Hírvilág

EU az állatkísérletek szabályozásáért

2011. AUGUSZTUS 15.


Európa május 11-én annak érdekében tett lépést, hogy bevezesse az állatkísérletek szigorúbb szabályozását, valamint hogy elfogadtassa azt az EU tagországok képviselőivel.
A május 11-én elfogadott szabály még mindig vár az Európai Parlament támogatására, valószínűleg szeptemberben kerül majd sor minderre, mielőtt a törvényt hivatalosan is elfogadják. Az új törvény így szól: "Szükséges azon állatok védelmének megerősítése, amelyek a betegségek elleni harcban kulcsfontosságú szerepet játszó, engedélyezett kísérletekben vesznek részt.”

Az új szabály tiltja az emberszabású majmokkal - mint a csimpánzok, gorillák és orangutánok - végzett kísérleteket. Csak olyan esetben helyeselhetik a tagállamok az emberszabású majmokon végzendő kísérleteket, ha ez az adott faj fennmaradása érdekében feltétlenül szükséges, vagy olyan betegség kitörése esetén, amely az egész emberiségre életveszélyes vagy gyengítő hatással lehet.

A szabálytervezet szerint a 27 EU tagállamnak azt is biztosítania kellene, hogy az állatkísérleteket, "ahol csak lehetséges", olyan alternatív kísérleti módszerekkel helyettesítsék, melyek "tudományosan elfogadottak".

A fájdalmat és szenvedést korlátozni kell!

Bizonyos projektekben (a rák elleni gyógymódokra irányuló kutatások, sclerosis multiplex, Alzheimer-kór stb. kísérletekben) használt állatok számát szintén minimálisra kell csökkenteni "anélkül, hogy a kutatási eredmények minőségét veszélyeztetnék”.

Az új szabályzás azt is előírja, hogy az állatoknak okozott fájdalmat és szenvedést is minimálisra kell csökkenteni. Általában kimondja, hogy a vadonból befogott állatok sem használhatóak majd fel kísérletekhez.
Az oktatási miniszterek formálisan, vita nélkül elfogadták az intézkedést, csak a német delegáció tartózkodott az Európai Bizottság elmondása szerint.

Jelen pillanatban az EU-n belül évente 12 millió állatot használ fel a tudomány a kísérleteihez. Szakértők szerint a tudomány jelenlegi állásában nem engedheti meg az állatkísérletek teljes körű kivonását- mondta a Bizottság. A törvénytervezet azonban így ír az állatokról: "érző lények olyan belső értékekkel, amelyeket meg kellene becsülni”.


Előrelépést jelent a törvény, de nem elég jó

2009-ben az Európai Unió a hosszú lefutású toxikológiai teszteket kivéve, amelyek együttesen 2013-ban lesznek betiltva, betiltotta a kozmetikai célú állatkísérleteket.

Az Eurogroup for Animals nevű állatvédő szervezet elmondta, hogy a javasolt törvényváltoztatás előrelépést jelent, de "nem teljesen tükrözi az állatkísérletekkel kapcsolatos közérdek komolyságát, és nem megy elég messzire a nem-állatokkal végzett alternatív kísérleti módszerek előmozdításában.”

"Hisszük, hogy az EU intézményei közt létrejött megállapodás pozitívan mozdítja elő az ügyet, de ez még nem jelent 180 fokos fordulatot, amelyre szükség volna a kísérleti állatok megfelelő védelme érdekében.” - nyilatkozta a csoport vezetője, Sonja Van Tichelen.

Az állatok jogaiért küzdő aktivisták kifogásolják a törvényt, és túl sok lehetséges kiskaput látnak benne, főként a védzáradékban, amely lehetővé teszi, hogy a jövőben ez a törvény megkerülhető lehessen. Az aggályos mondat így szól: „minden tagállamnak megvan a jogalapja arra, hogy szükségesnek tartsa a fellépést.”


Az említett záradék azon európai hatóságok lecsillapítására született meg, akik félnek attól, hogy a törvény túlságosan szigorú.

Ugyanakkor az európai javaslatok azt is lehetővé teszik az EU nemzetek számára, hogy saját szigorúbb szabályaik szerint róhassanak ki bírságot az állatokkal végzett kísérletek miatt.

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Klinikum

Újabb ismeretek a spondylarthritisek patogeneziséről - A Figyelő 2016;1

KOVÁCS LÁSZLÓ

A spondylarthritisek (SpA-k) patogenezisének központi helyszíne a számtalan kisebb-nagyobb enthesis, ahol mechanikai stressz és szisztémás IL23-túltermelődés következtében aktiválódnak az enthesis szövetéhez kötött speciális, Th17 fenotípusú rezidens T-sejtek. A szisztémás IL23 fő forrása a vastagbél, a betegség fő genetikai kóroki tényezője, a HLA-B27 molekula pedig a szintézisének végső lépései során fellépő kóros sejtélettani reakció révén váltja ki macrophagokban az IL23 túltermelődését.

Klinikum

A ketontestek terápiás potenciálja cardiovascularis betegségben

A ketontestek cardiovascularis hatásai túlmutatnak az energetikán: vasodilatatorok, gyulladásgátló, vérnyomás- és testsúlycsökkentő hatással bírnak.

Idegtudományok

Új dimenzió a gyógyszerkutatásban: sejten belüli receptorok

Az idegsejteken belüli receptorok is felelősek a szinaptikus plaszticitásért, memóriáért, tanulásért, illetve számos idegrendszeri pathológiáért. A sejtszervecskéken, a citoplazmában és a sejtmag membránján, valamint plazmájában elhelyezkedő intracelluláris, G-fehérjéhez kötött receptorok leírása a depresszió, a szkizofrénia, a fájdalom, az autizmus, a metabolikus reguláció vagy az ischaemiás stroke kezelésének újabb szintje előtt nyit teret.

Idegtudományok

In memoriam Dr. Hegedűs Katalin

Hatalmas veszteség érte a magyar neurológus és neuropathologus társadalmat. Életének 72. évében meghalt Dr. Hegedűs Katalin Professzornő, a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikájának nyugalmazott egyetemi tanára, a hazai neurológia és neuropathologia kimagasló szaktekintélye.