Hírvilág

Halak és antidepresszánsok

2011. AUGUSZTUS 15.

Közismert, hogy a nemi hormonok az ökológiai egyensúlyt miként befolyásolják. Mostanában azonban felröppent a hír külföldi sajtóban, hogy az igen széles körben használt antidepresszánsok is kijutnak a természeti közegbe, és ott rendkívüli károkat okozhatnak, minthogy radikális hatást gyakorolnak egyes élőlények viselkedésére.

A szaporodás folyamata például sokféle tényező által finoman hangolt együtthatók eredménye, s ezeknek minden egyes elemében a változás beláthatatlan következményekkel jár.

Az antidepresszánsok hatását már az USA környezetvédelmi hivatala (Environmental Protection Agency, EPA)vizsgálja, környezeti kockázatukat, s a gyógyszermaradványok természetes vizekbe kerülésének megelőzését célozza meg a vizsgálódás.

A fűrészes sügéreknél például megfigyelték, hogy e szerek hatására csökken az agresszivitás, tehát nem kergetik el a kisebb halakat.
Az antidepresszánsokban található hatóanyagok az emberekhez hasonlóan a szerotonin működését befolyásolják a halakban is, a gyógyszermaradványok hatására egész vízi állatközösségek viselkedése változhat meg. Egy kistestű pontyféle például, a vizsgálatok szerint a szerek hatására nem reagál kellő intenzitással és gyorsasággal a ragadózók feltűnésére.

Egyelőre nem tudható, hogy hosszabb távon milyen hatása lehet a szennyvíztelepekről kikerülő, nehezen lebomló antidepresszánsoknak, annyi azonban bizonyos, hogy ezek a vegyületek is képesek a tápláléklánc tagjaiban továbbkerülni.

NZS

Kapcsolódó anyagok: Enyhe-középsúlyos depresszióban hatástalanok az antidepresszánsok

DSM-V - mit várhatunk? - Buda Béla írása

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Idegtudományok

Omega-3-zsírsavak a depresszió ellen

Az étrend-kiegészítőként forgalmazott omega-3-zsírsavak hatásosak a major depresszió kezelésében.

Ökológia

Antidepresszánsok hatékonysága - szubjektív szempont

BUDA Béla

Az antidepresszánsokból valamiféle elixír lett, valamiféle „szóma”, a „Prozac-korszak” embere a szerek révén a „jobbnál is jobban” (better than well) érezheti magát. A depresszió meghatározása kitágult, egyfajta „kisgömböc” lett, amely minden kórképet lassanként magába foglalt.

Hírvilág

Elmerülni a pillanatban - beszélgetés Perczel Forintos Dórával

Depresszió esetén az Amerikai Pszichiátriai Társaság protokollja szerint a kognitív viselkedésterápia az első választandó megoldás. Egy belső figyelemmel dolgozó módszer eredményeiről és jövőjéről kérdeztük a nemzetközi szakembert.