Hírvilág

Egy átlagos praxis ára: 10 millió forint

2011. SZEPTEMBER 16.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága hamarosan a kormány elé terjeszti a praxisalapról kidolgozott koncepcióját, amennyiben elfogadják, már a jövő év elejétől segíthetnék ebből a keretből a hozzájutást a háziorvosi praxishoz - közölte az egészségügyi államtitkárság kabinetfőnöke.

Beneda Attila elmondta: hétfőn az összes szakmai szervezetet egyeztetésre hívta, ahol a praxisjog, más néven működtetési jog felülvizsgálatáról is tárgyaltak. A szakma egyöntetű véleménye, hogy a működtetési jog ne az orvoshoz, hanem a körzethez kötődjön. Az erről szóló jogszabálytervezet már készül, de a szakmai szervezetekkel szeretnék még egyszer megvitatni - tette hozzá.

Csütörtökön Éger Istvánnal, a Magyar Orvosi Kamara elnökével tárgyalt a kabinetfőnök. Beneda Attila elmondta, sokadik alkalommal folytattak megbeszélést az alapellátásról, a mostani egyeztetésen már konszenzus közeli álláspontok rajzolódtak ki, inkább árnyalatnyi, megítélésbeli különbségek voltak. Ahogy korábban, úgy most is elküldik a kamarának az előzetes koncepciót és várják ezzel kapcsolatos észrevételeiket - tette hozzá.
Éger István azt mondta: kedvező kimenetelű szakmai egyeztetést folytatott a kabinetfőnökkel.

Beneda Attila arról is beszélt, hogy mostanra annyira "befagyott" a piac, hogy csak a "jó praxisok" - a nagyobb betegszámú, fővárosi és nagyvárosi praxisok - cserélnek gazdát. A kisebb betegszámú, vagy szociálisan hátrányosabb helyzetben lévő területeken a praxisok nem hogy nehezen, hanem sehogy sem "kelnek el". Tudnak olyan praxisról, amelyet már három éve próbálnak eladni, és nem találnak rá vevőt.

Az országban jelenleg legalább nyolcvan nagyon régen betöltetlen praxis van, ezek vélhetően már soha nem működnek majd önállóan. Az ilyen körzetbe tartozó betegek ellátását másként, például praxisok összevonásával oldanák meg.

Beneda Attila elmondta: az államtitkárság központi, mintegy 1,5-2 milliárdos praxisalap kialakításán dolgozik. Ennek célja, hogy azokban a praxisokban, ahol az adásvételnek az az akadálya, hogy a fiatal kolléga nem tudja megvenni a praxist, visszatérítendő támogatását nyújtanának. Ennek részletein több munkacsoport dolgozik, a kabinetfőnök azt mondta, bízik benne, hogy egy-két héten belül elkészül a koncepció.

Mint kifejtette, a szakma egyöntetű véleménye az, hogy a praxisok értékének megállapításában az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által nyújtott egyévi finanszírozás legyen az irányadó, de az értéket a betegkorfa, a praxis elhelyezkedése, illetve az adott praxisban folyó munka, a betegellátás minősége is befolyásolhatja. Azoknak a praxisoknak az átlagos finanszírozása, amelyeknek területi ellátási kötelezettségük van, havonta mintegy 800 ezer forint, ami éves szinten meghaladja a 9 millió forintot, így egy átlagos praxis értéke nagyjából 10 millió forintra tehető.

Beneda Attila kiemelte: nagyon komoly probléma, hogy jelen pillanatban nincs egységes, országos adatbázis arra, pontosan hány háziorvosi praxis működik. Ezért a fekvő- és járóbeteg-ellátás felméréséhez használt digitalizált ellátási térkép segítségével még az idén szeretnének képet kapni a háziorvosi praxisokról is, arról, hogy az ország megyéiben, térségeiben pontosan hány praxis van, közülük melyiknek van területi ellátási kötelezettsége, és mindezek milyen arányban állnak a lakosság számával.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma