Hírvilág

Előnyben az alapellátás

2011. AUGUSZTUS 15.

Nem kell többé a háziorvosoknak elavult floppy lemezen küldeniük a havi jelentést, ügyeleti forgalmat jövő év elejétől az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP). Az adatokat ezentúl online rendszerben jelenthetik majd a háziorvosok. Az ellátatlan területeken támogatják első sorban a praxisközösségek kialakítását.

Az év végi kasszasöprés nyertese is az alapellátás volt, s mivel az egészségügyi kormányzat prioritásként kezeli az alapellátást, jövőre is kedvező változások lesznek – jelentette be Szócska Miklós a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) egészségügyért felelős államtitkára. Az alapellátásban dolgozó, közel 200 felnőtt és gyermek háziorvossal folytatott, keddi konzultáció szünetében tartott sajtótájékoztatón kiderült, a korábban is ígért praxisközösségeknek első sorban azokon a területeken jut majd szerep, ahol nem megoldott az ellátás.

Beneda Attila kabinetfőnök elmondta, jelenleg 150 részben vagy egészben kiüresedett háziorvosi praxis van, ezek közül 120-nak évek óta nincs tulajdonosa. Ezért a jövőben lehetőséget adnak arra, hogy ezeken a területeken praxisközösségek, csoportok lássák majd el a pácienseket.

Az alapellátást mind anyagilag, mind szakmailag meg kívánják erősíteni, ezért jövőre a teljesítményalapú finanszírozás fejlesztésére két és félszer annyi forrás jut majd, mint amennyi idén volt. Szócska hangsúlyozta, a praxisalap bevezetése és a praxisjog megerősítése már a rövidtávú tervek között szerepel, erre már 2011. első félévében sor kerül. A praxisjog erősödését első sorban a rezidensek ösztönzésével kívánják támogatni, míg a nyugdíjba készülőknek „végkielégítést” jelenthetne a praxis eladása.

A dereguláció jegyében megszűnik az elavult floppylemezes jelentési kötelezettség az OEP felé, az online rendszeren azonban a családorvos azt is követni tudja majd, milyen diagnosztikus és terápiás ellátást vettek igénybe a betegek. Ezzel a párhuzamos ellátásokat kívánják kiküszöbölni. Adatvédelmi okokból azonban nem kerülhet be a páciens minden adata a rendszerbe, így a zárójelentéseket továbbra is a betegnek kell majd magával vinnie háziorvosához. Az Állami Számvevőszék alapellátási ellenőrzésérő az államtitkár azt mondta: „Nem kívánjuk vegzálni a háziorvosokat, már most kivettük a rendszerből az értelmetlen, cél nélküli ellenőrzéséket.”

Szócska azt ígérte, a háziorvosok igényeinek megfelelően bővítik a receptfelírási kompetenciákat, s jövőre kidolgozzák a háziorvosi életpálya modellt is. Újra bevezetik az első Orbán-kormány által kidolgozott eszközfinanszírozási rendszert, amelyre forrást is biztosítanak a 2011-es költségvetésből. amelyre már félre is tettek a költségvetésből. A praxisjog újragondolása valamint a praxisalap bevezetése két-három milliárdos költséggel járhat - tette hozzá a kabinetfőnök.

Beneda Attila a közép és hosszú távú alapellátási stratégiáról elmondta, három fő fejlesztési irányt jelöltek ki: a finanszírozási rendszer újragondolása, a humán erőforráskrízis kezelése, és az informatikai rendszerek fejlesztése.

eLitMed.hu, Tarcza Orsolya

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

Gyermekreumatológiai panaszok, tünetek értékelése szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2017;1

SZABÓ Brigitta

A krónikus ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) nemcsak felnőtt-, hanem gyermekkorban is előfordul, bár jóval ritkábban, és a két kórkép között számos különbség van. A betegség felismerése sokszor késik, mert a felnőttekkel szemben a gyermekek kevésbé panaszkodnak. A szülők sokszor a sántítást, reggeli ízületi merevséget vagy kisgyermekeknél fürdetés során a látványos ízületi duzzanatot észlelik, és ezzel viszik a gyermeket orvoshoz.

COVID-19

Tudományos segítség időseknek Covid-19-járvány idején és azon túl is

Tanácsadás, folyamatos kontroll, amelynek tudományos eredményei is lesznek. Ezzel a célkitűzéssel jött létre egyedüli kezdeményezésként a PTE Transzlációs Medicina Központ, a Transzlációs Medicina Alapítvány és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet összefogásával, a Richter Gedeon támogatásával egy együttműködés.

Ökológia

Big Pharma és Big Ag

BRYS Zoltán

A gyógyszergyárak gyakorlatát számos magas színvonalú kritika érte az elmúlt évtizedben, ezzel szemben a Big Ag viszonylag kevesebb figyelmet kapott orvostudományi folyóiratokban. Számos betegséggel összefüggésbe állítható a táplálkozás. Jelentőségénél fogva hasonlóan kiemelt szakmai figyelmet érdemelne.