Hírvilág

Prostata- és emlőrákszűrés: Sok hűhó semmiért?

2011. AUGUSZTUS 15.

A szűrés drága
Az Amerikai Egyesült Államokban, de más országokban is erősen reklámozzák a prostatarák és az emlőrák szűrését. Az Egyesült Államokban jelenleg évente 20 milliárd dollárba (ez a GDP 0,15%-a!) kerül csak e két betegség szűrése.

A szűrés növeli a daganatok felismerésének gyakoriságát
1980-ban a fehér bőrű férfiak körében 12-ből egy esetében állították fel a prostatarák diagnózisát valamikor az élete során, idén minden hatodik férfi esetében. Az élete során emlőrákkal diagnosztizált nők aránya ugyanebben az időszakban minden 12-dik nőről minden nyolcadikra nőtt.

Akkor miért kritizálják?
A Journal of the American Medical Association hasábjain jelent meg az a nagy visszhangot keltett közlemény, amelynek szerzői megkérdőjelezik az ilyen intenzív szűrés értékét. Érvelésük szerint ugyanis, ha a szűréssel azonosítani lehet a rosszindulatú daganatokat korai, kezelhető stádiumban, akkor a lokalizált daganatok incidenciájának növekednie, az áttétes tumorokénak pedig csökkenie kell.

Ilyen változást a daganatok incidenciájában azonban nem tapasztaltak a szűrések bevezetése óta. Ebből a szerzők arra következtettek, hogy a szűréssel főként olyan, nem életveszélyes daganatokat mutattak ki, amelyeket utána agresszív módon kezeltek – helytelenül.

Ellenpéldák
A vastagbélrák és a méhnyakrák esetében a szűrés hatására valóban csökkent az előrehaladott stádiumú daganatok és az ezek által okozott halálozás. Bár a prostatarák halálozása is csökkent, de ezt a szerzők nem a szűrésnek, hanem az úz az új, hatásosabb adjuváns kezelésnek tulajdonítják.

Sok hűhó…
A szűrés költségei és a betegek számára jelentett terhei azonban óriásiak. Egyetlen, emlőrák miatti halál megelőzéséhez például hat éven keresztül kell szűrni 800 nőt (50–70 éves korban), ami miatt több száz biopsziát kell venni, és számos esetben kell túl erős kemoterápiát alkalmazni kevéssé veszélyes daganatok ellen.

Mi legyen?
A szerzők a szűrés jelenlegi gyakorlata helyett másra helyeznék a hangsúlyt: a kis és a nagy kockázatú daganatok megkülönböztetésére alkalmas biomarkerek azonosítására, az alacsony kockázatú betegek minimális kárt okozó kezelésére, valamint a tényleg nagy kockázattal terhelt betegek hatékonyabb szűrésére.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: JAMA 2009 Oct 21; 302:1685.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A D-vitamin véd az emlőráktól

A D-vitamin-pótlás védőhatásúnak bizonyult az emlőrákkal szemben, függetlenül az ösztrogén- és a progeszteronreceptor-statustól.

Hírvilág

A prostatarák antiandrogén kezelése növeli a halálozást?

Az androgéndeprivációs terápia csak a coronariabetegségek körében növelte a halálozást

Hírvilág

Elemzik, hogy költséghatékony-e a szűrés

Egyre több a tüdődaganatos nő

Hírvilág

Csodafegyver a háromszorosan receptornegatív emlőrák kezelésére?

Új gyógyszercsoportot fejlesztettek ki a különösen agresszív, ösztrogén-, progeszteron- és HER2-receptor-negatív emlőrák kezelésére, az előzetes eredmények biztatóak.

Hírvilág

Tüdőszűrés helyett rákszűrés

Egyelőre marad, de később megszűnhet a kötelező BCG oltás