Hírvilág

Care4Me - mobiltelefonnal az egészségünkért

2012. FEBRUÁR 29.

A Nokia kifejlesztett egy olyan Wellness Napló alkalmazást, amely segít a felhasználóknak a testmozgás, a táplálkozás és a jól-lét vonatkozásában céljaikat elérni. Az új technológiát kedvezően fogadták, és kimutatták hasznosságát mind a páciensek egészsége, mind az egészségügyi intézmények szervezeti működése vonatkozásában a kipróbálás helyszínein, a Sipoo Egészségügyi Központban és a Helsinki Egyetemi Kórházban.

A mobiltelefon napjainkban rohamosan kulcsfontosságú eszközzé válik az egészség-megőrzésben és a betegségek kezelésében. A Care4Me projekt lehetővé teszi egyrészt a kockázatok korai felismerését az egészséges egyének életmódjában, másrészt a krónikus betegségben szenvedő betegeknek, hogy saját maguk ellenőrizzék állapotukat, amennyire csak lehetséges. Ez csökkenti a súlyos betegségek kialakulásának a kockázatát, és segít jelentős megtakarításokat elérni az egészségügyi kiadásokban.

A projekt legjelentősebb újítása az úgynevezett állampolgári döntés-támogatás, egy sor kutatás-alapú utasítás és emlékeztető, melyeket automatikusan elküldenek a felhasználók mobiltelefonjára. Mindezidáig a döntéstámogató technikákat főként az egészségügyi szakemberek használták. Most a betegek vagy a veszélyeztetett csoportok tagjai kaphatnak utasításokat az egészséges életmódról, és a beküldött vizsgálati eredményeken (testmozgás mennyisége, vérnyomás vagy vércukorszint) alapuló visszajelzéseket.
A Wellness Napló arra instruálja és motiválja a felhasználókat, hogy többet mozogjanak, jobban aludjanak és egészségesebben étkezzenek. A Nokia házon belüli jó munkahelyi közérzet programjában a kipróbálás során a vizsgált 220 fős dolgozói csoport közel fele kezdett el többet mozogni és egészségesebb élelmiszereket enni. A Wellness Napló "kiváló" vagy "jó" minősítést kapott felhasználói 93%-ától.
A mobiltelefonokat az egészségügyi központokban és a szakorvosi ellátásban a két kísérleti helyszínen úgy alkalmazták, hogy a beküldött vizsgálati eredményekre a szakemberek visszajelzést adtak, mielőtt a beteg maga keresett volna megoldást, vagy elment volna a szakemberhez.

A rendszeres vizsgálatok, az automatikus üzenetekkel támogatott döntéshozatal, és az ápolóval való folyamatos kapcsolat hatására növekedett a betegek motivációja az öngondoskodásra. A kardiológiai klinikán 30 beteg vett részt egy hat hónapos kipróbáláson. Szinte minden beteg hasznosnak tartotta az öngondoskodás mobiltelefonos támogatását, és mintegy 80%-uk szándékozta folytatni ezt az új módszert.
Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás:

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A korunk népbetegsége: az elhízás

A túlsúly problémája mára népbetegséggé nőtt ki magát: akár orvosként, akár betegként (vagy esetleg mindkét oldalról) szembesülünk az elhízás egészségromboló hatásaival, a kérdéskör nem hagyhat közömbösen bennünket.

Klinikum

Problémák a Pfizer Covid-19 elleni vakcina vizsgálataiban

Mint az akkor a kutatásszervező Ventavia Research Group alkalmazásában álló regionális igazgató a The BMJ-nek elmondta, a Ventavia adatokat hamisított, nem maszkolt/nem vak módon kezelte a betegeket, nem megfelelően képzett vakcinátorokat alkalmazott, és a III. fázisú vizsgálatok során nem követte megfelelően a betegek által jelentett adverz eseményeket. A cég minőség-ellenőrzéssel foglalkozó munkatársai olyan sok problémát találtak, aminek megoldására képtelenek voltak. Miután a Ventavia vezetését a regionális igazgató, Brook Jackson többször is tájékoztatta a problémákról, az FDA-nak is panaszos e-mailt írt – a Ventavia még aznap kirúgta.

Gondolat

Mérgek a bőrön át

Tudjuk, hogy nemcsak az élelmiszerek tartalmazhatnak egészségre káros adalékokat, hanem hétköznapi tisztálkodó szereink is.

Klinikum

Káros a gyulladásos markerek túlhasználata

A gyulladásos markerek laboratóriumi vizsgálata nem alkalmas a releváns betegségek kiszűrésére, állapította meg két nagy-britanniai, körzeti orvosi adatokon alapuló vizsgálat.