Hírvilág

Böjt- és imanap a szíriai békéért

2013. SZEPTEMBER 04.Újabb békefelhívást intézett a világhoz Ferenc pápa a római Szent Péter téren tartott általános audiencián, s arra kérte a világ egyházait, hogy csatlakozzanak a szombati böjt- és imanaphoz.

Az egész világon emelkedjék magasba a békéért való kiáltás! - ismételte meg szerdán Ferenc pápa a szíriai, a közel-keleti és az egész világ békéjéért napok óta szorgalmazott felhívását. A nyári szünet utáni első általános audiencián a Szent Péter téren százezer ember hallgatta a pápa szavait.

Az egyházfő külön szólt az arab hívőkhöz, akiket irakiak, jordániaiak és egyiptomiak csoportja képviselt az audiencián. "A hit nagy erő, képes arra, hogy a világot igazságosabbá és jobbá tegye!" - mondta nekik, arra kérve őket, legyenek tanúi annak, hogy az erőszak nem győzi le a halálon is felülkerekedő Jézust.

Ferenc pápa egész egyházát arra szólította fel, hogy csatlakozzon a szeptember 7-re meghirdetett böjt- és békenaphoz.
Minden jószándékú ember ott csatlakozzék, ahol tud és ahogyan tud - hangoztatta a pápa, aki szombat este személyesen vezeti a Szent Péter téren este héttől éjfélig tartó békeimát.

A pápai kezdeményezéshez folyamatosan csatlakoznak a világ minden részéből. A Vatikán közölte, hogy Ahmed Bahreddín al-Hasszún szíriai nagymufti levelet írt Ferenc pápának, azt ígérve, hogy vagy a Szent Péter téren vagy a damaszkuszi mecsetben csatlakozik az imához. A nagymufti egy vallásközi találkozó megrendezését is szorgalmazta a szíriai béke érdekében.

A pápa meghirdette békeimához az Egyesült Államok katolikus püspöki konferenciája és a moszkvai katolikus egyház is csatlakozott. Az orosz fővárosban a Boldogságos Szűz Szeplőtelen Fogantatása székesegyházban imádkoznak. Részvételi szándékukat fejezték ki az olasz és európai egyházmegyék, a közel-keleti és közöttük a szentföldi keresztény közösségek és az itt szolgáló rendek.

Ferenc pápa szerdán külön szólt Róma lakosaihoz, akiket mind a Szent Péter térre vár. Itt lesznek az olasz katolikus mozgalmak, pacifista szervezetek, a böjt- és imanaphoz többek között már Emma Bonino olasz külügyminiszter és Mario Mauro védelmi miniszter is csatlakozott.MTI 2013. szeptember 4., szerda

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Éhezés, stresszrezisztencia, tumoros megbetegedések

Az éhezés különbözőképpen hat az egészséges és a rákos sejtekre: míg az előbbiek túlélése, az utóbbiak pusztulása fokozódik. Az éhezés és a hatását utánzó diéták a kemo- és radioterápia hatásfokát is növelik, ezért a folyamatban lévő klinikai vizsgálatok lezárulta után alkalmazásuk gyorsan el fog terjedni a rákbetegség megelőzésében és gyógyításában.

Gondolat

A püspök rejtélyes jóslatai

A világvége jóslatok korunkban is lázban tartják az embereket, a kezdet és a vég titkai mindenkit erősen foglalkoztatnak.

Gondolat

„Kivisszük a betegséget, behozzuk az egészséget”: tavaszi gyógyító hiedelmek

Az érdekességre törekedve tekintjük át a magyar nyelvterület tavaszi gyógyító szokásait.

Gondolat

Amikor az orvos egyben filozófus is volt

Habár a filozófusok, a bölcsesség szeretői minden korban kevesen vannak, a filozófiának léteznek sűrűsödési időszakai. Ilyen koncentrált periódus volt az ókori görög (athéni) civilizáció aranykora. A medicina értékrendjét, metafizikáját (az aktív eutanázia és a magzatelhajtás tilalmát, „a beteg java a legfőbb törvény” -t) az aszklépioszi hagyomány alapján kinyilatkoztató, s az empirikusan vizsgálható fizikai hatóokról szóló kórtani elméletét (humorálpatológia) úgyszintén megteremtő Hippokratész kilenc évvel volt fiatalabb Szókratésznél, s amikor meghalt, Platón már az ötvenedik életévébe lépett.

Gondolat

Filmet varázsolni az életből

A For Sama (Kislányomnak, Samának) valódi kordokumentum, amelyben testközelből szembesülhetünk egy háború börtönszerű csapdahelyzetével. Amikor egyik napról a másikra kell eldöntenünk, hogy maradunk, ahol vagyunk, vagy mindent feladunk, és új életet kezdünk - mindezt hihetetlen gyorsasággal, a halál veszélye pedig mindkettőnél fennáll. Hamza Al-Kateab egyike azon kevés orvosoknak, akik hivatásukhoz és esküjükhöz ragaszkodva még nem hagyták el háború sújtotta hazájukat, Szíriát, egy szebb jövő érdekében. Felesége, Waad Al-Kateab rendezőnő a saját szemszögéből követi nyomon életüket a szíriai civil háború idején. A lányuknak, Samának címzett dokumentumfilm az első a műfajban, amit négy kategóriában is jelöltek BAFTA-díjra, mostanra pedig egy Oscar-díj várományosa is. A For Sama (Kislányomnak, Samának) január 27. és február 2. között lesz látható a VI. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon, ennek apropóján beszélgettünk Sós Ágnes dokumentumfilm-rendezővel.