Hírvilág

Egyre több a HIV-fertőzött az idősebb kínaiak körében

2012. AUGUSZTUS 24.




Kínában jelentősen megnőtt az 50 évesek és az a felettiek aránya az újabb HIV-fertőzöttek körében - derül ki csütörtöki kínai lapjelentésekből.

Az egészségügyi szakemberek szerint a trend annyira nem szokványos, hogy a világon egyelőre csak Kínában jellemző. Magyarázatát részben a szexuális aktivitás korbeli kitolódásában, illetve az anyagi helyzet általános javulásában látják.

Az új vírushordozók többsége prostituáltaktól fertőződött meg. Az olcsó utcai prostituáltak körülbelül 1 százaléka HIV-pozitív - vélik a szakemberek.
A dél-kínai Kuanghszi-Csuang (Guangxi Zhuang) autonóm területen az idősebbek adják az újonnan diagnosztizált HIV-fertőzöttek 40 százalékát, míg arányuk országosan 20 százalék körül mozog.

2005-ben 483 hatvanéves vagy idősebb HIV-fertőzöttet regisztráltak, ami abban az évben az összes fertőzött 2,2 százalékát jelentette. 2010-ben számuk 3031 volt, ami akkor 9 százalékos arányt jelentett.

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy célzott megelőző, felvilágosító tevékenységre van szükség elsősorban a vidékiek körében, mivel a városoktól távoli helyeken kevéssé ismert az AIDS, nem mérik fel a fertőzés kockázatát. A statisztikákból az is kiderül, hogy az alacsonyabb iskolai végzettségűek nagyobb veszélyben vannak.
A már említett Kuanghsziban június végéig a frissen jelentett HIV-fertőzöttek 93 százaléka nem védekezett szexuális kapcsolata során, és 30 százalékuk tartozott az idősebb férfiak korosztályába. A felmérésekből az is kiderül, hogy az idősebbek közül sokan nem félnek az AIDS-től, mivel úgy vélik, legrosszabb esetben is 5-10 év, amíg kifejlődik a betegség.
Fény derült arra is, hogy a városokban munkát kereső vidéki férfiak által "hátrahagyott" nők, asszonyok közül egyre többen ajánlanak szexuális szolgáltatást környezetükben, és leggyakrabban az idősebb korosztályt célozzák meg.

A területet felügyelők arra is felhívják a figyelmet, hogy gond az idősebb korú fertőzöttek kiszűrése, eddig legtöbbjükre úgy találtak rá, hogy más betegségek miatt jelentkeztek kórházi kezelésre. Miután az országos hatóságok felfigyeltek az új jelenségre, a kínai egészségügyi hálózatokat arra hívták fel, hogy fokozzák "éberségüket" és vállaljanak aktívabb szerepet a felvilágosító munkában.



MTI 2012. augusztus 23., csütörtök

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma