Hírvilág

Hepatológia 2009 konferencia

2011. AUGUSZTUS 15.

A Magyar Májkutatási Társaság, a Májkutatási Alapítvány és az Experimentális és Klinikai Kutatások Nemzetközi Orvosi Egyesülete 2009. február 18–22. között rendezi meg Bükfürdőn a Hepatológia 2009 konferenciát Bükfürdőn. A konferenciát megelőzően Továbbképző konferenciát is tartanak gyakorló orvosoknak, asszisztenseknek, nővéreknek 2009. február 18-án.

A konferencia fő témái: A májbetegségek epidemiológiája, patológiája, krónikus vírushepatitis (hepatitis B és C), alkohol és nem alkohol okozta májbetegségek, anyagcsere-betegségek, a máj rosszindulatú daganatos megbetegedései (hepatocellularis carcinoma), májtranszplantáció. Külön témaként szerepel az elhízás, cukorbetegség és a zsíranyagcsere összefüggése a májkárosodások kialakulásával.

Magyarországon évente 6–8 ezerre tehető azon személyek száma, akik a májbetegség végstádiumában, cirrhosisban halnak meg. Ezeknek mintegy 20%-ában az elsődleges májrák a halálok. A májcirrhosis hátterében elsősorban a nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás és krónikus hepatitis B és C vírusfertőzés okozta megbetegedés áll.

A konferencián a tanácsokozás foglalkozik a vírusfertőzés megelőzésével, az idült megbetegedés lefolyásával, a terápia kérdéskörével. Külön figyelmet kap a rejtett hepatitis-C-vírus-fertőzés felismerésének a lehetősége, a jelenleg elfogadott modern terápia, a pegilált interferon és ribavirin kezelés kérdésköre, valamint a májtranszplantáció jelenlegi helyzete és a májrák korai diagnosztizálásának módszertana.

Az elhízás, a zsíranyagcsere károsodása és cukorbetegség világszerte jelentős tényező a szív-, érrendszeri megbetegedések halálozási statisztikájában. Ezen anyagcsere károsodásnak ugyancsak szerepe van a májzsugor és primer májrák kialakulásában is. A konferencián tárgyalásra kerülnek ezek a folyamatok is, különösképpen abban a viszonylatban, ha a hepatitis C vírusfertőzés elhízottakat érint.

A konferencia zárónapján a Magyar Májkutatási Társaság elnöksége Pro Hepatologia Emlékérem kitüntetést ad át e területen kiválóan tevékenykedő szakembernek, valamint Pro Hepatologia in Relatione Publica Érem kitüntetést kap a nyilvános sajtó egy képviselője, aki a hepatitis-C-vírus-fertőzéssel kapcsolatos ismeretanyagot a laikus olvasók számára az elmúlt évben kiemelkedően mutatta be a sajtóban.

Forrás: OTS-Hírvonal

Kapcsolódó anyagok: A konferencia részletes programja

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Idegtudományok

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.