Hírvilág

Görögdinnye segíthet a prehypertóniásokon

2011. AUGUSZTUS 15.

Legújabb kutatások szerint a görögdinnye csökkentheti a prehipertóniát, ami sokszor vezet szív- és érrendszeri megbetegedésekhez.

A Floridai State University kutatói, Arturo Figueroa és Bahram H. Arjmandi hat héten keresztül kilenc prehypertóniás beteget vizsgált. Az alanyok naponta hatgrammnyi, görögdinnye-kivonatból nyert L-citrulin és L-arginin aminosavat kaptak, és mindannyiuknál javuló keringési funkciót tapasztaltak.

„Az eredmény azt jelzi, hogy ez az élelmiszer megóvhatja a prehipertóniás betegeket a magas vérnyomás kialakulásától, ami a szívinfarktus és a stroke fő okozója” - mondta Figueroa, majd hozzátette: „A természetben előforduló táplálékok közül a görögdinnye a leggazdagabb L-citrulin forrás. Az L-citrulin szoros kapcsolatban áll az L-argininnel, ami a nitrogén monoxid termelődéséhez szükséges aminosav, és így nélkülözhetetlen az egészséges vérnyomáshoz.”

Az L-arginin közvetlen fogyasztása sokaknál okoz émelygést, kellemetlen gyomorérzést, vagy akár hasmenést, szemben a görögdinnyével. Ráadásul a gyümölcs bőséges mennyiségben tartalmaz A, B6 és C vitamint is, valamint rostokat, káliumot és likopint.” Bár a görögdinnye, vagy annak kivonata a legtermészetesebb forrása az L-citrulinnak, szintetikus tabletta formájában is hozzá lehet jutni, amit Figueroa egy korábbi vizsgálata során már tesztelt is fiatalabb férfiakon, és kimutatta, hogy egy négyhetes kúra enyhítheti az aorta vérnyomásának hideg hatására történő emelkedését. Ez fontos felfedezés volt, mivel a hideg hónapokban gyakoribbak a magas vérnyomással összefüggő miokardiális infarktusok.

„A magas vérnyomással vagy elmeszesedett artériákkal rendelkezők akár a szintetikus, akár a görögdinnyéből nyert L-citrulinnal javulást érhetnek el”, mondta Figueroa, akinek legutóbbi tanulmánya az American Journal of Hypertension című folyóiratban olvasható.

Forrás:medipress.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Gondolat

A pánik a legtisztább önmagunkkal áll kapcsolatban – interjú Parádi Józseffel

Parádi József neurológus, pszichiáter és pszichoterapeuta sok évvel ezelőtt visszaadta a gyógyszerfelírási engedélyét. Úgy látja, hogy bár bizonyos, súlyos esetekben szükség lehet gyógyszeres kezelésre, a pszichoterápiás munka az elsődleges számára: a tüneteket elsősorban szerencsésebb fenomenológiai úton megérteni és feldolgozni.

Klinikum

A humán immunrendszer rendszerelvű megközelítése

A nukleotidpolimorfizmusok kutatása révén kiderült, hogy az autoimmun betegségek kialakulásában nagyon kis hatáserősséggel nagyon sok genetikai lokusz közreműködik, és itt is kiderült, hogy egy-egy kórkép molekuláris heterogenitása – pl. SLE esetén – milyen óriási. E betegségek kezelését forradalmasította a biologikumok rendszerimmunológiának köszönhető bevezetése.

Klinikum

Chondroprotekció a gyakorlatban

A glükózamint több kettős vak, placebokontrollos, hosszú távú vizsgálatban is kedvező hatásúnak találták, jelentősen csökkentette a térdarthrosisban szenvedő betegek fájdalmát, az ízület merevségét, javította a fizikai teljesítményt.