Hírvilág

Emlőrák-őssejteket gátló vegyület

2011. AUGUSZTUS 15.

Bár az elmélet még vitatott, sok szakember úgy véli, hogy a tumorok daganatos őssejtekből indulnak ki, és a daganatot ezek a sejtek is tartják fenn.

A tumorőssejtek képesek folyamatosan reprodukálni önmagukat, akárcsak a többi őssejt, és „érett” malignus sejtekké differenciálódni. Ezek az őssejtek jellemzően nem pusztíthatók el kemoterápiával vagy sugárkezeléssel. Ez magyarázhatja azt, hogy a hagyományos kezelésmódok miért nem hoznak gyógyulást sokszor még akkor sem, ha hatalmas mértékben csökkentik a daganat méretét: a megmaradt akár egészen kevés daganatos őssejtből regenerálódik az egész daganat.

Nehéz olyan gyógyszereket találni, amelyek szelektíven elpusztítják a tumorőssejteket, mivel nagyon kevés ilyen sejt található egy-egy daganaton belül.
Egy bostoni (Amerikai Egyesült Államok) kutatócsoport kifejlesztett egy módszert, amellyel in vitro nagy számban létrehozhatók emlőrák-őssejtek.

Összesen 16 000 vegyületet vizsgáltak meg a daganatőssejtekkel szembeni szelektív pusztító hatás szempontjából. Az egyik vegyület, a salinomycin (amely egyébként az állatorvoslásban használatos antibiotikum) körülbelül 400-szor hatásosabbnak bizonyult a daganatőssejtek eradikációjában, mint az emlőrák kezelésében hagyományosan használt gyógyszer, a paclitaxel. Sőt, a paclitaxel növelte a daganatőssejtek számát. A salinomycin emellett 100-szor hatásosabban előzte meg a tumorképződést mint a paclitaxel, ha a szerrel kezelt sejteket egerekbe injekciózták.

A kutatók tehát azonosítottak egy olyan vegyületet, amely hatásosan és szelektíven pusztítja el az emlőrák-őssejteket. Ha valóban ezek az őssejtek indítják el és tartják fenn az emlőrákot, akkor ennek a felfedezésnek hatalmas klinikai jelentősége lehet.

Még fontosabb, hogy a munkacsoport által kifejlesztett módszer alkalmas bármilyen típusú szolid tumorból származó daganatőssejtek felszaporítására, így lehetőség nyílhat több olyan vegyület azonosítására is, amelyek szelektíven elpusztítják a daganatos őssejteket.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Lipták Judith, dr. Kern Dávid

Forrás: Cell 2009 Aug 21; 138:645.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A D-vitamin véd az emlőráktól

A D-vitamin-pótlás védőhatásúnak bizonyult az emlőrákkal szemben, függetlenül az ösztrogén- és a progeszteronreceptor-statustól.

Hírvilág

Csodafegyver a háromszorosan receptornegatív emlőrák kezelésére?

Új gyógyszercsoportot fejlesztettek ki a különösen agresszív, ösztrogén-, progeszteron- és HER2-receptor-negatív emlőrák kezelésére, az előzetes eredmények biztatóak.

Hírvilág

Prostata- és emlőrákszűrés: Sok hűhó semmiért?

A prostatarák és az emlőrák szűrésével rengeteg daganatot azonosítanak, majd ezeket kezelik is, de mégsem csökken igazán az előrehaladott állapotú tumorok gyakorisága…

Hírvilág

Emlőrák: szűrés = túldiagnosztizálás?

A lakosságszintű mammográfiás szűrés együtt jár az emlőrák nagyobb incidenciájával, a túldiagnosztizálás becsült aránya több mint 50%.

Hírvilág

Emlőrák Zöldség-gyümölcs az ösztrogén ellen

Mintegy harmadával csökkentette az emlőrák kiújulásának valószínűségét, ha a betegek nagy mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak, de csak akkor, ha a daganat kezelésekor nem voltak hőhullámaik.