Hírvilág

Elegendő csak az anyatej a gyermek hat hónapos koráig?

2011. AUGUSZTUS 15.


A jelenlegi szakmai iránymutatók (Magyarországon is) az első hat hónapban a kizárólagos szoptatást javasolják a kismamáknak - ezt gyermekegészségügyi szakemberek megkérdőjelezik a British Medical Journal-ban megjelent cikkükben.

A szerző, Dr Mary Fewtrell, a londoni UCL Institute of Child Health gyermekgyógyász főorvosa kutatásaiból az derült ki, hogy az anyáknak valóban célszerű kizárólag szoptatni a korai időszakban, arra viszont nincs kellő bizonyíték, hogy más táplálékra nincs szükségük a gyermekeknek hat hónapos korukig.

A WHO 2001-ben kiadott ajánlása szerint a gyermekeknek hat hónapos korukig a kizárólagos szoptatás javasolt. Számos nyugati ország eltér ettől a gyakorlattól, de Anglia egészségügyi minisztere 2003-ban bejelentette, hogy a szigetországban is ezt a gyakorlatot célszerű követni. Fewtrell és munkatársai egyetértenek a kevésbé fejlett országokban a hat hónapig tartó kizárólagos szoptatással, mert ott a tiszta vízhez és a biztonságos tápszerekhez való hozzájutás esélyei korlátozottak, ezért nagy a gyerekek megbetegedési és halálozási aránya. Kételkednek viszont abban, hogy ezek az ajánlások megfelelőek-e Angliában is.

A WHO ajánlása egy 2000-es vizsgálaton alapul - a kizárólag szoptatott babák között kevesebb fertőzés fordult elő, miközben növekedésük nem lassult. Dr. Fewtrell kételkedik abban, hogy csak az anyatej elegendő-e a csecsemőknek ilyen hosszú ideig. Szerinte nő a vashiányos vérszegénység kockázata, több gyermek lesz cöliákiás (lisztérzékeny) és szenved ételallergiától akkor, ha nem kap más táplálékot is hat hónapos koráig. Félő, hogy csökken az új ízek elfogadására rendelkezésre álló idő. Elsősorban a keserű íz elfogadása szorul háttérbe, ami nélkülözhetetlen a zöld leveles zöldségek ízének elfogadásához. A zöldségek pedig hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz és a túlsúly elkerüléséhez. A kutató szerint fontos újragondolni az angliai ajánlásokat, bele kell foglalni az elmúlt tíz év tudományos eredményeit is.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Cecsemők Coca- colávalAz amerikai csecsemők háromnegyedét anyatejjel tápláljákHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.