Hírvilág

Homályos a fővárosi koncepció

2011. SZEPTEMBER 09.

Bár a június végén elfogadott kormányhatározat jóváhagyta az egészségügyi államtitkárság Semmelweis Tervben összegzett ágazati terveit, Szentes Tamás egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes sem abban az időszakban, sem ma nem ismeri a Budapest koncepciót. Mindezt maga a szakpolitikus mondta csütörtökön, a Balatonfüreden megrendezett XIII. Járóbeteg Szakellátási Konferencián, ahol a „Fővárosi intézményi betegellátás jelene a Budapest koncepció tükrében” címmel tartott előadást.

Mivel a koncepció csak elméletileg létezik, így csak a budapesti ellátás aktuális helyzetét, a korábbi – immár túlhaladottá vált – integrációs elképzeléseket ismertette Szentes, aki bevezetőjében kiemelte, a fővárosi intézményrendszer ki tudná elégíteni a populáció ellátási igényeit, de mivel a finanszírozás nem megfelelő, így az ellátáshoz való hozzáférés is elégtelen, ami a lakosságban is elégedetlenséget szül. Mivel anyagi forrás nem áll rendelkezésre, így kizárólag az ellátórendszer koncentrálásával tudnák kielégíteni a megnövekvő elvárásokat.

Struktúraváltás nélkül érdemi megtakarítás sem érhető el, a szakpolitikus szerint pedig csupán a betegutak átszervezésével sem lehet spórolni. Mint ahogyan az is csak teória, hogy az együttes közbeszerzések megteremtik a forrásokat a bérek emelésére. Ez utóbbi véleményét Szentes azzal támasztotta alá, hogy bár a fővárosban korábban létrehozták a Febesz kft-t a közbeszerzések lebonyolítására, ám az nem működött megfelelően, így a kórházak továbbra is külön-külön intézték a beszerzéseiket. Miután tavaly október óta sikerült rendezni a cég helyzetét, mára több beszerzést is egységesítettek, amelyből százmilliós megtakarítást értek el. Márpedig „a százmilliós megtakarítás a 45 milliárdos bérigénnyel nem mérhető össze” – fogalmazott a főpolgármester-helyettes.

Nem tudta megfelelően irányítani az intézményeit a fenntartó önkormányzat az elmúlt 20 évben – szögezte le a mai helyzetéről szólva Szentes Tamás. Tizenkét kórháza közül a visegrádi intézetben jelenleg rehabilitáció, a Stomatológiai Intézetben gyakorlatilag járóbeteg-ellátás működik, míg a Nyírő Gyula Kórház egyre inkább a pszichiátriai ellátás felé tolódik.

A maradék kilenc kórház közül egy sem elég nagy vagy kicsi ahhoz, hogy megfeleljen a méretgazdaságossági elvárásoknak, s a szakmai struktúrával is problémák vannak, amelyeket az integrációval lehetne orvosolni. Bár az intézményi integráció optimális megoldást jelenthetne, további nehézségeket okoz, hogy a központosításnál figyelembe kell venni, hogy a budapestiek gyógyításában egyetemi, egyházi és megyei fenntartású intézmények is részt vesznek.

A tavaly év végi konszolidáció hatását ma már egyetlen fővárosi kórház sem érzi, adósságállományuk már idén júliusban elérte az elmúlt decemberi szintet. Úgy tűnik, ezzel beigazolódni látszik Szentes elődjének, Pesti Imrének az a 2010 őszén adott prognózisa, mely szerint „az egészségügyre szánt előirányzattal 2011. novemberig húzza ki az ágazat, akkor újra pénzt kell majd tolni a rendszerbe”.

Szentes szerint jó példa a kínálkozó megoldások közül a bécsi kórházak gazdasági és orvosszakmai integrációja arra, hogy ezzel hosszútávon hatékonnyá tehető a betegellátás. Erre azonban Ari Lajos, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke úgy reagált, hogy a bécsi konzorcium a kezdeti megtakarítások után ma már veszteséget termel, de ott a város fontosnak tartja, hogy biztosítsa a lakosság megfelelő szintű ellátást, s ezért központi forrásokból pótolja ki a hiányt.

A fővárosi ellátórendszer víziója csak homályosan látható a Semmelweis Tervben – összegezte a konferencián Szentes Tamás.

eLitMed.hu, Tarcza Orsolya
2011-09-09

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Egy halálra ítélt szakma végváraiban – Interjú dr. Prinz Gyulával

Mióta kineveztek tagozatvezetőnek, felhívtam valamennyi hazai fertőző osztályt, hogy megismerjem a valós helyzetet. Kétségbeejtő a fertőző osztályokon dolgozó orvosok létszáma, korösszetétele, és számos helyen aggasztó, hogy milyen nagy távolságra kell küldeni a mikrobiológiai mintákat. Valamennyi kórházban szükség van a klinikai mikrobiológiai és az infektológiai szolgálatra. A fejlett világban a világon mindenütt így van, ez nem tisztán pénz kérdése, hanem szemléleté is – mondta dr. Prinz Gyula a szakmai kollégium infektológia tagozatvezetője.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

A szomato-pszichoterápia szemléletében a test és az elme nem különválasztható jelenségek, hanem egyazon dolog, a testelme két aspektusa. Ám ebben a szemléletben mégis a test az elsődleges, a „bölcsebb fél”: a test, a testi élmény biztosíthatja a biztonság, az önbizalom, az önkontroll és a lelki gyógyulás és öngyógyítás lényeges elemeit az egyén számára.

Gondolat

A püspök rejtélyes jóslatai

A világvége jóslatok korunkban is lázban tartják az embereket, a kezdet és a vég titkai mindenkit erősen foglalkoztatnak.

Klinikum

A psoriasisos menetelés – a pikkelysömör szerepe a cardiovascularis társbetegségek kialakulásában -- A Figyelő 2017;1

WIKONKÁL Norbert

A közleményben a psoriasis kezelésében a 2000-es évektől észlelt szemléletváltozást tekintjük át a psoriasissal szövődő egyéb betegségek tekintetében. Célunk, hogy a praxisban dolgozó kollégák mind szélesebb köre ismerje meg a pikkelysömör kezelésében elért jelentős haladást, illetve azt a molekuláris szemléletet, ami megváltoztatta nemcsak a psoriasisról alkotott elképzeléseinket, de a psoriasissal szövődő egyéb betegségek, közöttük a cardiovascularis megbetegedések jelentőségét is.