Hírvilág

Csak hosszú távú programokkal érhető el eredmény

2011. AUGUSZTUS 15.

Dr. Kishegyi Júlia, az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) szaktanácsadója azt mondja, hogy figyelembe véve a kutatási eredményeket, a betegek számára az orvosok és az egészségügyi dolgozók szava a döntő az egészségnevelés és a prevenció területén is. Ezért valamennyi egészségügyi dolgozó, valamennyi orvos-beteg találkozón tehet valamit a prevenció és az egészségnevelés, a tudatos, egészségmegőrző szemlélet kialakításáért.

Egy nemrégiben lezárult kutatás azt bizonyítja, hogy nagy hatékonysággal lennének bevezethetőek az alapellátásban olyan szűrési programok, amelyek nem igényelnek különösebb infrastruktúra-fejlesztést és a vizsgálat ideje sem számottevő, a beteg számára különösebbe kellemetlenséget nem jelent. Ilyen volt az a nemrégiben lezárult két éves program is, amelynek keretében 200 háziorvost képeztek ki internetes oktatással a szájüregi rák szűrésére, s a kollégák az így megszerzett tudást átadhatták a velük dolgozó szakszemélyzetnek is. Így nem csak az ajak- és szájüregi rák korai felismerésére, az e betegség okozta halálok elkerülésére volt lehetőség, hanem a betegek szájhigiénével, elhízással kapcsolatos felvilágosítására is. Sajnos a program lezárult, hosszú távú megvalósítására már nem volt finanszírozási lehetőség.

Az alapellátásban nem csak a háziorvosokra, hanem a védőnőkre is komoly szerep juthatna, feladatkörüket az anya és gyermekvédelem mellett tovább lehetne bővíteni, például a hasonló szűrések terén. Jelenleg az országban több védőnő is csatlakozott ahhoz az uniós forrásokból indított méhnyakrák szűrési programhoz, amellyel a lakhelyhez legközelebb elérhető a nők számára ez a szűrési forma, ezzel is biztosítva azt, hogy a lehető legtöbben vegyenek részt a prevenciós programban. Az egészségnevelési és preventív feladatok jól hozzáilleszthetőek az alapellátásban dolgozók gyógyító és gondozási feladataihoz, így ehhez mérten kellene fejleszteni, erősíteni ezt a betegellátási területet.

Dr. Kishegyi Júlia azonban azt is hangsúlyozza, hogy a korszerű egészségnevelés komplex társadalmi feladat, amelyben nem csupán az egészségügyi ellátórendszernek van szerepe, ez csupán részfeladatokat láthat el. Színtere lehet az iskola, az önkormányzat, és a család is. Figyelembe kell venni azt, hogy az egyén egészségében nem csak a személyes tényezők játszanak szerepet, hanem az életkörülmények, az iskolázottság, a szociális környezet, az anyagi, lakhatási feltételek. Mindezek együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy a kisebb közösségekben is életmód attitűdváltozás legyen elérhető. Ezért fontos lenne, hogy a beindított programok ne rövidtávúak legyenek, illetve ha már ezek elindulnak, legyen lehetőség azok monitorozására, a tapasztalatok összegzésére. Példaként említi, hogy semmiféle értékelés nem történt a néhány évvel ezelőtt elindított egészséges iskolai büfé-programmal kapcsolatosan. Az egykor elindított projekt mára észrevétlenül lekerült a napirendről, nem tudjuk, működik-e, volt-e eredménye, fenntartható-e vagy sem. Pedig az egészségnevelés, a prevenció szempontjából éppen a hosszú távú, az eredményeket összegző programok lennének kívánatosak.

Forrás: eLitMed.hu - TO

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.