Hírvilág

Fertőzés újra felhasznált tűk miatt

2013. FEBRUÁR 05.Kilencvenöt ember fertőződött meg hepatitis C vírussal egy északkelet-kínai magánrendelőben, minden valószínűség szerint újból felhasznált injekciós tűk miatt - jelentette kedden a kínai média.

Az érintett Tungkang város közegészségügyi hatósága egy január végi bejelentés nyomán kezdte meg 120, a rendelőben járt beteg vizsgálatát, akik közül 95 esetében merült fel a gyanú, hogy megfertőződtek a veszélyes vírussal.
A hatóság közleményében nem zárta ki, hogy orvosi szabálytalanság, hanyagság okozta a fertőzéseket.

Tavaly év elején több mint 200 fertőzöttet jelentettek a dél-kínai Kuangtung tartományból. Az első eseteket még 2010-ben fedezték fel. Az érintettek ugyancsak arra gyanakodtak, hogy annak idején a járási orvosi rendelőben fertőződtek meg újrahasznált injekciós tűktől.
2011-ben egy közép-kínai városban több mint 160-an fertőződtek meg fertőtlenítés nélkül használt injekciós tűktől.

A hepatitis C vírus többnyire fertőzött vérrel vagy szexuális úton terjed; a fertőzés krónikus májgyulladást, májzsugort okozhat, illetve májrákkal végződhet, de a vírus megél a nyiroksejtekben is, továbbá ízületi- és bőrpanaszokat, izom- és vesegyulladást is előidézhet.

A legtöbb fertőzött a világon Kínában található, egyre növekvő számukat körülbelül 45 millióra teszik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az ismert fertőzöttek száma a Földön 170 millió körül van. Az Európai Unióban körülbelül ötmillió fertőzött él, becslések szerint 80 százalékuk vírushordozó, de nem beteg.
MTI 2013. február 5., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma