Hírvilág

Forró napok a nagyvárosokban

2011. AUGUSZTUS 15.A globális felmelegedés a városok hőmérsékletének emelkedéséhez vezet. Az egyre terjeszkedő nagyvárosok jobban ki vannak téve a hőségnek, mint „tömörebb” társaik, állítja egy új tanulmány.

Az olyan metropolisok terjeszkedése, mint Tampa, Grand Rapids vagy Atlanta, lakóiknak sokkal forróbb napokat hozhatnak, mint a kevésbé elterülő városok, például Chicago, Boston vagy Baltimore, magyarázta a tanulmány szerzője, Brian Stone, a Georgia Műszaki Egyetem városfejlesztője.

E különbség nagy része az erdőkivágások számlájára írható, állítja Stone. 1992 és 2001 között a kétszer annyi zöld területet számoltak fel a terjeszkedő városszéli területeken, mint a sűrűn beépített városközpontokban.

Stone és kollégái kutatásuk során 53 egyesült államokbeli metropolisban 1956 és 2005 között előfordult nagyon forró napok számát elemezte. "Azt, hogy egy város kompakt vagy kiterjedtebb, többek között a közlekedési hálózata és a város növekedésének időzítése határozza meg” - jegyezte meg Stone a folyóirat sajtótájékoztatóján. "Boston akkor növekedett nagyot, amikor a villamos volt a legnépszerűbb közlekedési eszköz, Atlanta pedig a gépkocsi elterjedésével kezdett fejlődni.

A kutatók azt találták, hogy míg a sűrűn lakott, kisebb kiterjedésű városokban a forró napok száma 5,6 nappal nőtt egy évben, addig a szétterülő városokban 14,8 nappal ugrott meg. "Ez a felfedezés, amire eddig senki nem világított rá, azt mutatja, hogy a klímaváltozás mértéke a szétterülő metropolisokban nagyobb, mint a többi városban.” - mondta Stone. „Mivel a nagy hőség több ember halálát okozza, mint bármely más veszélyes időjárási viszontagság, az ilyen szétterülő városok lakóit jobban fenyegeti a klímaváltozás e egészséget fenyegető hatása.”

A kutatócsoport vizsgálata a 2000-es népszámlálási adatain alapult, amely során dokumentálták a városok népsűrűségét, a lakó- és középületek közelségét, és az úthálózatokat. A Nemzeti Éghajlati Adatok Központja (The National Climate Data Center) is szolgált információkkal a tanulmány elkészítéséhez.

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A szteroid gyorsítja a felépülést tüdőgyulladás esetén

A dexametazonnal kiegészítve javulhat az antibiotikumok hatásfoka közösségben szerzett tüdőgyulladás esetén – olvasható a The Lancet legutóbbi számában.

Klinikum

1,5-es diabetes mellitus

Melyik a leggyakoribb diabetes-forma felnőtteknél? – gyakran kérdezik az orvosi egyetemistáktól, és a választ kötelező fújniuk...

Klinikum

A TIPS korai használata cirrhosisos és varixvérző betegeknél.

A korai TIPS-beültetés eredményességét vizsgálták varixvérzéssel kórházba került betegekben spanyol kutatók.

Gondolat

A neurózis nagyvárosi megjelenése és korai tapasztalatai – Orvosi és irodalmi diskurzusok 1900 körül

HEGEDŰS Máté

Tanulmányomban arra vállalkozom, hogy olyan forrásokat ismertetek és kommentálok, amelyek valamilyen módon érzékenyen reflektáltak a nagyvárosi idegességre mint újonnan megjelent és elterjedt betegségre. Az alábbiakban olyan orvosi regiszterű szövegeket mutatok be, melyek jelentős mértékben járultak hozzá a betegség képének kialakulásához és egyáltalán ahhoz a folyamathoz, hogy ezt a jelenséget betegségként kezdték számon tartani.

PharmaPraxis

Gyógyszerészi gondozás: pilot tapasztalatok

Tizenkét budapesti és 38 vidéki gyógyszertár vesz részt abban a pilot programban, amely az uniós forrásból megvalósuló „Egységes külső felülvizsgálati rendszer kialakítása a járó- és fekvőbeteg szakellátásban, valamint a gyógyszertári ellátásban” című, uniós forrásból finanszírozott projekthez kapcsolódik