Hírvilág

Egy régi gyógyszer új hatása: csökkenti az elvérzés kockázatát

2011. AUGUSZTUS 15.


A tramexánsav (TXS), egy erős menstruációs vérzésre használt gyógyszer, súlyos sérültek tízezreinek életét menthetné meg. A kutatók egy vizsgálatsorozatra hivatkoznak, mely során súlyosan vérző betegek esetében tanulmányozták a tramexánsav hatásosságát.

A tramexánsav egy olcsó gyógyszer, mely csökkenti a trombolízist, vagyis a már kialakult vérrögök feloldódását. Érsérüléskor a kialakult vérrrögök akadályozzák meg a további vérzést. A tramexánsavat évekig erős menstruációs vérzés enyhítésére használták. Ma gyakran adják tervezett sebészeti beavatkozások előtt is, hogy elkerüljék a vérátömlesztést. Újabban olyan sérülteken tesztelik, akiknek fele a kórházban nagyfokú vérzés miatt veszti életét, illetve akiknek állapotán sokat ront az erős vérzés.

Az eredmények szerint a TXS 10 százalékkal csökkenti a súlyosan vérző sérültek halálozását a kezeletlen esetekhez képest. Ez azt jelenti, hogy évente 70.000 életet menthetne meg világszerte. Az egyik vizsgálatba több mint 20 000 beteget vontak be, a másik, kisebb vizsgálatba 240 beteget.

Ian Roberts, a vizsgálat vezetője elmondta: „A tramexánsav csökkenti a sérülés miatti elvérzés kockázatát. Úgy tűnik, kevés mellékhatása van. Életeket menthetne mind polgári, mind katonai területen. Ezek az eredmények nagyszámú, különböző országból származó férfi- és nőbeteg vizsgálatán alapulnak, ami minőségi bizonyítékot ad a gyógyszer előnyeit illetően. Ajánljuk minél szélesebb körű használatát a vérző sérültek kezelésében.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Vérszívó-porszívó ischeamiás stroke utánKöpködő erek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma