Hírvilág

Kamasz-öngyilkosságok Oroszországban

2013. MÁRCIUS 16.Európán belül a legtöbb kiskorú Oroszországban követ el öngyilkosságot, tavaly 37 százalékkal nőtt az ilyen esetek száma - írta a Rosszijszkaja Gazeta című orosz kormánylap pénteken az orosz közegészségügyi hatóság vezetőjével közölt interjú kapcsán.

Gennagyij Onyiscsenko akadémikus szerint az öngyilkosságok számának emelkedése nem csak Oroszországra jellemző. Előrejelzések szerint 2020-ra a világon a halálozási okok sorában a második helyre lép elő az önkéntes halál, megelőzve a rákbetegségben elhunytak számát. A Földön naponta körülbelül egymillió ember vet véget önkezével az életének.

Oroszországban 2010-ben 100 ezer lakosra közel 20 kamasz öngyilkossága jutott. Ez háromszor annyi, mint a világ egyéb térségeinek az átlaga. Évente minden tizenkettedik 15 és 19 éves kor közötti fiatal megpróbál önkezével véget vetni az életének - hívta fel a figyelmet a riasztó jelenségre az orosz szakember.

Szibériában a legmagasabb a kamaszok öngyilkosságának aránya. A régión belül a Mongóliával határos szibériai Tuvai Köztársaság vezeti a szomorú statisztikát, de a Bajkál-tó mentén fekvő Burjátföldön, valamint kelet-szibériai Jakutföldön is nagyon magas ez az arány.
Az alapvető okok között szerepel szerelmi bánat, konfliktus a szülőkkel, félelem a jövőtől, a magánytól. A leggyakrabban a gyermekotthonok volt lakói menekülnek öngyilkosságba. A fiatal öngyilkosok között igen magas a munkanélküliek aránya.
A fiatalok döntő részének azonban nem áll szándékában megölnie magát, tettüket csupán egyfajta segélykiáltásnak szánják - állapította meg az orosz közegészségügyi hatóság vezetője. Gennagyij Onyiscsenko elmondta, hogy tavaly év végén, amikor kormányhatározat alapján foglalkozni kezdtek a gyermek- és kamaszkori öngyilkosságokkal, kiderült: több mint ezer olyan orosz nyelvű internetes oldal létezik, amely arra ösztönöz, illetve "útmutatást" ad az elkövetéshez.

Az orosz közegészségügyi hatóság vezetője szerint megfelelő törvényekre volna szükség, hogy az ilyen oldalakat bezárathassák, egyelőre ugyanis a hatóságnak nincs joga ahhoz, hogy ezt megtegye.
www.rg.ru/2013/13/15/samoubiistva.html
MTI 2013. március 15., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Szakálltörténet

A szakállt a különböző történetek, mesék és művészi ábrázolások alapján általában a bölcsességhez, teljesítőképességhez vagy magas pozícióhoz kapcsolták.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Gondolat

Lukrécia öngyilkossága

NÉMETH István

Bizonyos esetekben az öngyilkosságot elkövető személy, mint a körülmények áldozata, egyfajta tragikus hőssé, erkölcsi példaképpé magasztosulhatott az utókor szemében, akinek a tette immár nem emberi gyengeségnek vagy megfutamodásnak, hanem éppen ellenkezőleg, a bátorság, az állhatatosság, a szilárd jellem meggyőző bizonyítékának minősült.

Gondolat

Az emberiség öt nagy ostora

Soha az emberiség történetében nem volt olyan betegség, amely az orvoslást, a társadalom szociális szerkezetét és a túlvilág képzetét döntőbben determinálta volna, mint a lepra és a pestis...