Hírvilág

Huzavona a kivont H1N1 tesztek körül

2012. FEBRUÁR 28.


- A magyar és uniós jogi szabályozás egyaránt azt igazolja, hogy a Diagon Kft. H1N1 tesztjének forgalmazásával kapcsolatban az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) piacfelügyeleti hatásköre mindvégig megalapozott volt - közölte az EEKH kedden az MTI-vel.

A Diagon Kft. múlt pénteken közleményben tudatta az MTI-vel, hogy a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte az EEKH azon határozatait, amelyekkel kivonták a forgalomból a cég H1N1-tesztjeit. Hozzátették továbbá, hogy "az ítélet szerint a hivatalnak nem volt hatásköre a piacfelügyeleti eljárás megindítására, ezáltal a termék forgalmazásának felfüggesztésére és kivonására"
.
Az EEKH erre kedden úgy reagált, hogy "a hivatal piacfelügyeleti hatáskörével kapcsolatos jogértelmezési kérdésben az EEKH álláspontja - egyetértve a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) és a Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontjával - továbbra is az, hogy a vonatkozó hazai jogszabályok, a jogalkotói szándék és az európai uniós joganyag tükrében a hivatal piacfelügyeleti hatásköre mindvégig megalapozott volt".

Ezzel együtt viszont az EEKH a Nefminél javaslatot tett a bíróság álláspontja szerint fennálló joghézag megszüntetése érdekében, hogy a hivatal az úgynevezett in vitro diagnosztikai orvostechnikai eszközökkel - mint az influenza elleni védőoltások tesztjei - kapcsolatos hatósági munkája terén megfelelhessen a közérdek érvényesítésére vonatkozó elvárásnak.

A közleményben kifejtették, 2010 májusában - a termékek forgalmazásának felfüggesztésével egyidejűleg - a két gyártó cégnek (a Diagon Kft.-nek. és a D-Gen Kft.-nek) féléves határidőt adtak arra, hogy a két gyártó cég a tesztek forgalmazásához szükséges, és azok megfelelőségét igazolni hivatott (de a hivatal által hiányosnak és hibásnak ítélt) dokumentációt módosítsa és feleltettesse meg a hatályos jogszabályi előírásoknak. Ezt követően 2010 végén döntöttek úgy, hogy a cég H1N1 tesztjeit kivonják a forgalomból.

Mint írták, a Fővárosi Törvényszék a H1N1 tesztekkel kapcsolatban négy alkalommal hozott ítéletet. Ebből három ítélettel szemben a hivatal már a Kúriához fordult, míg a múlt pénteken a D-Gen Kft. ügyében meghozott ítélettel szemben annak kézhezvételét követően szintén felülvizsgálati kérelemmel élnek majd. A Kúria mostanáig egy esetben hozott döntést, a D-Gen Kft. H1N1 tesztjei forgalmazásának felfüggesztése tárgyában, amelyben a hivatal kérelmét eljárási hibára tekintettel elutasította - írta az EEKH, ezzel együtt kiemelve, hogy "a hivatal piacfelügyeleti hatásköre kérdésében a Kúrián érdemi döntés még nem született".

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Klinikum

Átoltottságot növelő stratégiák

Az Egyesült Államok 10 milliárd dollárral támogatta a Covid-19 elleni oltások fejlesztését, az USA állami szervei ezért is fontosnak tartják az átoltottság növelését. Tavaly novemberi adatok szerint az amerikai lakosság 40%-a nem akarta beoltatni magát, és az oltást nem akarók mindössze 46%-a mondta, hogy esetleg megfontolja a vakcinációt, ha majd több információ áll rendelkezésre. Ezek az adatok is alátámasztják, hogy az oltásfelvételt promotáló kommunikációs szakmai csoportoknak hatalmas munkát kell elvégezniük: ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba, az átoltottságnak el kell érnie a 80%-ot.