Hírvilág

Fejtörő
A fa-sztetoszkóptól a szövet-óvszerig

MEZÔVÁRI Gyula

2011. AUGUSZTUS 15.

1. Mikor találta fel René Theophile Hyacinthe Laennec a sztetoszkópot, amely első változatában egy 9 hüvelyk hosszú, egyszerű fahenger volt, egyetlen fülhallgatóval?

p)1799
r) 1816
s)1835


2. John Brown elmélete szerint a betegség vagy alulingerelt, vagy túlingerelt állapot következménye, vagyis a szervezet ingerléshelyes működésének zavara. Melyik elhíresült mondása foglalja össze az elméletét?

l) Az élet kényszerállapot.
m)Az alkohol a legjobb inger.


3. Ki végezte az első dokumentált nyilvános boncolást? A helyszín Bologna volt.

l) Leonardo de Vinci
n) Andreas Vesalius
m) Mondino de Luzzi


4. Gallilei munkatársa, aki az egészség ellenőrzése céljából fontosnak tartotta a rendszeres testsúlymérést, mely orvoslást segítő eszközöket építette még?

a) Mikroszkópot
á) Testhőmérséklet-mérőt
o) Pulzusmérőt


5. Pausteur a vakcina szót egy vidéki angol orvos, Edward Jenner tiszteletére alkotta meg, aki a himlő ellen a szarvasmarhahimlő oltóanyag alkalmazását hirdette. Mit jelent eredetileg a vacca szó?

e) bika
a) tehén
é) borjú


6. Melyik országban alkották meg a világon az első viviszekciót korlátozó törvényt (1876), amely ugyan megengedte az állatok élveboncolását, de csak írásos engedély és szigorú szabályok mellett. Más országok csak a 20. században jutottak e téren hasonló szintre.

u) USA
i) Anglia
e) Németország


7. Ki az a tudós, aki megalkotta a vagina szót (1561), és elkészítette az első vászonóvszert?

e) Andreas Vesalius
a) Gabriele Falloppio
i) Bartolomeo Eustachio


Feladat: melyik az a betegség, amelynek eredeti jelentése rossz levegő? A megfejtéshez úgy jut, hogy a helyes válaszok betűjelét megfelelő sorrendbe állítja. Csakhogy egyetlen egy kérdéshez két helyes válasz is tartozik, ha minden más betűt helyesen megtalál, könnyű lesz kiválasztania azt a betűt, ami nem tartozik a megoldáshoz.

A megfejtéseket 2010. április 20-ig, a nagyzs@lam.hu címre kérjük beküldeni.


A megfejtők között két jegyet sorsolunk ki a Szépművészeti Múzeum Degas-tól Picassóig - francia mesterművek a Puskin Múzeumból című kiállítására.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Péterfy Sándor Utcai Kórház Izotóp Diagnosztikai Központja nemzetközi akkreditációt szerzett

Az Orvostudományi Szakemberek Európai Uniójának Nukleáris Medicinai Szakterülete (Nuclear Medicine of the European Union of Medical Specialists) és a Nukleáris Medicina Európai Tanácsa (European Board of Nuclear Medicine) nemzetközi akkreditációval ismerte el az Affidea Diagnosztika Péterfy Sándor Utcai Kórházban működtetett izotóp diagnosztikai központját. "

Gondolat

Tárgyak, terek, formák, színek összhangja – Életmű-katalógus Lakatos Artúr egyetemes művészetéről

MÉHES Balázs

„De túltettem magamat (a nehézségeken) akkor, ha dolgozhattam.” (Lakatos Artúr: Előszó, 1918, részlet)

Gondolat

A súlyos sérültek rehabilitációja - Interjú dr. Kullmann Lajossal

Magyarországon az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet látja el a legtöbb rehabilitációra szoruló súlyosan sérült beteget, s ezen kívül még létre kellene hozni néhány centrumot, ahol koncentráltan történne az ellátás. Meg kellene teremteni a legsúlyosabban sérült emberek rehabilitációs lehetőségeit. A rehabilitáltak egy részét nem fekvő-, hanem járóbetegként kellene kezelni, kistérségi központokban. Ott ugyanannyi rehabilitációs szakemberre lenne szükség, mint a fekvőbeteg osztályokon, de nem kellene szállást biztosítani a betegeknek – mondta dr. Kullmann Lajos a szakmai kollégium rehabilitáció tagozatvezetője.

Klinikum

Hepatotoxicitás kis dózisú methotrexatterápia mellett, avagy különbözőképpen gondozzuk-e a rheumatoid arthritises és az arthritis psoriaticás betegeinket? - A Figyelő 2015;1

KORDA Judit

A methotrexatot (MTX) psorasisban az ötvenes, a rheumatoid arthritis (RA) terápiájában a hetvenes évektől alkalmazzák elterjedten. A kis dózisú MTX a gyulladásos ízületi betegségekben leggyakrabban alkalmazott szer, a psoriasis kezelésében is első vonalbeli gyógyszer, az összes kezelés között a legjobb az ár/terápiás válasz aránya.

Gondolat

Az őssejtterápia és a klónozás kísérleti eredményei

Az elvesztett testrészek és szervek átültetéssel végzett pótlása és spontán regenerációja már az ókor képzeletét is foglalkoztatta. Valamennyi kultúra mítoszai, istenei és héroszai között szép számmal találunk kimérákat, emberfejű, állattestű lényeket, akiket ma xenotranszplantátumoknak neveznénk.