatával ismerkednek meg, különös tekintettel azokra a non-specifikus változókra (empátia, feltétel nélküli elfogadás, kongruencia), melyek minden pszichoterápiás irányzatban fontosak. Az elméleti és a gyakorlati képzésben egyaránt a mindennapi orvosi munkában használható technikákra helyezzük a hangsúlyt. A második félévben a viselkedésterápiás módszer alapjaival, alapfogalmaival, a viselkedésterápiás folyamat főbb jellemzőivel ismerkednek meg. A viselkedésterápia a nagymértékű strukturáltsága, a tanuláselmélet terápiában alkalmazott törvényszerűségei eredményeként hatékonyan alkalmazható a különböző magatartás és szorongásos zavarok gyógykezelésében, amely betegségek a háziorvosi rendelések betegforgalmának jelentős részét teszik ki. A hallgatók megismerkednek a tanuláselmélettel és a tanulási szabályokkal. Részletesen foglalkoznak a viselkedés diagnosztika folyamatával, részeivel és a hagyományos orvosi gondolkodástól való eltérésekkel. Ezt követi a viselkedésterápiás technikák elsajátítása és a különböző betegségek viselkedésterápiával történő kezelésének elmélete és gyakorlata.

Akkreditáció: A tanfolyam haematológia, klinikai onkológia, onkoradiológia, sugártherápia, transzfuziológia szakképesítésekben kötelezően választható jelleggel akkreditálásra került a Semmelweis Egyetem Továbbképzési Központjánál. Kódszáma: SE-TK/2011.II/00168 A képzés tandíja: 85.000,- Ft/félév. A képzés szakmai vezetője: dr. Tringer László egyetemi tanár, vezetője: dr. Simon Lajos egyetemi docens. Oktatók: Bódog Gyula, Géczy Anna, Lehóczky Pál, Nemessúri Judit, Ratkóczi Éva, Simon Lajos, Tölgyes Tamás, Tringer László

Sématerápiás szupervízió képzés

A sématerápiás szupervízió című képzést ajánlják pszichiátereknek, pszichoterapeutáknak, akik már megismerkedtek a sématerápia alapjaival és mindennapi gyógyító munkájuk során alkalmazzák.

A képzés 2011. október 5-én indul, kéthetente egy alkalommal (szerda), 12-15 óra között. Helyszíne a SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, 1083 Budapest, Balassa utca 6.

A sématerápiás technikák oktatása, csoportos gyakorlása, videó bemutatók, illetve a csoport tagjai által vitt esetek megbeszélése, szupervíziós tevékenység.

Akkreditáció: A tanfolyam szabadon választható jelleggel akkreditálásra került a Semmelweis Egyetem Továbbképzési Központjánál. Kódszáma: SE-TK/2011.II/00049. A képzés tandíja: 45.000,- Ft/félév.A képzés szakmai vezetője: dr. Unoka Zsolt, egyetemi adjunktus.

A képzésekről, tanfolyamokról további információkat talál a www.vikote.hu honlapon.

Kapcsolódó anyagok: Pszichiátria és medikalizáció A pszichiatrizálódás okai

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Hírvilág

Alábecsülik a CT-vizsgálatok jelentette sugárterhelést

A CT-vizsgálat egyes típusai igen nagy sugárterheléssel járnak, és szignifikánsan növelhetik a rosszindulatú daganatok kockázatát.

COVID-19

Tudományos segítség időseknek Covid-19-járvány idején és azon túl is

Tanácsadás, folyamatos kontroll, amelynek tudományos eredményei is lesznek. Ezzel a célkitűzéssel jött létre egyedüli kezdeményezésként a PTE Transzlációs Medicina Központ, a Transzlációs Medicina Alapítvány és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet összefogásával, a Richter Gedeon támogatásával egy együttműködés.

Klinikum

A kalcium hatástalan allergiában

Számos evidencia alapú vizsgálat készült, és mind azt bizonyítja: a kalcium hatástalan allergiában. Ha a masztociták hisztaminkibocsátásának gátlása érdekében akarnánk kalciumot használni, ahhoz a napi ajánlott dózis sokszorosát kellene a szervezetbe juttatni, és nephrolithiasis kialakulását kockáztatnánk.

Klinikum

A nők biológiai életkorának hatását immunrendszerük közvetíti

A visceralis elhízás felgyorsítja a kognitív öregedést, míg a nagyobb izomtömeg védő hatást gyakorol. A középkorú nők esetében különösen fontos a rezisztencia-tréning; az elhízás és a testedzés intelligenciára kifejtett hatása nagyrészt az immunrendszer közvetítésével érvényesül.