Hírvilág

Elemzés az államháztartásról

2011. DECEMBER 13.


A Magyar Nemzeti Bank államháztartásra vonatkozó legfrissebb előrejelzése szerint 3,2 százalékos uniós elszámolás szerinti hiány alakulhat ki 2012-ben - olvasható a jegybank kedden publikált "Elemzés az államháztartásról" című dokumentumában. (Ez 0,1 százalékpontos romlás az előző jegybanki előrejelzéshez képest.) A kormány még 2,5 százalékos államháztartási hiányt vár a jövő évre.

A jegybanki szakértők még az októberi makropályával számoltak, így az azóta bekövetkezett romló tendenciák miatt (például azóta romlott a forintárfolyam) további 0,2-0,4 százalékpontos növekmény is lehet a hiányban, így a GDP-hez mérten 3,4-3,6 százalékra nőhet az államháztartás uniós elszámolású hiánya.
A Magyar Nemzeti Bank szakértői szerint a költségvetési törvényjavaslatban szereplő, a GDP 0,7 százalékát kitevő, jövő évi szabad tartalékok teljes törlésével lehet 3 százalék alatti államháztartási hiányt elérni - olvasható a jegybanki elemzésben.
A jegybanki anyag leszögezi: ezzel szemben a szabad tartalékok változatlan szintje mellett a GDP 1 százalékának megfelelő további egyenlegjavító intézkedés kell ahhoz, hogy a kormány által kitűzött 2,5 százalékos deficitcél teljesíthető legyen.
A következő évben a költségvetési törvényjavaslat és a beadott módosító javaslatok alapján a szabad tartalékok összege 200 milliárd forintra rúg, a tartalékok teljes állománya mintegy 300 milliárd forint.

Az MNB mostani elemzésének a célja, hogy a zárószavazást megelőzően átfogó képest nyújtson a 2012. évi költségvetési törvényjavaslatról, figyelembe véve a benyújtás óta beérkezett új információkat, különösen az elfogadott módosító indítványok hatását.
A 2011. október 20-án megjelent "Elemzés az államháztartásról" című kiadványban részletes elemzést készített a jegybanki szakértői csapat a 2012. évi költségvetési törvényjavaslatról. Az azóta eltelt időben több olyan fejlemény is bekövetkezett, amely az MNB előrejelzésének és a költségvetési törvényjavaslat értékelésének frissítését indokolja még a zárószavazás előtt. A parlament november 29-én döntött a benyújtott módosító indítványokról, és benyújtottak, illetve elfogadtak több új szaktörvényt is.

Az utolsó, októberben kiadott MNB-elemzéshez képest a központi alrendszer egyenlegének hivatalos előirányzata nem változott, a módosító indítványokról történt első körös szavazás lezárásának időpontjáig bekövetkezett változások számszerűsítése után az MNB által becsült pénzforgalmi hiány GDP-arányosan 0,15 százalékponttal nőtt.
A jegybank korábbi prognózisát az időközben elfogadott adótörvényekből nyert új információk és a megszavazott költségvetési módosító indítványok átvezetése rontotta. Ezt csak részben ellensúlyozta az előző előrejelzés óta megismert egyéb intézkedéseknek és a beérkezett tényadatoknak köszönhető egyenlegjavulás.
A jegybanki elemzés szerint az adójóváírás kivezetésének ellentételezésével és a minimálbér-emeléssel összefüggő, a versenyszektorban igénybe vehető munkáltatói adókedvezmény bevezetése 87 milliárd forint becsült egyenlegromlást okoz októberi előrejelzéshez képest. Az érintett munkavállalókat közel teljes körűen lefedő kompenzáció esetén az MNB számításai szerint eredményszemléletben 187 milliárd forint bevételkiesés adódik a munkáltatói járulék helyébe lépő szociális hozzájárulási adónál. Ebből közel 85 milliárd forintot azonban már az októberi előrejelzésben is figyelembe vett céltartalék felhasználása fedez.

A regisztrációs adóból származó bevételeket 19 milliárd forinttal mérsékli az átlagos adómérték 50 százalékos csökkentése, míg összesen további 10 milliárd forint bevételkiesést eredményez a baleseti adóra és a népegészségügyi termékadóra vonatkozó módosítások Országgyűlés által történt elfogadása - állítják a jegybanki szakértők.
Az adóbevételeket növelő új tételek között a legnagyobb összegű a béren kívüli juttatásokra kivetett egészségügyi hozzájárulás, ami közel 47 milliárd forintot képvisel. Emellett a levonhatósági lehetőségek megszüntetése miatt az innovációs járulék esetében 21 milliárd forint, valamint a termékdíjak kiszélesítésének köszönhetően 7 milliárd forint bevételi többlettel számolnak a jegybanki szakértők.

Az egyszerűsített vállalkozói adót érintő jövő évi változások következtében a kormány várakozásainál szerényebb, mindössze 10 milliárd forint (az idei évre előrehozott számlázás lehetőségének figyelembe vételével együtt pedig 13 milliárd forint) adóbevétel emelkedést prognosztizáltak az MNB-nél.MTI 2011. december 13., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Mivel érdemes kezdeni a vérnyomáscsökkentő terápiát?

Egy 5 millió beteg adatain alapuló – The Lancet-ben megjelent - elemzés azt mutatta ki, hogy az ACE-gátlóval indított antihipertenzív kezelés kevésbé hatékony, és több mellékhatást eredményez, mint a thiazid diuretikumokkal kezdett vérnyomáscsökkentés.

Gondolat

Nem tükörkép hasonmások Az ikrek világa

FAZEKAS Erzsébet

Az iker-testvérek számát 125 millióra becsülik a világon. Statisztikák szerint minden 333 szülésre esik egy olyan, amikor egy terhesség után két baba jön világra.

Ökológia

Mennyi az elég?

Az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ székházában került sor arra az interaktív konferenciára, melynek témája Gyulai Iván „Fenntartható fejlődés” tanulmányának három fejezete volt. Az egyes fejezetekhez korreferátumok hangzottak el Gyulai Iván rövid ismertetőit követően, majd a hallgatóság oszthatta meg észrevételeit...

Gondolat

Karinthy öndiagnózisa

NAGY Zsuzsanna

Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül címmel írta meg saját betegségének felfedezését, tüneteinek kialakulását.

PharmaPraxis

Gyógyszerészi szolgáltatások idősotthonokban

Az összesített eredmények szerint a gyógyszerészi szolgáltatás nagyon hatékonyan javította az egyik legfontosabb ápolási otthoni kimenetet: szignifikánsan csökkentette az esések számát. A gyógyszerészi szolgáltatás eredményeképpen kifejezetten javult a gyógyszerelés (a MAI-pontszám 2,2-del csökkent), és csökkent az egy beteg által átlagosan szedett gyógyszerek száma (7,2-ről 5,3-re).