Hírvilág

Denosumab az aromatázgátlók által okozott csontvesztés ellen

2011. AUGUSZTUS 15.

A korai stádiumú emlőrákban szenvedő, menopauza utáni nők adjuváns kezelésében alkalmazott aromatázgátlók meghosszabbítják a betegségmentes túlélést, de csökkentik a csontok ásványianyag-sűrűségét (BMD), és ez a hatás a kezelés időtartamával együtt fokozódik. Az ilyenkor bekövetkező csontvesztést az osteoclastok tevékenysége okozza. E sejtek létrejötte és működése a nukleáris faktor-B ligandum receptoraktivátorától (RANKL) függ, ez a receptorához (RANK) való kötődéssel serkenti az osteoclastok általi csontreszorpciót. A denosumab humanizált monoklonális antitest, amely a RANKL-hez kötődve gátolja a csontfelszívódást, és kimutatták, hogy alacsony BMD-jű nők esetében növeli a csonttömeget (J Bone Miner Res 2007;22:1832).

Egy új vizsgálatban a denosumab védőhatását értékelték az aromatázgátlók által kiváltott csontvesztés ellen korai stádiumú emlőrákban szenvedő nők csoportjában. A gyártó által támogatott vizsgálatba 252, nem áttétes, hormonreceptor-pozitív emlőrákban szenvedő nőt vontak be. A besoroláskor az alanyok csontsűrűsége alacsony volt, de nem szenvedtek osteoporosisban (T-pontszám –1,0 és –2,5 között). Mindegyik beteg kapott kalcium- és D-vitamin-pótlást és véletlen besorolás alapján denosumabot (60 mg-ot hat hónaponként subcutan) vagy placebót. A vizsgálat elsődleges végpontját a lumbalis csigolyákon mért BMD képezte, másodlagos végpont volt a lumbalis csigolyák BMD-értéke hat hónap után és a combnyakon és a teljes csípőízületen mért BMD hat és 12 hónap után. Az adatokat korrigálták életkor, etnikai hovatartozás, az alkalmazott aromatázgátló (anastrazol, letrozol vagy exemestran), az aromatázgátló-kezelés időtartama, a korábbi adjuváns kezelés vagy tamoxifenkezelés, valamint a kiindulási BMD szerint.

12 hónap után a lumbalis csigolyákon mért BMD 4,8%-kal nőtt a denosumabcsoportban, míg 0,7%-kal csökkent a placebocsoportban, tehát az abszolút különbség 5,5%-nak adódott, 24 hónap után ez a különbség 7,6%-ot tett ki. A BMD növekedését tapasztalták a teljes csípőízületet, a teljes testet, a combnyakat és a radius distalis harmadát tekintve is. Ezek a változások már egy hónap után észlelhetőek voltak, és függetlennek bizonyultak az aromatázgátló típusától, valamint a korábbi aromatázgátló-kezelés időtartamától. A csontturnover markereinek (C-telopeptid-1 és 1-es típusú prokollagén N-terminális peptid) szintje nagyobb mértékben csökkent a denosumab-, mint a placebocsoportban. A betegek jól tolerálták a denosumabkezelést, a nemkívánatos hatások aránya megegyezett az aktív szerrel és a placebóval kezelt csoportban. A két csoport között nem mutatkozott különbség a csonttörések gyakoriságában, de a vizsgálat nem rendelkezett elegendő statisztikai erővel ennek a kimutatásához.

A denosumab alkalmas lehet a csontvesztés és káros következményei megakadályozására aromatázgátlóval kezelt nők esetében. Azt, hogy alkalmas-e a csonttörések megelőzésére hosszabb távú aromatázgátló-kezelés esetén, még tisztázni kell nagyobb betegszámú, hosszabb követési idejű vizsgálatokban. A denosumab jól tolerálhatónak tűnik, nem okozott hypocalcaemiát, sem állcsontnecrosist.

Forrás: https://jco.ascopubs.org/cgi/content/abstract/JCO.2008.16.3832v1" target=_blank>J Clin Oncol 2008 Aug 25 [előzetes elektronikus közlés]


Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.