Hírvilág

Egy gyermekjogi aktivista orvos

2012. OKTÓBER 30.Janusz Korczak (1878--1942) lengyel orvos, pedagógus, író, gyermekvédő emlékére előadásokat tartanak a Magyar Zsidó Múzeumban és levetítik Andrzej Wajda 1990-ben készült Korczak című életrajzi filmjét november 6-án.

Száz éve, hogy a XX. század első, és máig egyik legjelentősebb gyermekjogi aktivistája, Janusz Korczak megalapította a híres varsói Árvaházat (Dom Sierot), és hetven éve, hogy a zsidó származású lengyel orvos, gondolkodó, több pedagógiai munka szerzője, gondozottjaival együtt mártírhalált halt a treblinkai német megsemmisítő táborban.
Janusz Korczak halálának hetvenedik évfordulója alkalmából idén a lengyel parlament kulturális bizottsága Marek Michalak gyermekjogi biztos kezdeményezése nyomán a 2012-es évet Janusz Korczak emlékévnek nyilvánította.

A Zsidó Múzeum rendezvényén, amelyet a budapesti Lengyel Intézettel közösen szerveznek, Peremiczky Szilvia igazgató mond köszöntőt, Sommer László, az Országos Zsidó Egyetem adjunktusa Korczak pedagógiai elveinek megjelenése a mai nevelés-oktatásban címmel tart előadást, Kovács Mónika, az ELTE adjunktusa Korczak személyisége és pedagógiája a szociálpszichológus szemével címmel értekezik.

Janusz Korczak Henryk Goldszmit néven született 1878. július 22-én Varsóban asszimiláns értelmiségi zsidó családban. A gyermekek egyenjogúságáért folytatott mozgalmak előfutárának tartják. Növendék-önkormányzatot vezetett, és alapítója volt az első, gyermekek által írt lengyel folyóiratnak.

Korczak a Varsói Cári Egyetem Orvostudományi karán végzett, majd Svájcban megismerkedett Johann Heinrich Pestalozzi pedagógus, a neveléstörténet egyik legnagyobb alakjának munkásságával, tanulmányozta a gyermekkórházak, iskolák működését. 1903-1912 között gyermekorvosként praktizált, a szegényebb családoktól nem kért vizitdíjat.

A varsói Árvaházat (Dom Sierot) 1912-ben alapította zsidó gyerekek számára Stefania Wilczynskával. Korczak demokratikus légkörben nevelte a gyermekeket, partnerként kezelte őket, párbeszédet folytatott velük. A gyermekemancipáció követője volt, hitt a gyermekek önálló akaratában, és a jogait megillető tiszteletben. 1940-ben az Árvaházat a gettóba költöztették, majd 1942-ben a gyerekekkel együtt a treblinkai haláltáborba hurcolták és megölték. A varsói gettóban naplót írt, a kordokumentumot 1958-ban publikálták először a lengyel fővárosban.

Janusz Korczak fontosabb munkái a Hogyan szeressük a gyermeket? és a Gyermek joga a tisztelete című. A Lengyel Irodalmi Akadémia 1937-ben Aranykoszorús íróvá avatta.MTI 2012. október 30., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma