Hírvilág

Káros a beültethető kardiológiai implanátumok egyötöde

2011. AUGUSZTUS 15.


A közismert kardiológiai implantátummal rendelkező betegek egyötödének nem lenne szüksége az eszközre, és esetükben nagyobb a szívroham okozta halálozás kockázata - egy amerikai tanulmány szerint.

A több mint 100 ezer, beültethető kardioverter-defibrillátorral (ICD) rendelkező beteg részvételével készített felmérésből az derült ki, hogy a páciensek körülbelül 20 százaléka esetében nem volt alaposan indokolt az ICD beültetése. A kutatók szerint e betegek esetében jelentősen magasabb a kórházi halálozás kockázata, mint azon betegek esetében, akik megfeleltek az ICD beültetéséhez szükséges kritériumoknak.

Több klinikai kísérlet is kimutatta, hogy a beültethető defibrillátor megmentheti az előrehaladott szisztolés szívelégtelenségben szenvedő betegek életét azzal, hogy érzékeli a rendellenes szívritmust, és áramütéssel állítja helyre a szív normális működését. Az eszköz azonban nem javasolt szívroham illetve bypass műtét után lábadozó betegeknek, valamint azoknak, akik súlyos szívelégtelenség tüneteitől szenvednek, illetve a közelmúltban szívelégtelenséget diagnosztizáltak náluk.
A tanulmány szerzői szerint nem egyértelmű, milyen mértékben követik a klinikai gyakorlatban dolgozó orvosok ezeket a bizonyíték alapú ajánlásokat.

A vizsgálat szerint az ICD implantátumot kapott összesen 111 707 beteg közül 25 145 esetében nem támasztották alá bizonyítékok az eszköz alkalmazásának szükségességét. Közülük 9 257 implantátum olyan páciensekbe került, akiknél nem telt el 40 nap a szívroham óta, és 15 604 olyanokban, akiket frissen diagnosztizáltak szívelégtelenséggel.

A szerzők elismerték, hogy a szövődmények abszolút különbsége az ICD-re szoruló és az ICD-re nem szoruló betegek között „mérsékelt”, ennek ellenére arra hívják fel a figyelmet, hogy nem szabad feleslegesen előírni az implantátum alkalmazását.

A Duke Klinikai Kutatóintézet orvosai által készített tanulmány a Journal of the American Medical Association (JAMA) szaklapban jelent meg.

Forrás: MedipressKapcsolódó anyagok: A krónikus szívelégtelenség nem gyógyszeres kezelése
SCD-HeFT (Sudden Car Diac Death in Heart FailureTtrial)Szívelégtelenség - új irányelvek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Ökológia

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A szerző ökológus, a hazai környezet-, és természetvédelem ismert szakembere és a fenntartható fejlődés fáradhatatlan kutatója és propagátora. Gyulai Iván e kötetében a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be. Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben. Onnan indul el, hogy a megközelítésmód fókuszában nem az emberi igények, hanem a szükségletek kielégítésének biztosítása áll. Ez a kérdéskör magyar irodalmában gyakran összekeveredik.