Hírvilág

Hallucinogén szerek csökkentik a szorongást

2011. AUGUSZTUS 15.

A hallucinogén, illegális szerként számon tartott varázsgomba hatékony lehet a szorongás kezelésében.

Egy kaliforniai tanulmány előzetes bizonyítékként szolgál arra, hogy a psilocybin nevű összetevő csökkentheti a szorongást, és fokozza a kedélyállapotukat, káros mellékhatás nélkül.

"A kezelésnek nem voltak sem pszichológiai, sem élettani mellékhatásai, viszont nem mutattak szorongásos reakciót" - nyilatkozott Dr. Charles Grob, a tanulmány vezetője, a Harbor-UCLA Medical Center és a los angelesi Biomedical Kutatóintézet munkatársa.

A kutatók elmondása szerint az elmúlt 35 évben ez volt az első eset, hogy hallucinogén anyagok pszichiátriai terápiás hatását vizsgálták haldokló betegeken.Grob elmondta, a vizsgálathoz mindössze egy tucatnyi pácienst kérdeztek meg, akik ráadásul elég csekély adagot kaptak a szerből. "Mi most egyfajta nagyon-nagyon óvatos, figyelmes kísérletezést végzünk, próbálunk nyitni afelé a régi-régi kutatási modell felé, amire ’rázárták az ajtót’ évszázadokkal ezelőtt." – nyilatkozta a szakértő.

A kutatásról az Archives of General Psychiatry nevű szaklap ír bővebben.


Hallucinogén anyagok kutatása

Az 1950-es és 70-es években több, a hallucinogén anyagokkal kapcsolatos kutatást végeztek, melyek akkor ígéretes eredményeket mutattak, meséli Grob. Ám ezeknek véget vetettek, miután a "gomba" szórakozási eszközként terjedt el, és a kábítószerrel való visszaélések megsokszorozódtak, beleértve azokat a fogyasztókat is, akik pszichológiai zavarokat tapasztaltak magukon.

Ennek eredményeképpen a jelenség már tömeges egészségügyi problémaként volt érzékelhető, ami a 60-as évekre olyan méreteket öltött, hogy társadalmi szinten valószínűleg már túl nehéz volt kezelni - mondja Grob.

A múlt század végén a kutatók újra elkezdték vizsgálni, hogy milyen jótékony pszichológiai hatásai vannak a hallucinogén anyagoknak, mondja Grob. Az új tanulmányt 12 résztvevővel végezték: 36 és 58 év közöttiek voltak, mindegyikük a rák előrehaladott stádiumában. Két hatórás kezelésen vettek részt, melyek közt néhány hét telt el.

Az első kezelésen a betegek psilocybint kaptak, melynek hatása nagyban hasonlít az LSD által kiváltottakra. A második kezelésen placebót, niacint adtak nekik, melynek csak gyenge a hatása a szervezetre (mint a kipirultság), de a személy lelkiállapotában nem idéz elő változást. Miután beadták nekik a drogot és a placebót is, az alanyok lepihentek és néhány órán keresztül csak zenét hallgattak, ezalatt szemfedőt viseltek.

Később ki kellett értékelniük a magukon tapasztalt változásokat. Az elkövetkező hat hónapban több interjút is készítettek velük. Azok, akik psilocybint kaptak, arról számoltak be, hogy a kezelést követő hat hónapban szorongásuk általánosságban csökkent, a legnagyobb csökkenés pedig egy, és három hónappal később volt tapasztalható. Hat hónap elteltével a depressziójuk is jelentősen csökkent. Saját bevallásuk szerint az alanyok érzelmi javulásához a drog is hozzájárult, mondta Grob.

Korábbi, hallucinogénekkel kapcsolatos kutatások során sokkal magasabb dózisban használták a psilocybint, s a kutatók úgy vélik, nagyobb dózis esetében a szorongásra kifejtett hatása is jobban megmutatkozik.

A New York-i és a Johns Hopkins Egyetem két másik tanulmányt is végzett a hallucinogének szorongáscsökkentő képességeivel kapcsolatban, melyekbe szintén rákos pácienseket vontak be. Esetükben a kutatóknak engedélyezték a drogok némileg magasabb dózisban történő alkalmazását. Grob a pontosabb eredmények reményében tele van várakozással.

A kaliforniai kutatást Heffter Kutatóintézet, a Betsy Gordon Alapítvány és a Nathan Cummings Alapítvány támogatta.


Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: MDMA-val a traumák ellen

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

COVID-19

COVID-19: Gondoljunk a citokinvihar-szindrómára és az immunszupresszióra

A 2020 március 12.-i adatok alapján a COVID-19 által okozott betegségnek 3,7 % a mortalitása, míg az influenzáé az előző évek adatai alapján kevesebb, mint 1 %. A rendelkezésre álló, gyarapodó adatok azt mutatják, hogy a súlyos betegek egy részében citokinvihar-szindróma jelentkezhet.

PharmaPraxis

Antimikrobás szerek a patikai gyakorlatban

TÓSAKI Árpád

A baktériumfertőzés esetén alkalmazható készítmények széles tárháza áll a gyógyítók rendelkezésére. Egyes csoportjaik eltérő hatásmechanizmussal pusztítják el a kórokozókat. Jelen cikkben a baktériumok sejtfalszintézisére ható gyógyszerekkel ismerkedünk meg részletesebben.