Hírvilág

Élet? Pálya? Itthon? - Zűrzavar és káosz

2011. AUGUSZTUS 15.

A mindenkori politikai és gazdasági elit soha nem fogja a saját bőrén érezni az orvoshiányt, mert mindig képesek lesznek protekcióval vagy pénzzel hozzájutni a számukra megfelelő orvosi ellátáshoz itthon és külföldön egyaránt – mondta dr. Kapócs Gábor, a LAM-Klub alapítója, a LAM főszerkesztője. A hozzászólásokból az is kiderült, amennyiben a politika nem mutat élhető irányokat az egészségügyben, az orvostársadalom maga fogja kialakítani a számára megfelelő struktúrát Magyarországon.

Nincsen egészségügy-politikai irányvonal, a szakállamtitkárság a részleteket próbálja átalakítani, de amihez hozzáér, az leomlik - vélekedett Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, pedig a fiatal orvosok számára is fontos lenne, hogy a politika irányt mutasson a biztosítási rendszer átalakításában. De jelenleg nincsen cél, a szakpolitikusok elvesznek a részletekben, a centrális átszervezés, a nagytérségi betegirányítás nem fogja megoldani a problémákat. Morális buherának nevezte az elnök a szabad kapacitások kiárusítását: a várólisták tálcán kínálják a megvesztegetés lehetőséget az orvosoknak és a betegeknek egyaránt.

Miért ne lehetne kifizettetni a műtéteket a szabad kapacitások javára? – tette fel a kérdést Pusztai Erzsébet, volt szakállamtitkár, aki szerint ez a lehetőség éppen ellenőrizhetővé tenné a rendszert, s azok is hamarabb jutnának ellátáshoz, akik nem tudnak fizetni. Az ágazatban a rendszerváltás utáni első kormányzat volt a legsikeresebb, akkor sikerült meghatározni a prioritásokat: a biztosítási alapelveket, a szektorsemleges finanszírozását és a magánszektor beengedését a területre. Akkor úgy tűnt, a fő iránycélokkal mindenki egyetért, de azóta csak zűrzavar, kapkodás és túlígérgetés van a területen. Amíg ekkora a káosz, addig illuzórikus azt gondolni, hogy az ágazat helyzete pusztán pénzzel megoldható.

Meg kell adni a szakorvosoknak a magánpraxis lehetőségét, ez ugyanis megtartó erőt jelenthetne, hiszen ha megteremtik a saját egzisztenciájukat, befektetnek annak kialakításába, azt nem fogják egykönnyen feladni és külföldön keresni a boldogulást. Már most egyre több szakorvos, bőrgyógyászok, pszichiáterek lépnek ki a társadalombiztosítási rendszerből, s nyitnak saját rendelőt. A tehetősebb betegek itt keresnek majd gyógyulást, míg azoknak, akik ezt nem tudják megfizetni, marad a hiánygazdálkodást folytató állami szektor. A paraszolvenciát Pusztai szerint kizárólag a szolgáltatók közötti verseny lehetősége szüntetheti meg.

A politika sokat tesz azért, hogy a társadalom ellenszenvvel nézzen az orvosokra. A hálapénz kérdését is a politikusok vetik fel időről-időre a sajtóban, hogy az orvosok szégyelljék magukat miatta, és ne is próbáljanak kiállni a jobb fizetések érdekében – vélekedett Gyenes Géza, a parlament egészségügyi bizottságának jobbikos alelnöke, aki a napokban tett javaslatot a törvényhozásban arra, hogy emeljék az orvosok fizetését havi 100.000, a szakdolgozókét 45.000 forinttal. A javaslatot tárgysorozatba sem vették, pedig a volt kamarai alelnök szerint az első lépcsős, általános bérfejlesztés sokkal jobb megoldás lett volna, mint a hiányszakmákban adott fizetésemelés, ami csak az amúgy is meglévő feszültségeket növeli. Az életpályamodell kialakítása politikai szándék kérdése, de pénz is kell hozzá, hogy vonzóvá tegyék a pályát.

A paraszolvencia miatt nem jutnak műtétekhez az orvos gyakornokok, és a hálapénz az oka annak is, hogy az orvosok nem engedik be a magasan képzett szakápolókat sem a betegellátásba – fejtette ki dr. Varga Imre, a Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke. A politika túlzottan is átszövi a rendszert, a kórházak is a politikusi lobbik alapján maradnak meg, vagy zárnak be, nem szakmai, ellátási szempontok szerint. Ugyanakkor az egészségügy politikában most sem érzi a lendületet, pedig sürgős beavatkozások kellenének, amit a szakpolitika ma tesz, annak csak nyolc-tíz év múlva lesz gyümölcse. Kérdés, van-e annyi idő.

A betegek megkérdőjelezik a döntéseinket, nagy a munkaterhelés, tisztázatlanok és kaotikusak a viszonyok a betegutak, hatáskörök szempontjából, úgy érezzük, nem tudunk minőségi munkát végezni, s emellett normális megélhetést biztosító fizetésre sincs kilátásunk – panaszolta egy rezidens a LAM-Klubban. Hiába kerülnek elő jó ötletek szakmai berkekből, azok eddig mind megbuktak, mert az orvostársadalom mint egységes egész, nem létezik. A fiatal orvosok mostani összefogásra szerinte reményt ad arra, hogy kialakuljon egy új egység a szakmán belül is.

„Totális zűrzavarba és krízishelyzetbe érkeztem” – mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a klubesten. Két lehetőség közül kellett választania: vagy hagyja eluralkodni a teljes zűrzavart, vagy megpróbál konzultatív módon békét teremteni az ágazatban, hogy bebizonyítsa a gazdasági és politikai döntéshozóknak, hogy érdemes az egészségügybe befektetni.

„Történelmi dráma korszakát éljük, de nem tudok bankókat nyomtatni, hogy odaadjam a hiányzó milliárdokat a rezidenseknek vagy a házorvosoknak” – folytatta Szócska. Azonban hozzátette, ő optimista, bár az ágazat jövője attól függ, hogy a nemzetközi gazdasági helyzet tükrében milyen teljesítményre lesz képes a magyar gazdaság 2011-ben. A lassú építkezés első lépéseit teszik most meg a feszültségekkel teli egészségügyben, amelyben a kulcskérdés az, kitartanak-e, itthon maradnak-e az Európában máshol munkát vállalni tudó orvosok és szakdolgozók.

eLitMed.hu, Tarcza Orsolya


Kapcsolódó anyagok: Élet? Pálya? Itthon? - Zöldkeresztről a VöröskeresztbenTáblazvázlatok:

Dr. Bodosi Mihály előadása

Dr. Balázs Péter előadása

Dr. Papp Magor előadása


Kapcsolódó anyagok:

A megalázó hálapénzrendszer

Az egészségügy megmentőre vár - dr. Kapócs Gábor írásaHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Klinikum

Átoltottságot növelő stratégiák

Az Egyesült Államok 10 milliárd dollárral támogatta a Covid-19 elleni oltások fejlesztését, az USA állami szervei ezért is fontosnak tartják az átoltottság növelését. Tavaly novemberi adatok szerint az amerikai lakosság 40%-a nem akarta beoltatni magát, és az oltást nem akarók mindössze 46%-a mondta, hogy esetleg megfontolja a vakcinációt, ha majd több információ áll rendelkezésre. Ezek az adatok is alátámasztják, hogy az oltásfelvételt promotáló kommunikációs szakmai csoportoknak hatalmas munkát kell elvégezniük: ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba, az átoltottságnak el kell érnie a 80%-ot.

Egészségpolitika

Vége a TVK 16 éves uralmának – újraszabták a kórházi finanszírozást

A teljesítmény-volumenkorlát elve szerinti számolás tizenhét év után megszűnik a szakellátásban.Bevezetik az éves keretet a finanszírozásban, illetve szakmákra lesz kiosztva ez a pénz. Az idén életbe lépett változás megkérdezett szakértőink szerint leginkább átnevezés, de nem jelent átütő változást. Igaz, várhatóan megszűnik a kórházak mozgástere abban, hogy a jól és kevésbé jól fizetett területek között „játszanak”.