Hírvilág

Gyermekek hirtelen halála és a stimulánsok – a vita folytatódik

2011. AUGUSZTUS 15.

Továbbra is vita tárgyát képezi a figyelemhiányos hiperaktivitás szindrómában (ADHD) szenvedő gyermekek kezelésére a stimuláns szerek alkalmazása, valamint az is, hogy ilyenkor a kezelés előtt szükséges-e EKG-vizsgálatot végezni, kiszűrendő azokat a gyermekeket, akik valamilyen cardialis rendellenesség miatt veszélyeztetettek a hirtelen szívhalál szempontjából.

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság állásfoglalása szerint erre nincs szükség, és nincsenek is meggyőző bizonyítékok arra, hogy a stimulánsok fokoznák a hirtelen halál kockázatát. Gondos fizikális vizsgálatot javasolnak, valamint a cardialis rendellenességek szempontjából részletes családi anamnézis felvételét, és csak ha ez pozitív, javasolják az EKG-szűrést.

Most az American Journal of Psychiatry hasábjain közöltek egy retrospektív eset-kontroll vizsgálatot, amelyben 1985 és 1996 között hirtelen szívhalál miatt meghalt gyermek és ugyanennyi, gépjárműbalesetben utasként meghalt gyermek (7–19 évesek) adatait elemezték. A gyermekek szüleitől megkérdezték, valamint a hatósági orvos szakértő és a toxikológiai vizsgálat dokumentációjából kikeresték, hogy a gyermek szedett-e stimuláns gyógyszert.

A hirtelen halálban elhunyt gyermekek közül tíz (1,8%), a gépjárműbalesetet szenvedett gyermekek közül csak kettő (0,4%) szedett stimulánst, amiből kiszámították, hogy a stimulánsok szedése szignifikánsan, 7,4-szeresére növelte a hirtelen halál esélyhányadosát.

Az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága erre reagálva a vizsgálat számos korlátját említi, amelyek megkérdőjelezik az eredmény érvényességét. Lehetséges például, hogy a két csoport között különbség van a stimuláns szedésére való visszaemlékezésben.
Az is lehetséges torzító tényező, hogy a hirtelen halált szenvedett gyermekek esetében alaposabban vizsgálták ki a halál okát, és ezért gyakrabban állapították meg és jegyezték fel a stimuláns szedését.
Továbbá csak az esetek 60%-ában tudták megkérdezni a szülőket, részben azért, mert nem találták meg őket, más szülők pedig nem voltak hajlandóak nyilatkozni.

Valószínűleg jóval tisztább lesz a kép, ha – várhatóan az idei év végén – befejeződik az ezt a témát tanulmányozó, az amerikai kormány által támogatott, nagy esetszámú vizsgálat.

Az óvatosság addig sem árt: a stimulánsok rendelése előtt a legbiztonságosabb gondosan kizárni az esetleges szívfejlődési és ingerületvezetési rendellenességeket és a cardiomyopathiákat.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Am J Psychiatry 2009 Jun 15; [előzetes elektronikus közlés].

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Hírvilág

Az MMR-védőoltás és a lázas rohamok összefüggése

Az MMR (kanyaró-mumpsz-rubeola) védőoltást követően a lázas rohamok számának aránya növekszik, viszont nem világos, hogy ez az arány a rohamok egyéni vagy családi története, a születés körüli tényezők vagy a szociális-gazdasági helyzet alapján változik-e.