Hírvilág

Eladó Barcsay és Amerigo Tot

2012. JÚNIUS 05.

Százhetvenkilenc festményt, grafikát és plasztikát - köztük Barcsay Jenő, Amerigo Tot, Keserü Ilona és Schaár Erzsébet alkotásait - árvereznek el a Képcsarnok június 8-i aukcióján.

Már nemcsak az évtizedek alatt összegyűlt raktári anyagból áll a kínálat, hanem az egyre szaporodó, friss, aktuális lakossági beadásból is akad bőven.

A legdrágább, 300 ezer forintos tétel M. Tóth Margit és Melcher Mihály közös kompozíciója, a Cirkusz című üvegplasztika. Schaár Erzsébet Apám című kisplasztikájáért 280 ezer forint az induló licit. A modern magyar szobrászat egyik legeredetibb alkotójának munkája annak ellenére is gyűjtői darabnak számít, hogy posztumusz öntésű példányról van szó. A plasztikák sorában Tóth Ernő két groteszk kisbronza is a magasabb kategóriából indul, az Orrszarvúért 120, a Velocipédért 174 ezer forintot kérnek. A Szentendrén élő és alkotó Zsóri Balogh Erzsébet tűzzománc szárnyas oltárát 80 ezer forintra árazták.

Az egyik legdrágább festményt Rádóczy Gyarmathy Gábor, (Gyarmathy Tihamér fia) jegyzi. A sokszor kiállító művész Jin és Jang című szimbolikus vászna 220 ezer forintot kóstál. Ugyanennyiért kínálják Mazzag István harsány koloritú 1990-es, méretes tájképét. Az új keletű munkák között Birkás István, Fe Lugossy László, Földi Péter, Koppány Attila, Németh Miklós, Mácsai István, A. Szabó Zoltán festményei vannak. A régi képcsarnoki gyűjteményi anyag egy részéért is magas a kikiáltás - Kóka Ferenc látomásos téli Szentendréje 135 ezer, Szentgyörgyi Kornél két geometrikus absztrakt kompozíciója 90 ezer forint.

Keserü Ilona művei alig forognak aukciókon, így 1983-as Szimmetrikus formák szitanyomatára bizonyára sokan pályáznak majd. Figyelemre méltó Barcsay Jenő, Amerigo Tot, Deim Pál, Jakovits József egy-egy szitanyomata, Hincz Gyula, Gyulai Líviusz, Muzsnai Ákos rézkarca.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Gondolat

Modellállítás: az emberi test képi konstrukciói – A 150 éves Magyar Képzőművészeti Egyetem kiállítása

CZIGLÉNYI Boglárka

A Magyar Képzőművészeti Egyetem 2021. november 6. és december 4. között nyitva tartó kiállítása a képzőművészet és a művészképzés olyan szereplőire koncentrált, akikkel nem szokás foglalkozni, pedig évszázadok óta folyamatosan szem előtt vannak mind a művekben, mind a művészeti akadémiákon. A modellekről van szó. Az emberi test tanulmányozása Európában a reneszánsz óta alapja a képzőművészetnek, arról azonban kevés szó esik, hogy kik is azok, akik a „testüket adják” ehhez. A Bojtos Anikó és Albert Ádám kurátori vezetésével létrejött kiállítás a modelleket állította központba, és kulturális, társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt vizsgálta a Képzőművészeti Egyetem 150 éves történetét.

Ökológia

A globalizáció szelíd ellenkultúrája

Civil szerveződések rövidítik le az élelmiszer útját

Gondolat

Minden élő halott

Egon Schiele osztrák festő, a 20. század egyik kiemelkedő alkotója 125 éve, 1890. június 12-én született.

Hírvilág

Háziorvosi praxis eladó

Budapest XV. kerületében, Rákospalotán, a Hősök u. 1-ben jól bevezetett háziorvosi praxis eladó.