Hírvilág

Emlőrákszűrés számítógéppel

2011. AUGUSZTUS 15.

Ha két radiológus értékeli ugyanazt a szűrési mammográfiás felvételt, az növeli a szűrés szenzitivitását. Európában sok helyen gyakorlat, hogy két szakember is értékeli a felvételeket, az Amerikai Egyesült Államokban viszont nem. Most Nagy-Britanniában végeztek egy vizsgálatot, amelynek keretében a szűrési mammográfiás felvételeket véletlen besorolás alapján vagy két szakember értékelte a felvételeket, vagy egy személy számítógéppel támogatott kimutatási rendszer segítségével, vagy pedig egy személy számítógépes támogatással, majd még egy szakember. A számítógépes rendszer a digitalizált felvételeket speciális algoritmus segítségével kiértékelte, és az általa terimének vagy mikrokalcifikáiónak minősített részeket nagy nagyításban bemutatta a leletező szakembereknek, ezek között voltak radiológusok, emlőrákra specializálódott klinikusok és erre kiképzett radiológiai asszisztensek. Az értékelés eredménye vagy „visszarendelés további kivizsgálásra”, vagy „a rutin szűrés folytatása” lehetett. Ha két szakember véleménye eltért, a végső döntést egy vagy két másik specialista hozta meg.

Összesen 28 ezer résztvevő esetében 227 rosszindulatú daganatot találtak, ami 1000 személyenként 8 daganatot jelent. A daganatok kimutatásának aránya hasonlónak bizonyult, ha egy vizsgáló számítógépes támogatással, illetve két vizsgáló számítógép nélkül értékelte a felvételeket (1000 betegenként 7,0, illetve 7,1), és hasonló volt a kimutatott daganatok aránya az összes, fellépő daganathoz képest (87,2%, illetve 87,7%). Az előbbi esetben a betegek 3,9%-át hívták vissza további kivizsgálásra, az utóbbi esetben 3,4%-ukat, ez a különbség szignifikáns. A két leletezési módszer esetében hasonlóan alakult a daganatok megoszlása szövettani típus, méret, differenciáltsági fok és nyirokcsomóstatus szerint.

A számítógépes támogató rendszerrel ugyanolyan eredményeket lehetett elérni a daganatok felismerése szempontjából, mint két értékelő személy bevonásával, azonban előbbi esetben 15%-kal több beteget kellett visszarendelni további kivizsgálásra. Az eredmények hasonlóak más korábbi adatokhoz, és már korábban is felmerült a mammográfiás felvételek számítógéppel támogatott leletezésével kapcsolatban, hogy káros, mert növeli az álpozitív, tehát további vizsgálatra visszarendelt betegek arányát, és ezen kívül drága. Valószínűleg ez a módszer sem fogja betölteni azt a szerepet, hogy növelje a szűrés szenzitivitását a specificitás csökkenése nélkül.

Forrás: N Engl J Med 2008 Oct 2 [előzetes elektronikus közlés]

Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Létezik a számítógépes - látás szindróma?

Lehet, hogy bizonyos szempontból hasznos órákat tölteni a számítógép előtt, de tapasztalat, hogy szemszárazsággal, fejfájással és kimerültséggel is jár. Ezeket együttesen számítógépes-látás szindrómának (computer vision syndrome – CVS) hívják a szakemberek, azonban nem egységesek azzal kapcsolatban, hogy új jelenségről, és egyáltalán valódi betegségről van-e szó.

Hírvilág

Prostata- és emlőrákszűrés: Sok hűhó semmiért?

A prostatarák és az emlőrák szűrésével rengeteg daganatot azonosítanak, majd ezeket kezelik is, de mégsem csökken igazán az előrehaladott állapotú tumorok gyakorisága…

Hírvilág

Digitális orvost követel az e-páciens

Kényelmesen is át lehet lépni a digitális küszöböt

Hírvilág

Önvezérelt oktatás

Sugata Mitra professzor TED-en a napokban tartott előadásában az oktatás jövőjét taglalta.

Egészségpolitika

Az információs technológia csökkenti a műtétek kockázatát

A modern információs technológia (IT) gyakorlati alkalmazása nemcsak általában növeli a betegek biztonságát, hanem konkrétan a műtétek eredményességét is javíthatja – nyilatkozott Michael Betzler, az esseni Alfried Krupp kórház orvosigazgatója a német egészségügyi IT ágazatnak a berlini vásár területén április 20. és 22. Között rendezett találkozóján.