Hírvilág

Colorectalis rák – Túl keveset is, túl sokat is szűrnek

2011. AUGUSZTUS 15.

Az Amerikai Egyesült Államokban végzett legújabb felmérés szerzői annak a kérdésnek jártak utána, hogy vajon a colorectalis rák szűrésére immár rendelkezésre álló módszerekkel és kapacitással sikerül-e elérni azokat a betegeket, akik veszélyeztetettek, és valóban azokat célozzák-e meg ezzel a vizsgálattal, akik elég hosszan fognak még élni ahhoz, hogy a hasznukra válhasson a szűrés.

Az Amerikai Egyesült Államok négy honvédségi kórházában megfordult betegeknek az adatait elemezték, akik a beavatkozást finanszírozó biztosítással rendelkeztek, és a közelmúltban nem történt náluk szűrés, és nem is szenvedtek colorectalis rákban, tehát ilyen szempontból indokolt lehetett a szűrés.

Az összesen 27 000, átlagosan 70 éves beteg 46%-ában elvégezték a szűrés valamilyen formáját (okkult vérzés kimutatása a székletből, szigmoidoszkópia, kolonoszkópia vagy báriumos röntgenfelvétel).

A 70–74 éves, belgyógyászati társbetegségben nem szenvedő betegeknek csak az 51%-ánál végeztek szűrést a colorectalis rák irányában. Ezzel szemben a 80 év fölötti vagy egyszerre több súlyos társbetegségben szenvedő és 5 évnél rövidebb várható élettartamú (ötéves halálozás: 66%) betegek 34%-ában végeztek szűrést. Mivel a több társbetegségben szenvedő betegek gyakrabban keresték fel a felmérésben szereplő intézményeket, összesen közülük is minden második esetében elvégezték a colorectalis rák szűrését.

A tanulság sajnos félreérthetetlen: a viszonylag fiatal és egészséges, hosszú életvárandóságú betegeknek (akik esetében nagy haszna lenne a szűrésnek) csaknem a felénél elmulasztották a szűrést, és az idős, súlyos betegeknek (akik esetében a szűrésnek nincs haszna) a felét feleslegesen szűrték.
Tehát a szűrendő betegek felénél elmulasztották a potenciálisan életmentő beavatkozást, a nem szűrendő betegek felénél pedig feleslegesen elvégezték, elpazarolva az erőforrásokat és esetleg a betegeket is veszélynek kitéve.

Olyan irányelvekre és egyéb döntési segédletekre lenne szükség, amelyekben a megelőzési szolgáltatások hasznát a várható élettartam függvényében értékelik.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Ann Intern Med 2009 Apr 7; 150:465.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Sportolói szívszűrés a városmajori klinikán

Ma már évente több mint 500 sportoló átfogó ,,szívszűrését” végzik a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, a női vízilabda válogatottat például évek óta nyomon követi az itteni orvos csapat. Már a legapróbb eltéréseket is kiszűrik, így megelőzhetik a tragédiákat, de a sportolók teljesítményének javításához is hozzá tudnak járulni, ha ismerik a szívük munkáját.

Hírvilág

WHO: Itt az idő a tuberculosis visszaszorítására

Az Egészségügyi Világszervezet legújabb jelentése sötét képest fest a világ tbc-helyzetéről, miután sorra nem sikerül megvalósítani a különböző diagnosztizálási és kezelési programok célkitűzéseit.

Hírvilág

Mégis működnek a népegészségügyi programok?

Többen törődnek egészségükkel, mint korábban.

Egészségpolitika

Komputertomográfia érzékeny betegeknek

A Somatom Force – ez a Siemens új számítógép tomográfjának elnevezése - első nyilvános bemutatója ez év novemberében volt Németországban, az University Medical Centre Mannheimben. Az első néhány hét klinikai használat a mannheimi Radiológiai és Nukleáris Medicina Klinikán bebizonyította, hogy a harmadik generációs Dual Source komputertomográfia (CT szkennerek mindegyike két sugárzási csövel és két érzékelővel van ellátva) minden korábbinál jóval gyorsabb és pontosabb diagnózist tett lehetővé, csökkentett sugár dózissal. Ez a high-end CT személyre szabott diagnózis lehetőségét kínálja fel különösen érzékeny betegek számára, mint amilyenek például például a nagyon fiatal betegek, vagy a veseelégtelenségben szenvedők, a súlyos betegek, és az elhízott személyek. "Ez az új CT szkenner szinte minden beteg minden radiológiai helyzete problémájának megoldásához hozzásegít, a lakosság nagyon bonyolult kor és a betegség szerkezete mellett ", mondja Stefan Schönberg intézetigazgató professzor.

Hírvilág

Szócska: egészségfejlesztés központú lesz az alapellátás

Többletforrást biztosítanak a kiszűrt betegek ellátására