Hírvilág

Déli napfénnyel pótolható a D-vitamin?

2011. AUGUSZTUS 15.


Egy új egészségügyi javaslat értelmében délben kell a napra menni rövidke ideig, méghozzá naptej nélkül. Hét orvosi szervezet is egybehangzóan tanácsolja a D-vitamin-utánpótlást, melyet a szervezet a természetes napfényből vesz magához. Ez a vitamin erősíti a csontokat és megelőzi a csontritkulást.

Az útmutatásra azért volt szükség, mert a bőrráktól való félelem miatt az emberek már túlzott óvatossággal kezelik a napfényt. Az Egyesült Királyság Rákkutató Intézete és a Nemzeti Oszteoporózis Társaság azok közé a szervezetek közé tartoznak, melyek egyetértenek abban, hogy a „gyakori rövid idejű” tartózkodás a nyári napon hetente több alkalommal egészséges. A szakértők most azt állítják, hogy hasznos kimenni a déli tűző napsütésbe, feltéve, ha az ember rendesen felöltözik és bekeni magát naptejjel a leégés ellen.

Rona Mackie professzor a Brit Bőrgyógyász Szövetségtől elmondta: „Nem ideális a magas faktorszámú fényvédő krémek folytonos használata, legalább is a D-vitamin szempontjából. Még Ausztrália is változtatott az ezzel kapcsolatos véleményén. Olyan térképeket adnak ki, melyen látható, Ausztrália mely részein nincs szükség napfényvédelemre az év bizonyos időszakaiban. A napfénnyel kapcsolatban számos nagyon negatív vélemény hangzott el. Ausztráliához képest Nagy-Britanniában nem olyan tragikusan erős a napfény, csak elvétve jelenthet veszélyt. Annyiban változott a gyakorlat, hogy szerintünk hetente többször 10-15 perc a napon megfelelő D-vitamin mennyiséget biztosít és a ráktól is megvéd” – mondta a professzor. A hivatalos ajánlásban máris szerepel a terhes nők és az öt év alatti gyermekek számára a D-vitamin pótlása. A csatlakozó nyilatkozatot kiadó szakemberek szerint viszont az édesanyákat gyakran nem tájékoztatják az ajánlásokkal kapcsolatban, ezért érdemes konzultálniuk a háziorvosukkal. A téli vitaminpótlás megoldható trópusi üdüléssel, vagy olajos hal, máj vagy dúsított margarin fogyasztásával.

Az Egyesült Királyság Rákkutató Intézetének vezetője, Peter Johnson professzor elmondta: „A megfelelő táplálkozással és elegendő napfénnyel minimálisra csökkenthető a rák kialakulásának kockázata a brit lakosság nagy részénél. A D-vitamin és a rák összefüggése rendkívül összetett. A bélrák esetében van rá a legtöbb bizonyíték, hogy a D-vitamin alacsony szintje összefügg a daganat kialakulásával, de ez nem jelenti azt, hogy a vitaminhiány okozza a betegséget. Valószínűleg nem ez a fő rákkeltő tényező.”

A közösen kiadott nyilatkozat olyan kérdéseket is felvetett a D-vitaminnal kapcsolatban, melyek további kutatásokat tesznek szükségessé. Többek között megállapításra vár a D-vitamin optimális szintje, és étkezési forrásainak részletezése.

Forrás: MedipressKapcsolódó anyagok: A félreértett D-vitaminA D-vitamin hiány jelentősége a gyakorlatban: A D-vitamin pótlás csökkenti az elesés kockázatátA problémás D-vitamin Napozás, pótlás, melanoma


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

PharmaPraxis

D vitamin és kálcium pótlás polycisztás ovárium szindrómában szenvedők betegek esetében

D-vitamin és kálcium pótlással kiegészített kezelés hatékonyan csökkenti a hyperandrogenizmus tüneteit, jótékonyan hat a menstruációs ciklus zavarait és eredményesen csökkenti testtömegindexet.

COVID-19

Gyakorlati tanácsok diabeteses COVID-19-betegek kezeléséhez

A diabetes az egyik legfontosabb társbetegség, amely fokozza mindhárom ismert humán pathogén coronavirus-fertőzés súlyosságát (a COVID-19-betegek 20-50%-a diabeteses). A diabeteses COVID-19-betegek körében nagyobb a hiperglikémia és a súlyos szövődmények kockázata, továbbá a SARS-CoV-2 infekció a hasnyálmirigy károsítása révén az újonnan kialakuló cukorbetegség esélyét is növelheti. A világ 12 országából, 20 vezető szakember által jegyzett Lancet-tanulmány bemutatja a SARS-CoV-2 infekció és a diabetes közötti kapcsolat lehetséges mechanizmusát, és gyakorlati tanácsot ad a diabeteses betegek kezeléséhez.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...